Jak vybrat vyhřívané ponožky?

Vyhřívané ponožky vás během chvíle zbaví pocitu studených nohou. Ponožky jsou vhodné nejen pro sportovce, ale vyzkoušet je může každý, kdo má potíže s nedostatečným prokrvováním dolních končetin. Ponožky jsou vyrobeny z vysoce kvalitních a funkčních materiálů, díky kterým mohou odvádět vlhkost, zmírní otoky nohu, stimulují metabolismus a regulují krevní oběh.

Vyhřívané ponožky fungují na jednoduchém principu. Vyhřívání obstarávají kompozitní nebo karbonová vlákna, která umožnují nastavit více stupňů ohřevu. Svoji optimální teplotu si tak může zvolit každý. Funkci ohřevu si pak můžete užívat několik hodin v kuse. Vlastnosti ponožek se odvíjí od pořizovací ceny.

Abyste vyhřívané ponožky vybrali správně, měli byste nejprve zvážit, jak často a v jakých situacích budete chtít ponožky používat. Na trhu jsou ponožky rozděleny právě podle využití, kromě lyžařských můžete koupit ponožky na turistiku, domácí i běžné venkovní nošení. Velmi důležitou roli hraje výdrž, zpracování topného systému, způsob napájení, funkce a možnosti.

Prohlédnout ponožky

Baterie

O napájení vyhřívaných ponožek se stará baterie. Před výběrem ponožek si ověřte, zda je možné baterii odpojit. V opačném případě bude velmi obtížné ponožky vyprat. Značkové ponožky mají baterii umístěnou ve speciální kapsičce, přímo v ponožkách. Koupit však můžete i modely, které vám umožní ponožky připnout k pasu nebo ji nosit v kapse.

Kvalitní ponožky jsou napájeny bateriemi typu Li-Ion. Baterie tohoto typu se může pyšnit vysokou životností i kapacitou. Baterie navíc netrpí paměťovým efektem nebo samovybíjením. Li-Ion baterie jsou i přes svoji vysokou kapacitu velmi lehké a nemají žádné zvláštní nároky na údržbu. Méně kvalitní jsou baterie typu NiMH či NiCd, značkový výrobci však tento typ baterií nepoužívají.

V případě baterie by vás neměl zajímat pouze typ, ale také kapacita. Ta určuje, jak dlouhá je životnost baterie po nabití. Kvalitní ponožky mohou vaše nohy hřát i více než 10 hodin.

Způsob ovládání

Jednotlivý výrobci nabízí několik způsobů ovládání. Levnější modely bude možné ovládat pomocí ovládání, které najdete na krabičce, ve které je umístěna baterie. Tento způsob nebude pohodlný v případě, kdy bude krabička umístěna přímo na ponožce.

Dražší ponožky je možné ovládat pomocí bezdrátového dálkového ovladače. Tento způsob bude velmi pohodlný, ale budete muset vymyslet, kam ovládání umístíte, abyste je na svahu nebo jinde nemuseli složitě hledat.

Materiál

Na výrobu vyhřívaných ponožek se používají přírodní i syntetické materiály. Syntetické materiály jsou velmi odolné a ustojí i náročnější používání. Přírodní materiály se vyznačují zpravidla vyšším komfortem.

  • Syntetika – odolné vyhřívané ponožky se vyrábí v kombinaci několika syntetických tkanin. Kvalitní a velmi odolný je především polyester, nylon, spandex, polypropylen a jiné materiály, přičemž každý dá ponožkám nějakou unikátní vlastnost. Polyester je například velice odolný, rychle schne a dokonale odvádí pot. Podobné vlastnosti má i nylon. Lycra dodá ponožkám pružnost. Syntetické ponožky budou vyhovovat náročnějším uživatelům.
  • Bavlna – je přírodní materiál, který je velmi pohodlný, a navíc i dostatečně hřejivý. Výhodou bavlny je i to, že velmi dobře saje pot. Ve většině případů je bavlny v kombinaci s nějakým syntetickým materiálem, který ji dodá potřebnou odolnost a pružnost. Přesto jsou bavlněné ponožky méně odolné a tím i vhodné pro domácí nebo méně časté používání.

Velikost

Aby mohli ponožky plnit svoji funkci správně, musíte vybrat vhodnou velikost. Z hlediska velikosti je nabídka ponožek opravdu velká. K dostání jsou ponožky od velikosti 35 po velikost 44. Z hlediska určení jsou ponožky rozděleny na skupinu pánských, dámských i universálních.

