Nejoblíbenější typy kuchyňských nožů
Kuchyňské nože nechybí v žádné kuchyni. Druhou věcí však je, zda používáte ty správné kuchyňské nože. Aby se s nožem dobře pracovalo, je nutné, aby bylo ostří skutečně ostré, nůž byl dobře vyvážen a konstrukčně dobře vyroben.
Pokud vyberete skutečně dražší a kvalitní universální nůž, vystačíte si docela dobře s jedním kusem. V mnoha domácnostech však v kuchyňské lince najdete větší počet méně kvalitních nožů, což není podle odborníků až tak vhodným řešením.
Kuchyňské nože se nejčastěji vybírají podle tvaru a velkou roli hraje i pořizovací cena. Při výběru nože je však vhodné zaměřit se i na další parametry. Vědět byste měli především to, z jakých materiálů se vyrábí ostří. Díky tomu budete schopni rozlišit kvalitní nůž od toho nekvalitního. Důležitý je i tvar a materiál rukojeti. O správné vyvážení a dlouhou životnost se postará především ověřený výrobce.
Nejlepší kuchyňské nože
Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.
Pořadí | Název | Hodnocení | Cena od | Porovnat ceny | Koupit |
1. | Victorinox Nůž na zeleninu 10 cm | ⭐ 99 % | 102 Kč | Zobrazit | Kulina.cz |
2. | Victorinox 6.7836.L118 nůž na rajčata 10 cm žlutý | ⭐ 97 % | 102 Kč | Zobrazit | 4camping.cz |
3. | FISKARS Solid nůž okrajovací 857301 7cm | ⭐ 95 % | 226 Kč | Zobrazit | Mall.cz |
4. | Tescoma nůž PRESTO TONE 12 cm | ⭐ 93 % | 149 Kč | Zobrazit | Tescoma.cz |
5. | Tescoma Nůž AZZA 20 cm | ⭐ 91 % | 629 Kč | Zobrazit | Tescoma.cz |
Typy
Při výběru narazíte na kuchyňské nože různých tvarů a velikostí. Obecně se nože rozdělují podle toho, jakou surovinu vám umožní krájet. Menší nože jsou vhodnější na krájení zeleniny, větší nože vám pomohou rychle zpracovat maso a samostatnou kapitolou jsou nože vhodné na krájení pečiva. Kromě těchto základních nožů je možné koupit i speciální nože vhodné k vykosťování či sekání.
Porcovací nůž
Porcovací nůž je určený ke zpracovávání masa. Používat byste ho však neměli při vykošťování. Porcovací nože jsou robustní a mají širokou čepel. Délka čepele bývá v rozmezí 10 – 30 cm. Porcovací nůž musí být vysoce kvalitní a na výrobu ostří se používá výhradně ocel různé kvality.
Nůž na zeleninu
Tyto nože jsou naopak menší, délka čepele bývá v rozmezí 6 – 10 cm. Samotná čepel je pak ostrá, úzká a zakončená špičkou. Tento tvar nože vám usnadní i loupání a použít ho můžete i k vypeckování ovoce. Ostří nože může být vyrobené z ocele, ale pořídit můžete i nůž keramický.
Nůž na pečivo
Nože na pečivo poznáte podle ostří se zoubky. Také tyto nože mají spíše užší čepele, jejich délka však běžně přesahuje 20 cm. Na výrobu ostří se používá kvalitní ocel. Zubaté ostří tohoto nože je ideální také při krájení rajčat.
Vykošťovací nůž
Tyto nože mají velmi tenkou a dlouhou čepel. Používají se výhradně k vykosťování jakéhokoliv druhu masa.
Filetovací nůž
Filetovací nůž se velmi podobá noži vykosťovacímu. Tento nůž je určen k rychlému filetování ryb. Nejvíce je oceníte při oddělování kůže od rybího masa.
Sekací nůž
Také sekáček je snadno rozeznatelný typ nože. Čepele mají velký rozměr a jsou poměrně široké. Ačkoliv jsou sekáčky poměrně těžké, mnozí je používají i při krájení cibule, bylinek, ale i zeleniny a ovoce.
Nůž na citrusy
Speciální podobu mají nože na citrusy. Čepel nože je krátká, volit můžete mezi rovným i vroubkovaným tvarem. Na konci je pak výrazná špička, která vám umožní snadno stáhnout tvrdou slupku. K dostání jsou i nože zakončené vidličkou. Využít je můžete k napichování nakrájeného ovoce.
Materiál čepele
Čepele kuchyňských nožů se nejčastěji vyrábí z nerezové nebo uhlíkové oceli. Každý z materiálů má svoje výhody i nevýhody.
Nerezová ocel
Nerezová ocel musí vždy obsahovat alespoň malé množství chromu Cr. Podíl chromu se liší, avšak nejčastěji je v oceli obsaženo okolo 10,5%. Chrom je materiál, který zvýší odolnost vůči korozi a opotřebení. Na výrobu kuchyňských nožů se používají různé podoby nerezové oceli, nejčastěji je to 420 HC, VG-10 a 440C.
Největší výhodou nerezové oceli je odolnost vůči korozi i vzniku různých skvrn. Díky tomu jsou nože nenáročné na údržbu. Nevýhodou je pak menší životnost ostří a nerezové nože je třeba častěji brousit.
Uhlíková ocel
V uhlíkové oceli je obsaženo pouze minimální množství chromu, avšak v tomto případě s přidávají slitiny vanadu nebo manganu. Výhodou uhlíkové oceli je nižší pořizovací cena a delší životnost ostří. Tupý nůž pak velmi snadno nabrousíte. Vzhledem k malému obsahu chromu je však uhlíková ocel náchylná ke vzniku skvrn. Při nevhodné údržbě a skladování nůž rychleji podlehne oxidaci.
Nerezová ocel s obsahem uhlíku
Dalším používaným materiálem je vysoko-uhlíková ocel. Jedná vyšší třídu slitiny nerezové oceli. Díky většímu obsahu uhlíku je ocel pevnější a ostří si udrží delší dobu velmi dobrou řeznou schopnost. Materiál je navíc velmi odolný vůči tvorbě skvrn. Tento materiál tak kombinuje výhody obou předešlých materiálů. Nevýhodou prémiové oceli je vyšší pořizovací cena.
Keramika
Oblíbené jsou i keramické nože, které jsou vhodné především při krájení zeleniny a ovoce. Keramickým nožem se naopak nedoporučuje krájet maso a zmrzlé potraviny. Nože s keramickou čepelí nejsou náchylné k rezivění a tvořit se na nich nebudou skvrny. Ostří tak vydrží poměrně dlouhou dobu. Nevýhodu keramiky je však poměrně velká křehkost. Potíže jsou i s ostřením nože. Mnohdy je třeba nechat nůž nabrousit profesionály.
Způsob výroby čepele
Při výrobě čepelí se používají dva různé způsoby. Některé čepele jsou kované, jiné potom lisované. Ačkoliv jsou za kvalitnější stále považované kované čepele, odborníci poukazují na skutečnost, že díky moderním technologickým postupům je kvalita obou typů čepelí prakticky srovnatelná. Kovaným čepelím dávají často přednost profesionální kuchaři, ti amatérští však rozdíl pravděpodobně nepoznají.
- Kovaná čepel – celá čepel je vyrobena z jednoho kusu. Nože z kovanou čepelí jsou považovány za kvalitnější, což se odráží i na jejich pořizovací ceně. Nůž s kovanou čepelí je o něco těžší.
- Lisovaná čepel – jsou vyráběny strojově a následně se tepelně zpracovávají. Nože mají čepele tenčí a jsou díky tomu lehčí. Jsou považovány za méně kvalitní a vyznačují se nižší pořizovací cenou.
Materiál rukojeti
Při výběru kuchyňského nože je důležitá také rukojeť. Ta by měla být stejně kvalitní a umožnit vám pohodlné krájení. Navíc si můžete vybrat i materiál, ze kterého bude rukojeť vyrobena.
- Dřevo – nože s dřevěnou rukojetí jsou stále velmi oblíbené. Čepele kuchyňských nožů se nejčastěji vyrábí z javorového nebo olivového dřeva. Mnozí oceňují především klasický vzhled nože. Dřevo je měkčí materiál, který se velmi dobře drží. Zvolit můžete i barevné provedení. Dřevěná rukojeť má však i několik nevýhod. V první řadě je to náchylnost k tvoření bakterií. Dřevěná rukojeť vyžaduje mnohem náročnější péči, k mytí nože nelze používat myčku.
- Laminát – dřevo v současné době vytlačují nože s laminátovou rukojetí. Svým vzhledem se dřevěným rukojetím velmi podobají, ale mnohem snadněji je budete čistit.
- Syntetický materiál – používá se hned několik syntetických materiálů, které mají obdobné vlastnosti. Jejich největší výhodou je velmi nenáročná údržba i skutečnost, že syntetická čepel neabsorbuje bakterie. Nůž se syntetickou rukojetí by neměl být vystavován vysokým teplotám ani UV záření. Syntetické materiály jsou obecně lehčí, což se odráží na horší vyváženosti nože.
- Nerezová ocel – je považována za nejméně náročnou na údržbu a zároveň i na nejhygieničtější. Výhodou nerezy je i velmi vysoká odolnost a elegantní vzhled. Za nevýhodu lze považovat vyšší hmotnost a kluzkost při používání nože za mokra. Ideální je tak pořídit nerezový nůž s dutou rukojetí a přídavnými vroubky, které se postarají o komfortnější úchop.
Značka
Kuchyňský nůž můžete pořídit na mnoha různých místech. Jestliže patříte mezi ty, kteří upřednostňují kvalitu před pořizovací cena, nakupujte nože ve specializovaných prodejnách a zaměřte se pouze na výrobky známých značek.
Kvalitní nůž poznáte i podle záruční doby. Méně kvalitní nůž má záruku okolo 2 let, na ty nejkvalitnější však výrobci poskytují záruku i 15 let. Mezi jedny z nejkvalitnějších patří nože Wüsthof, Victorinox nebo IVO. Kvalitu vám zaručí také značka Zwilling, Hendi, Giesser, Tescoma nebo třeba Fiskars.
Cena
V dnešní době můžete vybírat z nepřeberného množství kuchyňských nožů. Někteří zvolí levné nože, jejich cena nepřevýší 200 Kč. Jiní naopak upřednostní dražší a kvalitnější nože s pořizovací cenou 500 a více Kč.
V případě kuchyňských nožů se však šetření příliš nevyplatí a levný nůž pravděpodobně brzy skončí v kuchyňském šuplíku. Mnohem rozumnější je tak vybavit domácnost 1 – 2 opravdu kvalitními noži. Nože přijatelné kvality koupíte za cca 1 000 Kč.
Otázky a odpovědi
V čem je výjimečný kuchařský nůž?
Kuchařský nůž je universální nůž, kterým nakrájíte jakoukoliv surovinu. Tento nůž může mít různou délkou a typický je pro něho především jeho tvar. Nůž má vysokou čepel s tvarem trojúhelníku. Vysoká čepel vám pomůže během krájení surovin a zabrání možnému pořezání.
Nůž má velmi ostrou špičku, která vám umožní krájet na drobno i malé suroviny. Nůž má zaoblené ostří, které vám pomůže nůž při krájení dobře vést.
Jaké jsou rozdíly mezi evropskými a japonskými noži?
Tradiční evropský nůž je robustnější a slouží jako víceúčelový. Poznat ho můžete i podle výbrusu do písmene U. Tento tvar zvýší odolnost ostří a nůž ustojí i méně šetrné zacházení. Výhodou evropských nožů je i méně náročná údržba.
Japonské nože vynikají ostrostí čepele, ostří nože je dokonce srovnáváno s chirurgickým skalpelem. Japonské nože mají výbrus s tvarem písmene V. Díky němu nejsou levné nože příliš odolné. Kvalitní nože tak musí mít ostří vyrobené ze zakalené oceli s nejvyšším stupněm tvrdosti.
Co určuje Rockellova stupnice tvrdosti?
Rockwellovi stupnice mají několik podob, v souvislosti s kuchyňskými noži vás bude zajímat Rockwellova stupnice HRC. Zde platí jednoduché pravidlo, čím je uvedené číslo vyšší, tím je tvrdší ocel. Tvrdá ocel bude lépe držet ostří a nůž tak nebude nutné brousit příliš často. Nevýhodou tvrdé ocele je však vyšší křehkost. Ocel prémiové kvality má hodnotu HRC v rozmezí 59 – 66.
Závěr
Od kuchyňského nože budete pravděpodobně očekávat dlouhou životnost. Kvalitní nůž by měl sloužit řadu let. Z tohoto důvodu je vhodné při pořizování kuchyňského nože zbytečně nešetřit.
Preferovat byste rovněž měli nože známých výrobců, které na výrobu používají vysoce kvalitní materiály a dodávají pouze dokonale vyvážené nože. Ani nejdražší nůž však nevydrží věčně. Životnost mu prodloužíte správnou údržbou i skladováním. Ostří je nutné čas od času nabrousit.
Kuchyňské nože můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Tescoma.cz
Podobné články, co by vás mohly zajímat
- Příbory
- Jak vybrat sadu nožů?
- Nejlepší japonské nože
- Jak vybrat stojan na nože?
- Jak vybrat brousek na nože?
Zdroje: www.alza.cz, www.chefshop.cz, www.profikuchar.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
U nás jsou jasným favoritem kuchyňské nože od značky Tescoma, tu považuji za nejlepší. Mají opravdu velmi dobrou kvalitu a perfektně krájí. Nedám na tuto značku dopustit.