Jak vybrat láhev na šlehačku?

Šlehačka je lahodná třešnička na dortech, vaflích, zmrzlině i kávě. Původ šlehačky je poněkud záhadný, první šlehačka vznikla úplnou náhodou. Dle legendy vyrobil šlehačku klusající kůň, který vezl poloprázdnou nádobu se smetanou. Při svém veselém klusu vyšlehal smetanu do nadýchané hmoty. První historický záznam pochází ze dvora Ludvíka XIV, který je známý jako král slunce. Ten ochutnal šlehanou smetanu na slavnostním dezertu. Šlehačka se vyrábí právě ze smetany, což je nejtučnější část mléka. Při šlehání je do smetany vháněn vzduch, který vytváří malé bublinky vzduchu a dokonalou pěnu.

Šlehačku můžete koupit již hotovou ve spreji. V tomto případě si však nemůžete být jistí jejím složením, s klasickou smetanovou šlehačkou nemají tyto umělé pochutiny mnoho společného. Lahodou šlehačku si však můžete připravit i doma, postačí vám k tomu pouze láhev na šlehačku, jednorázové šlehačkové bombičky a smetanu s 33% obsahem tuku.

Láhev na šlehačku budete primárně vybírat podle vzhledu a velikosti. Při výběru se vyplatí přihlédnout k výrobnímu materiálu a kompatibilitě se šlehačkovými bombičkami.

Prohlédnout láhve

Typy

V základu lze láhve na šlehačku rozdělit do dvou skupin, a to na láhev určenou k běžnému domácímu použití nebo profesionální láhev. V těchto skupinách najdete láhve, které se liší svojí velikostí a výrobním materiálem.

Běžná láhev na šlehačku

V domácnostech si většinou vystačíte s lahvemi s objemem do 0,5 litru. Na výrobu těchto lahví se používá nerezová ocel i hliník. Výhodou je menší velikost a nižší pořizovací cena. Do menších lahví se vejde pouze jedna šlehačková bombička. S domácí přípravou šlehačky vám může pomoci i ruční šlehačkovač.

Profesionální láhev na šlehačku

Profesionální láhev na šlehačku se používá v cukrárnách, kavárnách i restauracích. Od běžné láhve se liší svojí velikostí, na její výrobu je použit špičkový materiál. Tuto láhev však můžete pochopitelně používat i doma, hodit se bude těm, kteří jsou zvyklí připravovat šlehačku pravidelně ve větším množství. Větší lahve fungují v kombinaci se dvěma bombičkami.

Objem

Nejdůležitější je vybrat tu správnou velikost, láhev na šlehačku by vám jednoduše měla správně sednout. V obchodech jsou k dostání láhve s objemem od 0,25 do 1 a více litru.

  • 0,25 litru – tato velikost bude vyhovovat párům i jednotlivcům. V takto velké láhvi budete moci připravit na jedno naplnění cca 10 – 15 porcí šlehačky.
  • 0,5 litru – půl litrové láhve se těší největší oblibě. S její pomocí můžete připravit pohoštění až pro 25 osob. Větší lahve je pak možné plnit menším množstvím smetany.
  • 1 a více litru – největší láhve najdou své uplatnění především v profesionálních provozech. Zatímco menší lahve zprovozníte pomocí jedné bombičky, ty větší budou ke svému chodu potřebovat bombičky dvě.

Materiál

Šlehačkové láhve jsou většinou vyrobeny ze dvou materiálů. Rozhodovat se budete mezi nerezovou ocelí a hliníkem.

  • Nerezová ocel – tento materiál je velmi oblíbený, a to především pro svoji odolnost. Nerez ustojí letité intenzivní používání, aniž by se na ní projevovaly známky opotřebení. Nerez zároveň velmi dobře udržuje chlad, vyznačuje se snadnou údržbou a zdravotní nezávadností. Z nerezové oceli se vyrábí i profi lahve na šlehačku. Jedinou nevýhodou je tak pouze vyšší pořizovací cena.
  • Hliník – výhodou hliníku je nižší hmotnost a lepší poměr cena/výkon. Hliníkové lahve jsou dobrou volbou pro ty, kdo budou šlehačku připravovat méně často. Své místo tak mohou najít v běžných domácnostech. Při správné péči vám hliníková láhev vydrží mnoho let.

Značka

Láhve na šlehačku koupíte především ve specializovaných prodejnách, které se zaměřují na prodej domácích potřeb. Koupit ji však můžete i prostřednictvím internetových obchodů. Při výběru se vyplatí dávat přednost značkovým lahvím, do kterých obvykle nebývá problém sehnat kompatibilní šlehačkové bombičky. U zákazníků jsou velmi oblíbené láhve značky Orion, Ibili nebo Kayser.

Cena

Láhev na šlehačku vás vyjde na cca 3 00 – 3 000 Kč. Počáteční investice je pro někoho vyšší, avšak láhev vám bude dobře sloužit celou řadu let. Při pořizování láhve myslete na to, že budete muset pravidelně dokupovat také šlehačkové bombičky. Pomocí láhve připravíte domácí šlehačku rychle za pomoci kvalitních surovin, a to bez jakýchkoliv chemických přísad. Její chuť i konzistenci můžete dle libosti upravovat. Kupovaná šlehačka ve spreji bude po ruce okamžitě, avšak svojí chutí ani složením nemůže šlehačce domácí konkurovat.

Prohlédnout láhve

Údržba

Láhev na šlehačku budete muset pravidelně čistit. Snadněji se vám bude udržovat láhev s plně rozebíratelnou hlavicí. Výhodou je, pokud bude možné rozebranou láhev mýt v myčce na nádobí. V některých případech to možné je, v jiných budete moci vkládat pouze některé části a někdy je nutné čistit láhev pod tekoucí vodou za pomocí kartáčku. S jeho pomocí můžete poměrně jednoduše odstranit všechny nečistoty.

Otázky a odpovědi

Na jakém principu láhev na šlehačku funguje?

Šlehačková láhev funguje v kombinace s jednorázovými bombičkami s oxidem dusným N2O. Láhev vmíchá pod tlakem plyn do smetany. Tímto způsobem vznikne dokonale našlehaná a stabilní šlehačka.

Na co dát při výběru láhve na šlehačku pozor?

Zaměřit byste se měli na kompatibilitu lahve s bombičkami. Zároveň je vhodné zjistit pořizovací cenu i dostupnost bombiček ve vašem okolí. Nezapomeňte na to, že byste měli používat pouze bombičky, které doporučuje výrobce.

Jaká je nejlepší láhev na šlehačku?

Nejlepší je taková láhev, která funguje spolehlivě a dokáže vyrobit opravdu kvalitní šlehačku. Co se týká konkrétních výrobců, jsou u zákazníků nejoblíbenější lahve značky Orion nebo Kayser. Oba výrobci na trh dodávají láhve různé velikosti, které vás zaujmou i svým vzhledem.

Závěr

Láhev na šlehačku využijí především milovníci sladkých pokrmů a nadšení hostitelé, kteří svým hostům s nadšením podávají šlehačkové dezerty či lahodnou vídeňskou kávu. V domácnostech obvykle najdou své místo láhve s objemem 0,25 nebo 0,5 litru. Baristé a cukráři ocení spíše větší lahve s objemem 1 a více litru. Základem dobře fungující lahve je kvalitní materiál. Obecně oblíbenější jsou láhve vyrobené z nerezové oceli, lepší poměr cena/výkon nabídne láhev hliníková.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.denishenry.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo