Jak vybrat pás do auta pro psa?

Bezpečné cestování je priorita u lidí i zvířat. Také domácí mazlíčci mohou na cestách využívat hned několik bezpečnostních pomůcek, které jim mohou na cestách zajistit potřebné bezpečí. Jednou z možností jsou i bezpečnostní pásy a postroje do auta, kterými svého psa v autě jednoduše a přitom spolehlivě připoutáte. Pás psa nejen znehybní, ale dokáže ho ochránit v případě prudkého brždění.

Základním parametrem při výběru pásu do auta pro psa by měla být vždy bezpečnost. Majitelé by zároveň měli svému psovi zajistit maximální pohodlí. Aby naopak nebylo cestování stresující, je třeba vybrat správnou velikost pásu. S ohledem na velikost plemene se mění i typ cestovní pomůcky. Menší a střední plemena velmi často cestují ve speciálních autosedačkách nebo přepravkách. Majitelé větších plemen pak více upřednostňují bezpečnostní pás.

Prohlédnout pásy

Typy

K sedadlu můžete svého psa upevnit pomocí bezpečnostního pásu nebo postroje. Tyto výrobky se doporučují zejména v případě, kdy je pes během cesty schopen poslušně a klidně sedět.

  • Bezpečnostní pás – je pravděpodobně nejjednodušší pomůckou, kterou můžete pro upoutání psa použít. Bezpečnostní pás můžete pomocí karabiny připnout k obojku nebo psímu postroji. Druhý konec připevníte do místa, kde se běžně zapíná klasický bezpečnostní pás. Bezpečnostní pásy udrží psa na místě a zabrání jeho případnému vyskočení z otevřených dveří nebo okna auta. Za jízdy zabrání pás možnému dovádění psa během jízdy.
  • Bezpečnostní postroje – pro klidné a bezpečné cestování můžete použít i speciální bezpečnostní postroje. Také postroj je navržen tak, aby udržel psa během jízdy v klidu a za jízdy řidiče nerozptyloval. Bezpečnostní postroj můžete připevnit k bezpečnostnímu pásu, čím minimalizujete jeho případné zranění. Při výběru bezpečnostního pásu se zaměřte především na odolnost a střih. Bezpečnostní postroje by mělo být možné jednoduše a rychle nasadit i sundat.

Délka

Pásy do auta pro psy mají nastavitelnou délku. Použít je tak můžete pro pohodlné připoutání plemen všech velikostí. Možnost nastavit délku by měly mít pásy i postroje do auta. Díky možnosti velikost postroje přizpůsobit velikosti psa bude držet zvíře pevně v jakékoliv situaci, aniž by se zvíře cítilo nepohodlně. Postroje jsou k dostání ve velikostech XS – XL. Při jeho výběru bude nutné změřit obvod krku a hrudníku.

Střih

Bezpečnostní pásy a postroje by měly mít robustní konstrukci, které jsou tvořeny odolnými popruhy. Bezpečnostní popruhy jsou k dostání v typu H, X a Y. Všechny typy můžete použít jako klasický postroj i postroj do auta. Z tohoto důvodu postrojům nechybí ani praktické reflexní prvky.

Materiál

Materiál určuje, jak dlouho a jak spolehlivě vám bude postroj nebo pás schopen sloužit. Pásy a postroje pro psy se nejčastěji vyrábí z nylonu nebo polyesteru. Oba tyto materiály jsou velmi pevné a odolné. Jejich výhodou je i jejich poměrně snadné čištění. Aby byl postroj pohodlný, jsou popruhy polstrované.

Značka

Bezpečností pásy a postroje by měli být v případě nárazu schopny odolat působící síle. Při nákupu byste tak měli mít naprostou jistotu, že vámi zvolený výrobek bude možné používat jako bezpečnostní zádržný systém a že prošel nárazovými testy a splňuje tak příslušné bezpečnostní požadavky. Nekvalitní netestované postroje nemusí být schopny udržet psa v případě potřeby na místě. Bezpečnostní pásy a postroje je vhodné pořizovat pouze od spolehlivých výrobců. Mezi ně patří například pásy a postroje značky Trixie, Kerbl, Zolux, Nobby, Croci, Kurgo nebo Carpoint.

Cena

Bezpečnostní pásy a postroje jsou cenově velmi dostupné. Kvalitní a certifikované pásy můžete koupit za cenu v rozmezí 200 – 1 500 Kč. Cena souvisí s konečnou podobou, výrobním materiálem a dalšími vlastnostmi, které mohou pásy nebo postroje nabídnout.

Prohlédnout pásy

Otázky a odpovědi

Jak se bezpečnostní pás do auta používá?

Používání pásu je velmi jednoduché. Pás do auta připevníte k obojku nebo postroji svého psa a následně ho zacvaknete do klasické úchytky pro bezpečnostní pás. Pásy do auta pro psy jsou universální a používat je můžete ve vozech všech značek.

Jaké další doplňky se mohou při cestování v autě hodit?

Společně s pásem se doporučuje pořídit i deku do auta. Díky ní se bude pes cítit bezpečněji a pohodlněji a deka zároveň ochrání potahy vozu před znečištěním nebo poškrábáním. Chlupy a další nečistoty z deky snadněji vytřepete a samotnou deku můžete kdykoliv vyprat v pračce. Prakticky stejné vlastnosti má i speciální ochranný autopotah.

Jaká pravidla je nutné při přepravě zvířat dodržovat?

Pro přepravu zvířat a konkrétně psů platí přesně daná pravidla. Psa není možné přepravovat na předním sedadle v případě, kdy je aktivovaný airbag. Pokud použijete k přepravě psa nebo jiného zvířete transportní přepravku, musíte ji zabezpečit tak, aby v případě nehody žádným způsobem neohrozila spolujezdce. K zajištění přepravky můžete využít klasický bezpečnostní pás. Pes může být k sedadlům připoután pomocí postroje nebo bezpečnostního pásu. Zvíře je možné přepravovat i v zavazadlovém prostoru. Použít však musíte přepravní box nebo instalovat speciální mříž do auta.

Závěr

Pás do auta pro psy je nezbytnou pomůckou pro každého zodpovědného majitele psa. Vozit v autě nezajištěného psa nebo jiného mazlíčka je navíc trestné a v případě, kdy vás zastaví policejní hlídka, nevyhnete se pokutě. V první řadě byste však měli myslet na bezpečí, nehoda může mít pro nepřipoutaného psa fatální následky. Psa můžete ve voze zajistit pomocí pásu, který bude možné připnout k obojku nebo postroji. Druhou možností je pořízení speciálního postroje. Pásy jsou universální a velikostně nastavitelné. Použít je můžete k připoutání různě velkých psů a kompatibilní budou s každým typem vozu.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (134 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo