Jak vybrat ekologické pleny?

Chcete svému miminku dopřát to nejlepší? Vyzkoušejte ekologické pleny, které berou ohled na jeho citlivou pokožku a neobsahují složky, které by ji mohly podráždit. Jsou sice o něco dražší, ale kromě lepšího složení nabízí také ekologičtější variantu, kterou ušetříte planetě mnoho odpadu. Existuje několik druhů, jež můžete zvolit, podle čeho je vybrat?

Prohlédnout eko pleny

Klasické vs. ekologické pleny

První nevýhodou používání klasických plenek je jejich materiál, který obsahuje celulózu bělenou oxidem chloričitým, která dává za vznik nebezpečným dioxidům. Může se tak objevit menší množství konzervantu Tributyl cín (TBT), jež je toxický pro vodní organismy, imunitní i reprodukční systém. Mezi další zdraví škodlivé látky patří propustný polypropylen a nepropustný polyethylen, které se starají o to, aby močovina neprosákla na oblečení, což zní jako ideální případ, ovšem to zároveň znamená, že se pokožka miminka zapařuje, a vznikají tak opruzeniny i nejrůznější dermatitidy. Stejně tak mohou kůži dráždit také zbytečná barviva a parfemace. Druhou nevýhodou je množství odpadu. Uvádí se, že jedno miminko spotřebuje za svůj život až 4 000 plenek, přičemž každá taková jednorázová plena se rozkládá až 400 let, což má negativní vliv na životní prostředí.

Ekologické pleny se vyrábějí z plně nebo částečně odbouratelného materiálu, ve většině případů se jedná o kukuřičný škrob (bez GMO) v kombinaci s celulózou, která se nebělí, popřípadě je na bělení použit kyslík. Obsahují menší množství superabsorbentu, aby se minimalizovaly kožní problémy, nenajdete v nich barviva ani parfémy. Cca 40 – 70 % z nich je rozložitelná. Celkově jsou tedy zdravější jak pro vaše děťátko, tak pro planetu.

Typy

Ekologické pleny mohou mít hned několik podob. Liší se způsobem použití i cenou. Výběr přizpůsobte tomu, kolik máte k dispozici času, jak se vaše dítko chová při přebalování i to, s čím se vám nejlépe pracuje. Nejekologičtější volbou jsou látkové pleny, je ovšem zapotřebí se o ně starat, proto většina maminek volí raději jednorázové pomůcky.

Jednorázové rozložitelné plenky

Navzdory tomu, že by se slovo „jednorázové” mohlo jevit jako problém, není tomu tak, neboť materiály, ze kterých se tento druh plenek vyrábí, jsou alespoň z části rozložitelné, a jsou tak pro životní prostředí menší zátěží. Mezi materiály patří bambus, biobavlna, cukrová třtina, biologicky odbouratelná celulóza, netkaná textilie a další.

Ekologické jednorázové plenkové kalhotky

Pro jednodušší použití, zejména pro malé neposedy, se prodávají plenkové kalhotky, které se pouze natáhnou a je hotovo. Kromě toho se také lépe sundavají, pokud se dítě například učí na nočník, mají dokonce zapínání i na boku. Ekologické plenkové kalhotky se vyrábějí z bavlny, mikrovlákna, fleecu nebo bambusu.

Látkové pleny

Stará dobrá klasika, která ovšem znamená větší investici času. Naopak, finančně jsou látkové pleny nejvýhodnější, jelikož je nemusíte znovu a znovu kupovat. Počítejte s tím, že nebudou tak savé jako jednorázové pleny. Nemusí vás zajímat velikost, jsou univerzální. Je ovšem třeba je pravidelně prát a mít jich doma takové množství, abyste nemuseli čekat, než uschnou.

Materiál

U všech typů plenek se využívají přírodní rozložitelné materiály, ovšem u jednotlivých druhů narazíte na odlišné.

Jednorázové rozložitelné plenky

U eko plenek najdete větší množství použitých materiálů, ze kterých můžete vybírat. Podle toho, jak náročné je jejich pěstování, se odvíjí jejich cena.

Bambus

Má přirozeně antibakteriální a hypoalergenní vlastnosti, je velmi prodyšný. Bambusová vlákna jsou měkká, proto jsou pro miminko na dotek plenky příjemné, navíc dobře sají. Při pěstování bambusu není třeba tolik vody, jako je tomu u bavlny, a tak se stává udržitelnější alternativou.

Organická bavlna

Najdete také pod názvem bio bavlna. Při jejím pěstování se nepoužívají syntetické pesticidy ani hnojiva, proto se hodí i pro citlivou pokožku. Je hypoalergenní a nezpůsobuje žádné alergické reakce, na dotek je jemnější než klasická bavlna, dopřává pokožce možnost dýchat. Má nižší ekologickou stopu, protože nevyužívá chemické ošetření, které by mělo negativní vliv na půdu a vodní zdroje.

Cukrová třtina

Zdá se to neuvěřitelné, ale cukrová třtina e jedním z hlavních zdrojů pro výrobu bioplastu známého jako PLA. Ten se následně využívá jako náhrada za plasty, které se normálně nacházejí v plenkách. Vlákna z cukrové třtiny se zase dají využít k výrobě papírových částí, které mají sát a být pevné.

Kukuřice

Dalším zdrojem pro výrobu PLA je kukuřičný škrob, jehož cukry se fermentují, a tím vzniká výsledný produkt. Jelikož se jedná o rychle rostoucí a obnovitelný zdroj, je ekologický. Používá se v kombinaci právě s cukrovou třtinou.

BIO finská celulóza

Celulóza se získává ze dřeva, označení bio vypovídá o tom, že lesy, z nichž pochází, jsou obhospodařovány v souladu s ekologickými standardy. Často se nachází v absorpčním jádru plenek pro své sací schopnosti. Neobsahuje škodlivé chemikálie, jako jsou bělidla nebo parfémy, které by mohly dráždit citlivou dětskou pokožku, je přirozeně hypoalergenní.

Ekologické jednorázové plenkové kalhotky

Praktičtější varianta plenek nabízí podobné, avšak ne zcela stejné složení.

Dřevní buničina (celulóza)

Funguje jako absorpční materiál, který pochází z udržitelně obhospodařovaných lesů. Vlákna buničiny zvládnou pojmout velké množství kapaliny, a tak se nestane, že by močovina prosakovala. Vaše dítě je tak v suchu, zatímco jeho pokožka není podrážděná.

PLA (Polylaktid)

Vyrábí se z kukuřice či cukrové třtiny, jak už jsme zmínili u jednorázových eko plenek. Používá se na vnější voděodolnou vrstvu, ale je prodyšný, proto se nemusíte bát opruzenin a dalších dermatologických obtíží.

Rostlinné netkané textilie

Vyrábějí se z vláken, které nejsou tkané ani pletené, jejich spojení může být mechanické, chemické nebo termické. Jelikož se jedná o rostlinné materiály, jejich zdrojem může být bambus, kukuřice nebo celulóza. Využívají se následně jako absorpční materiál, umožňují cirkulaci vzduchu a podporují pevnost i odolnost kalhotek.

Látkové pleny

Posledním typem jsou látkové pleny, které jsou ze všech variant nejekologičtější, proto je také třeba, aby jejich materiály byly velmi odolné a ideálně také měkké na dotek.

Bavlna

Nejčastěji volený materiál, který se používá buďto samostatně nebo v kombinaci s polyesterem či elastanem. Bavlněná tkanina se vyskytuje v podobě froté, velur, dutinových vazeb nebo kepru. Čím silnější tkanina je, tím lepší absorpční schopnosti má, zároveň ale schne delší dobu. Je navíc měkká a prodyšná.

Biobavlna

Ještě o něco lepší schopnosti nabízí biobavlna, která je ekologicky pěstována a nejsou při jejím pěstování používány syntetické pesticidy ani herbicidy. Má vyšší kvalitu než klasická bavlna, její vlákna jsou měkčí a odolnější.