Vyhřívané ponožky jsou stejně jako další vyhřívané oblečení velmi bezpečné. Při jejich nošení se nemusíte obávat popálení, ani zásahem elektrickým proudem. Ponožky jsou bezpečné i v případě, kdy nasáknou potem nebo zvlhnutí. Ani tyto skutečnosti nemají na bezpečnost nebo funkčnost žádný vliv.

Značka

Vyhřívané ponožky můžete koupit od více i méně seriózních výrobců. Značkové ponožky jsou sice dražší, ale mnohem kvalitnější. Z tohoto důvodu vám mohou sloužit velmi dlouhou dobu. Pokud budete o ponožky správně pečovat, mohou vám vydržet i několik let. Tuto vlastnost levné neznačkové ponožky zpravidla nenabídnou. Značkové vyhřívané ponožky nabízí například Therm-ic, Merco, Lenz, Trizand, Alpenheat, Glovii, Vlnka nebo HOTRONIC.

Cena

Vyhřívané ponožky nejsou levnou záležitostí. Pakliže se pro jejich nákup rozhodnete, neměla by pro vás být jejich cena prvořadá. Mnohem důležitější je kvalita a funkčnost. V tomto ohledu vám mohou s výběrem pomoci uživatelské recenze. Levnější modely vhodné pro méně náročné používání koupíte od 1 100 – 2 100 Kč. Kvalitnější ponožky vyjdou na 2 500 – 5 000 Kč. Cena nejkvalitnějších modelů může vyšplhat nad 7 000 Kč.

Prohlédnout ponožky

Údržba

Mnohé napadne, jak se o vyhřívané ponožky starat a jakým způsobem je bude možné prát. Ve většině případů se nevyhnete praní v ruce a jiný způsob šetrného čištění. Před tím, než ponožky namočíte, musíte odpojit baterii. Součástí každého modelu je podrobný manuál, který vás způsobem údržby podrobně provede. Pokyny výrobce je nutné striktně dodržovat, v opačném případě můžete ponožky poškodit.

Otázky a odpovědi

Jak vyhřívané ponožky fungují?

Vyhřívané ponožky mají v zásadních místech umístěné topné panely nebo vlákna. Ty jsou mezi sebou propojené skrytou kabeláží a nechybí ani napájecí akumulátor. Topné systémy najdete většinou v oblasti nártu a chodidla, ale umístěny mohou být i mezi prsty.

Lze koupit nějakou alternativu k vyhřívaným ponožkám?

Klasické vyhřívané ponožky mají podoby vysokých podkolenek. Jejich nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Podkolenky patří k oblečení, které nemůžete nosit při každé situaci. Alternativou k těmto ponožkám mohou být jednoduší stélky do bot. Ty jsou levnější a méně nápadné, myslet však musíte na to, že vám nebudou schopny poskytnout takovou míru tepelného komfortu.

Kdo by měl vyhřívané ponožky vyzkoušet?

Vyhřívané ponožky mohou vyhovovat velké skupině osob. Primárně jsou k dostání ponožky pro lyžaře a snowboardisty. Koupit můžete i ponožky na běžné venkovní nebo domácí nošení. Nosit je mohou všichni, kteří jsou náchylní k prochladnutí nohou. Nošením vyhřívaných ponožek můžete stimulovat krevní oběh a zajistí lepší termoregulaci. Tím vám mohou pomoci vyhýbat se častějším rýmám i různým běžným nachlazením.

Závěr

Vyhřívané ponožky jsou dobrou volbou pro sportovce a turisty, kteří vyhledávají zimní sporty a nechtějí omezovat svoje outdoorové aktivity. Vyhřívané ponožky mohou vyhovovat i těm, kteří svoje povolání vykonávají celoročně venku, ale oblíbené jsou i pro běžné nošení do práce nebo třeba vycházku. Vyhřívané ponožky udrží vaše nohy v teple, ať už budete venku nebo doma.

Při výběru je nejdůležitější vědět, kde budete vyhřívané ponožky používat. Při častějším a dlouhodobějším používání oceníte vysoce odolné ponožky, které vám budou vyhovovat svojí výdrží i výkonem. Pro méně nároční uživatele, kteří budou ponožky využívat občasně nebo je budou nosit doma, postačí ponožky s menším výkonem. V tomto případě můžete více myslet na svoje pohodlí a koupit ponožky vyrobené z méně odolných, ale příjemnějších materiálů.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.lyze-radotin.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo