Jak vybrat nástupní rampu pro psa?

Mezi nejčastější potíže starších psů patří vady pohybového aparátu. Bolesti kloubů způsobují kulhání, nechuť k pohybu nebo jiné, na první pohled viditelné, příznaky. Pakliže takové chování u vašeho psa zpozorujete, neměli byste zbytečně odkládat návštěvu veterináře. Ten vašemu psovi s největší pravděpodobností diagnostikuje poškození chrupavek nebo zánět kostí.

Nástupní rampa pomůže vašemu psovi dostat se bez větších obtíží do vyvýšených pozic. Nejčastěji se používá při nastupování do auta. V domácnostech plní podobnou úlohu schůdky, které můžete přistavět ke křeslu či pohovce.

Nástupní rampa musí být vyrobena tak, aby byla při používání pevná a stabilní. Povrch rampy by měl být ošetřen tak, aby neklouzal a rampu tak bylo možné bez potíží používat. Z hlediska snadné manipulace i převážení by mělo být možné rampu snadno složit i rozložit. Proto při výběru konkrétního modelu sledujte kvalitu a odolnost výrobního materiálu. Důležitým parametrem je i hmotnost a nosnost rampy.

Prohlédnout rampy

Materiál

Nástupní rampy jsou vyráběny z hliníku, plastu i dřeva. Plastové rampy jsou lehké a mívají menší nosnost. Z tohoto důvodu je vhodná spíše pro menší plemena psů. Bytelnější jsou rampy dřevěné, které mohou nabídnout nosnost i 50 a více kilogramů. Dřevo je materiál, který nebude působit rušivě ani v interiéru. Nevýhodou dřeva je však vyšší náročnost na údržbu a vyšší hmotnost. Nejoblíbenější jsou bezúdržbové kovové rampy, které se vyznačují bytelností, vysokou nosností i nižší hmotností.

Hmotnost

Hmotnost rampy se z velké části odvíjí od výrobního materiálu. Z hlediska uživatelského komfortu se preferují spíše lehčí rampy. V případě příliš lehkého materiálu, však může být ohrožena její stabilita. Hmotnost plastových ramp většinou nebývá vyšší než 5 kg. Dřevěné nebo hliníkové rampy mohou mít hmotnost okolo 8 – 10 kg.

Nosnost

Nosnost je parametr, který s hmotností přímo souvisí. Lehké rampy mívají nosnost okolo 25 kg a jsou tak vhodná pro malá psí plemena. Těžší rampy nabízí nosnost od 25 – 50 kg a poslouží středně velkým psům. Ty nejtěžší a nejrobustnější unesou váhu až 90 kg. Vyšší nosnost nenabízí pouze dřevěné a kovové rampy, stejně vysokou nosnost mívají i kvalitní nástupní rampy z plastu.

Funkce a možnosti

Nástupní rampy mají velmi jednoduchou konstrukci a nenabízí příliš mnoho funkcí. Prakticky každá značková rampa bude mít protiskluzový povrch, který psovi usnadní nástup do vyvýšených míst. O vyšší stabilitu se postarají protiskluzové nožičky. Poslední funkci, kterou může nástupní rampa nabídnout, bude možnost skládání.

Značka

Nástupní rampy pro psy jsou na trhu zastoupeny v poměrně hojném počtu, avšak na trh je dodává pouze několik výrobců. Největším výrobcem je Trixie a Tectake. Další modely nabízí Nobby, Karlie, Springos a Kleinmetall. Při výběru byste měli právě tyto výrobce preferovat, protože jsou značkou kvality. Avšak ani v tomto případě nemáte jistotu, že bude rampa psovi vyhovovat. Vhodné je tak před nákupem projít uživatelské recenze.

Cena

Rampa pro psy není úplně levnou záležitostí, ale vašemu psovi může velmi usnadnit život a ochránit ho před zbytečnými bolestmi. Kvalitní rampu pak můžete používat řadu let, proto by pro vás neměla být pořizovací cena tím nejdůležitějším parametrem. Levnější rampy koupíte od 1 200 – 1 800 Kč. Dražší rampa může stát 2 000 – 5 000 Kč. Při výběru konkrétní rampy tak zvažte, jak často budete rampu používat a co vše od ní očekáváte.

Prohlédnout rampy

Otázky a odpovědi

Proč koupit nástupní rampu pro psa?

Nástupní rampa může pomoci zabránit případnému zranění, které si může pes při skákání z vyvýšených míst přivodit. Díky rampě může pes do auta nastupovat bezbolestně i bez větších obtíží. Nástupní rampy však neslouží pouze starším psům. Nástupní rampy jsou většinou brány jako zdravotní pomůcky pro starší psy, ale využívat je můžete prakticky u psů každého věku.

V čem je nástupní rampa vhodnější než schůdky pro psy?

Rampy se používají většinou ve venkovním prostředí, ale mít ji můžete pochopitelně i doma. Rampy se vyznačují především menším sklonem, díky kterému bude pro psa pohyb z kopce jednodušší. Rampy jsou dobrou volbou i pro malá psí plemena, která mají krátké končetiny. Obecně je vhodné klouby tolik nezatěžovat skákáním, což je pro schody typické. Rampy bývají rovněž skladnější a nebudou zabírat tolik místa. Na rozdíl od schůdků jsou však méně vzhledově přívětivé.  Schůdky mohou v bytě tvořit i netradiční dekorativní prvek.

Jak léčit poškozené klouby?

Ve chvíli, kdy se u psa artróza objeví, budete se muset smířit s tím, že je poškození kloubů nevratné. Příznaky onemocnění tak bude možné pouze zpomalovat a potlačovat. Bolesti pomůže zmírnit kloubní výživa pro psy. Tu se ideálně doporučuje podávat již ve štěněcím věku, nejpozději pak ve věku okolo 5 let.

Závěr

Nástupní rampa pro psy nabídne vašemu psovi pohodlnější a snadnější přístup na vyvýšená místa. Rampy šetří klouby i páteř psa každého věku. Při výběru správné rampy musíte zvážit především požadavky, velikost a hmotnost svého psa. Na trhu najdete rampy vyrobené z různých materiálů, které se liší především svojí hmotností a nosností. Větší psi budou potřebovat robustnější a stabilnější rampu, která je bez potíží unese. Menším a lehčím psům postačí i levnější plastové rampy.

Při výběru preferujte značky předních výrobců, avšak i v jejich případě sledujte uživatelské recenze. Ty vám mohou naznačit, zda bude rampa vašemu psovi skutečně vyhovovat.Konec formuláře.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo