Teplé slunečné dny už klepou na dveře a společně s nimi přichází i grilování. Kdo by si nepochutnal na teplém křupavém prsu nebo hermelínu přímo z grilu? Bohužel tato alternativa vaření či pečení si nese svou daň a gril je po použití umaštěný a znečištěný. V tomto článku se dozvíte, jak pořádně vyčistit gril, tak, aby byl připraven na další použití.
Co budete potřebovat?
Postačit by vám měly klasické mycí prostředky, jako je houbička na nádobí, voda, rukavice, čistící prostředek. Pokud máte na víc špachtli nebo kartáč na gril, je to velké plus a ulehčí vám to vaši práci.
Čištění grilu na dřevěné uhlí
Nejprve z roštu odstraňte veškeré zbytky popela a kousky připečeného jídla. Rošt důkladně omyjte, pomůže vám kartáč na gril. Připečené kousky namočte teplou vodou a vydrhněte je houbičkou. Po uschnutí můžete rošt namazat olejem. Následně gril vypalte, dokud se z něj nepřestane kouřit. Vypálit ho musíte po každém použití. Co se týče povrchu grilu, ten nevyžaduje žádnou speciální údržbu, stačí ho čas od času omýt mýdlovou vodou.
Čištění elektrického grilu
Vypojte gril ze zásuvky, ale nenechte ho příliš vychladnout. Dokud je gril nahřátý, lépe se čistí, ale samozřejmě musíte dávat pozor na to, abyste se nepopálili. Na elektrický gril budete potřebovat špachtli. Netlačte na ni velkou silou, povrch u elektrického grilu se může lehce poškodit. Vyčistěte i odpadní mísu na tuk. Jakmile se zbavíte zbytků jídla, k dokonalosti vám bude stačit ho jen omýt pomocí mýdlové vody, stejně účinná je i voda s octem. Použijte co nejjemnější materiál, třeba papírové kuchyňské utěrky.
Čištění plynového grilu
Plynový gril nechte pořádně rozpálit, aby se rozpustily zbytky jídla a tuku. Až z něj přestane vycházet kouř, můžete se pustit do čištění. Ostatně, tohle můžete praktikovat u každého čištění, nehledě na typ grilu.
U plynového grilu si však můžete dovolit být „drsnější“, protože šance na jeho poškození je nízká. Na vydrhnutí roštu tak můžete použít drátěný kartáč nebo drátěnku, v případě nouze i vyrobenou kuličku z alobalu. Veškeré ostatní části umyjte mýdlovou vodou nebo vodou s octem, poté hadříkem důkladně osušte a zbavte se zbytků mýdla. Pokud máte nerezový nebo porcelánový gril na plyn, použijte speciální čistící prostředek určený na materiál vašeho grilu.
Pár tipů na závěr
- Jakmile začne gril chladnout a bude mít ideální teplotu, položte na něj něco navlhčeného, například vlhkou utěrku, houbičku nebo papír. Cílem je, aby vámi vybraný předmět neshořel, ale aby se z něj voda vypařila. Vzniklá vodní pára vám může pomoci při čištění.
- Pokud máte dostatečně velkou myčku, můžete v ní nechat umýt mřížku.
- Nechcete na čištění používat mýdlovou vodu? Nevadí. Kromě octu vám může pomoci jedlá soda, káva, nebo dokonce i pivo.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.itesco.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
Díky za rady, ten plynový gril jsem vždycky drhnul jak šílený a vůbec mě nenapadlo to udělat tak, jak píšete v návodu. Teď už to tak praktikuji a paráda.
Tak u nás se griluje v podstatě celý rok, dokonce i přes zimu, protože máme udělaný kryté zákoutí s veškerým vybavením, kde se nemusíte bát, že by člověk zmrznul. Máme gril na dřevěné uhlí a čistím ho jarovou vodou a houbičkou, kartáč není ani potřeba, protože ho vždy vyčistím hned po použití.