Bambus

Pokud hledáte opravdu savý materiál, pak volte bambus, který v tomto ohledu dokonce překonává bavlnu. Má přirozené antibakteriální vlastnosti, na dotek je hebký, celkově je hladší a lesklejší. Vzhledem k tomu, že bambus patří mezi nejrychleji rostoucí rostliny na světě, je jeho použití ekologické. Nejčastěji se nachází ve formě froté, veluru nebo flísu. Kromě klasických látkových plen se používá také na vkládací pleny.

Flís

Nejčastěji uvidíte v nočních a separačních plenách, jelikož rychle schne, sám o sobě ale savý není. Vyrábí se z polyesteru, nemusí tak být natolik dobře prodyšný, jako rostlinné materiály. Některé děti na něj mohou mít alergii.

Mikrovlákno

Má podobné vlastnosti jako flís, protože se jedná také o syntetický materiál. Vyrábí se z polyesteru a polyamidu, je velmi lehký, rychle schne, velmi dobře saje.

PUL

Polyuretan laminát se používá k výrobě svrchních kalhotek, funguje totiž jako nepropustná, ale prodyšná vrstva. Jedná se ovšem opět o syntetický materiál, tudíž není tak ekologický.

Vlna

Vlna je přírodním materiálem, který se používá na výrobu vlněných svrchních kalhotek, takzvaných „vlňáčků”. Aby byla nepromokavá, musí se naimpregnovat lanolinem. Poskytuje vysokou prodyšnost a regulaci teploty.

Konopí

Je velmi odolné, dobře saje, přirozeně antibakteriální. Často najdete v kombinaci s bavlnou pro měkčí povrch pleny. Může časem ztvrdnout, má vyšší cenu.

Velikost

Důležitým parametrem při výběru je také ideální velikost plen, která se odvíjí od váhy dítěte. Číslování se může u jednotlivých výrobců lišit, ale orientačně se pohybuje následovně:

  • Velikost 0: do 2 kg
  • Velikost 1: 2–5 kg (novorozenci)
  • Velikost 2: 3–6 kg
  • Velikost 3: 4–9 kg
  • Velikost 4: 7–18 kg
  • Velikost 5: 11–28 kg
  • Velikost 6: 15 kg a více

Je důležité, aby plenka dobře přiléhala kolem pasu a nožiček, aniž by byla příliš těsná nebo naopak volná, proto se kromě výše zmíněného seznamu orientujte také podle individuálních proporcí vašeho dítěte. V plenkách by mu mělo být příjemně, tak poznáte, že je velikost správná.

Použití

Aplikace se liší pouze mezi ekologickými plenami a látkovými plenami. Přeci jen fungují na odlišném principu.

Eko pleny

  1. Položte dítě na přebalovací podložku, plenku pod něj umístěte tak, aby byla zadní část pleny zarovnána s pasem dítěte. Zadní strana se nachází tam, kde jsou suché zipy nebo lepící pásky.
  2. Přední část pleny protáhněte mezi nohama dítěte a přiložte ji na bříško.
  3. Pomocí suchých zipů či lepících pásek spojte boky s přední částí.
  4. Plenka by měla být dostatečně připevněná kolem nožiček a pasu, ale ne příliš těsná, aby se v ní dítě mohlo snadno hýbat.

Látkové pleny

  1. Před úplně prvním použitím látkové pleny se doporučuje ji několikrát vyprat, aby se zlepšily její absorpční schopnosti.
  2. Plenu složte dle preferovaného stylu (minidrak, drak), umístěte pod zadeček (můžete přidat vkládací vložku pro lepší savost), obě strany směrujte doprostřed přes stehno a sponkou nebo zavázáním připevněte.
  3. Přes plenku dejte nepromokavé svrchní kalhotky (dobrovolný krok).

Funkce

Ekologické pleny jsou vhodnou alternativou ke klasickým plenkám, které mohou obsahovat škodlivé látky, jež se při použití vypouští do dětského tělíčka. Nejčastěji tak dochází k dermatologickým problémům, jako jsou opruzeniny a vyrážky, jelikož plenky nejsou vzdušné a pokožka nemá, jak dýchat. Ekoligkcé pleny pro tyto účely využívají přírodní zdroje, jako je bambus, organická bavlna, celulóza a další, jež jsou nejen udržitelnějšími, ale také zdravějšími materiály. Jejich cena je tím pádem o něco vyšší, pokud tedy nepočítáme látkové pleny, které se používají opakovaně.

Značka

Mezi oblíbené značky ekologických plen patří Joonya, Moltex, Eco by Naty nebo Kolorky.

Cena

Nejlevnější ekologické pleny se dají sehnat již do 300 Kč, přičemž jde maximálně o 50 ks a materiálem bývá celulóza.

Od 300 Kč do 500 Kč zakoupíte více jak 50 ks plenek, plenky pro větší děti i svrchní nebo tréninkové kalhotky pro děti, které chcete přemístit na nočník.

Nad 500 Kč pořídíte pořádnou zásobu plenek většinou pro větší, ale také pro menší děti.

Přejít do e-shopu

Údržba

Pokud používáte jednorázové ekologické plenky či kalhotky, žádná údržba vás nečeká, jelikož je po použití jednoduše vyhodíte. Jestliže ale máte k dispozici látkové pleny, bude třeba se o starat.

  • Použití pleny byste měli vyprat maximálně po 3. dnu tak, že nejprve odstraníte zbytky pod tekoucí studenou vodou, až následně umístíte do pračky, kde vyperete na teplotu 40–60 °C. Používejte speciální prací gely určené pro miminka.
  • Sušte ideálně na čerstvém vzduchu, některé pleny můžete umístit i do sušičky. Přesvědčte se o této skutečnosti v pokynech výrobce.
  • Svrchní kalhotky z vlny potřebují speciální péči. Po každém použití by měly být vyvětrány a pokud přestanou sát, namočte je do roztoku s lanolinem, aby získaly zpět své absorpční schopnosti.

Otázky a odpovědi

Jak dobře se ekologické pleny rozkládají?

Záleží na materiálu, který je k výrobě dané pleny použit. Bambus, bavlna, celulóza a PLA jsou biologicky odbouratelné, jejich doba rozložení však závisí na prostředí, ve kterém se rozkládají. Ideálně by se měly rozkládat v průmyslových kompostárnách, kde jsou takové podmínky optimalizovány, než na skládkách, kde se sice rozloží rychleji než klasické pleny, ale stejně to zabere desítky let.

Jsou ekologické pleny příjemné pro dítě?

Ano, bio bavlna, bambus či celulóza jsou přirozeně příjemné na dotek, a tak se dítku budou plenky vyrobené z těchto materiálů pohodlně nosit. Jsou navíc prodyšné, takže se pokožka nebude zapařovat, a nevzniknou tak dermatologické potíže.

Co jsou vkládací a separační pleny?

Vkládací pleny jsou určeny ke zvýšení absorpční schopnosti látkových plen, do kterých se vkládají. Vyrábí se z různých materiálů, které dobře sají.

Separační pleny vytvářejí bariéru mezi pokožkou dítěte a plenkou, aby se následně lépe očistila (zachycuje pevné nečistoty) a chránila dítě před vlhkostí. Pokládají se přímo na vrch pleny, mohou být buďto jednorázové nebo látkové, podle čehož se následně buďto vyhazují či perou v pračce.

Závěr

Navzdory tomu, že vás ekologické pleny vyjdou dráž, vyplatí se jejich koupě, už jen kvůli zdraví vašeho miminka. Každá máma chce pro své dítě to nejlepší, proč mu tedy nedopřát bezpečnější složení, dobrou cirkulaci vzduchu, která nepodporuje dermatologické problémy a pohodlný materiál, který nesvědí při nošení. Výhodou navíc je, že nebudete zatěžovat planetu dalším odpadem, který se rozloží až za 400 let. Vyberte si typ, který bude vašemu dítěti nejvíce sedět a materiál, který se vám nejvíce osvědčí.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.bezvaplenky.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo