Jak vybrat mléko a kaši pro psa?

Mléko je pro štěně nepostradatelnou součástí výživy. Mnozí chovatelé musí k dokrmování štěňat použít různé podoby mléčných náhražek. Mléko pro psy však může být i žádoucí doplněk pro březí či laktující fenu.

Štěněcí věk je v životě psa tím nejdůležitějším období. Z pohledu chovatele se pak jedná o vůbec nejnáročnější období. Proto je nutné výživě věnovat zvýšenou pozornost. Nesprávně živené štěně nemusí zdravě vyrůstat a správně prospívat. V prvních dnech by mělo štěně přijímat ideálně mateřské mléko, které obsahuje veškeré živiny. Mateřské mléko navíc obsahuje mlezivo, což je látka, která štěňátko ochrání před různými onemocněními. Kolostrum má zároveň vliv na správnou funkci střevní mikroflóry.

Postupem času se složení mateřského mléka mění. Samotné mléko vydrží štěněti po dobu 3 – 4 týdnů. Od tohoto období může být štěně dokrmováno speciálními mléčnými náhražkami v podobě sušeného mléka nebo kaší.

Prohlédnout mléka a kaše

Složení

Mléka a kaše pro psy se vyznačují speciálním a vyváženým složením, které je velmi podobné složení mateřského mléka. Základem jsou kvalitní suroviny, ale i probiotika, která jsou důležitá pro podporu trávení. Stravitelnost těchto produktů je velmi vysoká, uvádí se stravitelnost až 95%.

Umělé mléko by mělo obsahovat velké množství snadno stravitelných proteinů. Kromě nich je v mléku zastoupena laktóza, která nijak nezatěžuje štěněcí trávící systém. V laktóze není obsažen škrob, který je pro zvířata velmi špatně stravitelný. Naopak v mlécích i kaších jsou obsaženy složky, které zajišťují správnou střevní mikroflóru.

Další důležitou složkou je DHA. Pod touto zkratkou se ukrývá velmi důležitá polynenasycená mastná kyselina, která je důležitá pro sítnici i mozkovou tkáň savců. Po narození není nervový systém mláďat plně vyvinut a nároky na přísun DHA jsou tak opravdu vysoké. DHA je i složkou, která je přirozeně obsažena v mateřském mléce. Zdrojem DHA je v těchto přípravcích velmi často rybí tuk.

Z dalších složek lze jmenovat živočišné tuky, syrovátkový protein, minerální látky, sójový nebo kokosový olej, taurin Nechybí ani důležité vitamíny, například vitamín A, E, D a jiné.

Dávkování

Velikost jedné porce mléka nebo kaše souvisí s velikostí plemene. Malá psí plemena budou potřebovat jinou dávku než plemena velká. Dávkování i způsob přípravy najdete uveden na obalu. Důležité je zajistit nejen správné množství, ale i správnou teplotu podávaného mléka. Ta by se měla pohybovat okolo 36°C.

Osvojit byste si měli i správnou techniku krmení. V žádném případě není vhodné otáčet štěně při krmení bříškem vzhůru a zvedat mu přitom hlavičku. Takovým to zacházením můžete způsobit i zadušení zvířete, protože se mu mléko může dostat do plic. Při krmení musí štěně ležet naplocho, přičemž jeho hlavička může být pouze mírně zvednutá.

Kravské a jiné mléko

Mléko je pro narozené štěně jedinou možnou potravou. V případě, kdy fena není schopná štěňata krmit, není možné podávat jim klasické kravské nebo kozí mléko. Jedinou možností, kterou můžete využívat je speciální mléko v práškové podobě.

Mléko ani mléčné výrobky se nedoporučují podávat ani starším psům. Po konzumaci kravského mléka může dojít k nebezpečné alergické reakci. Kravské mléko má zcela jiné složení než mateřské mléko od feny. Kravské mléko obsahuje velké množství laktózy, což je složka, kterou nejsou schopna trávit štěňata ani dospělí psi.

Štěňatům a starším psům však můžete podávat kozí mléko, které je pro zvířata mnohem lépe stravitelná a je v něm obsaženo velké množství prospěšných látek v podobě kvalitních bílkovin, lehce stravitelné tuky, kasein, globulin, vápník, draslík, železo, potřebné vitamíny, enzymy a jiné složky. Ačkoliv chovatelé umožňují kozí mléko do jídelníčku zvířat zařadit, je třeba postupovat opatrně, protože váš pes může patřit k jedincům, kteří mají intolerance i na malé množství laktózy.

Psovi můžete přilepšit i jogurtem, kysanými výrobky nebo kefírem. Podávat je můžete starším štěňatům, kojícím fenám i psův v rekonvalescenci. Podávat byste však měli pouze kysané výrobky bez cukru, protože cukr do jídelníčku psa nepatří.
V rozumném množství lze podávat i tavené nebo tvrdé sýry. Myslete na to, že tyto potravina obsahují větší množství soli a koření, tedy složky, které nejsou pro psa ideální.

Značka

Výrobce je v případě kaší a mlék pro psy velmi důležitý. Vždy byste měli upřednostnit kvalitního a ověřeného výrobce, u kterého máte jistotu, že dodává výrobky obsahující prémiové složky. Výběr není v tomto případě tak bohatý, jako je tomu v případě granulí nebo mokrého krmiva. Kaše a mléka na trh dodává Royal Canin, Brit, Beaphar, Fitmin, Brit,Dromy ci Canina Pharma.

Cena

Balení kaší a mlék obsahuje různý počet krmných porcí. To se pochopitelně promítne na pořizovací ceně. Při výběru konkrétního produktu zvažte, jak dlouho budete muset tyto příkrmy používat a jaké dávkování je pro vašeho psa určené. Cena mléčných produktů se nejčastěji pohybuje od 200 – 1 500 Kč.

Prohlédnout mléka a kaše

Otázky a odpovědi

Kdy je možné mléko a kaši podávat?

Náhradu mateřského mléka můžete používat u všech psích plemen od stáří 3 – 4 týdnů života. Kaše je možné začít zkoušet od věku 4 – 8 týdnů. Kaše vám mohou usnadnit přechod na pevné krmivo. Postupem času je však vhodné krmivo obohacovat o granule. Ty můžete v začátcích namáčet. Většina štěňat se krmivo naučí přijímat ochutnáváním z misky matky. Od 6 –7 týdne by mělo být štěně schopné spolehlivě přijmout kompletní výživu pro štěňata.

Je možné mléko pro štěně připravit i doma?

Složení mateřského mléka je naprosto výjimečné, vytvořit vhodnou alternativu tak není snadné ani pro odborníky. V případě, kdy není možné získat mateřské mléko od feny, musíte zajistit mléko náhradní. Takové mléko lze koupit v sušené podobě, ale někteří zkušení chovatelé si jsou schopni mléko vyrobit svépomocí. Takový to postup však vyžaduje opravdu výjimečné znalosti a zkušenosti. Z tohoto důvodu je snadnější a bezpečnější náhradní mléko koupit ve zverimexu.

Jak často je nutné mléko pro psy podávat?

Štěněti byste měli mléko podávat cca každé 2 hodiny ve dne i v noci. První 2 týdny života bude nutné krmit štěně cca 9 x – 12 x denně. Ve 3 týdnu bude potřeba asi 7 dávek mléka. V tomto věku již pes vydrží bez krmení asi 7 hodin. S krmením vám pomůže speciální lahvička, kterou je možné zakoupit v prodejnách specializujících se na prodej zvířecích potřeb. V některých případech může být lahvička přímo součástí sady. Při výběru lahvičky se zaměřte na velikost otvoru. Příliš velký otvor je vhodné utěsnit, rychle tekoucí mléko může štěňátko v krajním případě udusit. V některých případech je tak vhodnější použít ke krmení mláděte injekční stříkačku.

Závěr

Štěně by mělo být po dobu 4 týdnů svého života krmeno výhradně mateřským mlékem. V případě, kdy fena štěňátko odmítne, nebo není z jakéhokoliv důvodu schopná svoje mláďata krmit, budete muset urychleně vyřešit, jaké náhradní mléko budete mláďatům podávat. Na trhu jsou dostupná mléka a kaše v několika podobách.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (115 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo