Golfové deštníky

Golfové deštníky se od klasických deštníků do deště liší svojí velikostí. Pod tímto označením se tak neukrývají speciální deštníky, které využijete pouze při hraní golfu, ale velké holové deštníky určené jednotlivcům nebo párům, pro které je typické specifické zakončení úchytky. Zavřený deštník vám svým tvarem může připomínat golfovou hůl.

Golfové deštníky se liší průměrem, způsobem otevírání, materiálem konstrukce i dalšími specifickými vlastnostmi. Všechny tyto parametry byste měli při výběru toho správného golfového deštníku zvážit. Poté vás bude pochopitelně zajímat samotný vzhled deštníku.

Porovnat ceny deštníků

Typy

Golfové deštníky je možné rozdělit do několika skupin podle způsobu otevírání. Základem jsou deštníky s mechanickým otevíráním. Oblíbenější jsou automaticky otevíratelné deštníky a mezi nejmodernější patří deštníky s automatickým otevíráním.

  • Mechanické – deštník budete moci otevřít tak, že zasunete ručně objímku na patřičné místo. Že je vše na správném místě poznáte podle typického cvaknutí, po kterém se deštník na pevno zaaretuje. K zaklapnutí deštníku stačí pouze stisknout tlačítko, které deštník stáhne do původní velikosti.
  • Automatické – pro automatické deštníky je typické prudký vystřelovací mechanismus. K tomu, aby se deštník otevřel, postačí pouze zmáčknout jedno tlačítko. Výhodou automatických deštníků je především skutečnost, že je budete moci otevřít jednou rukou. Při otevírání je však třeba zkontrolovat, že máte kolem sebe dostatek místa, abyste při manipulaci s deštníkem nikoho nezranili. Otevřený deštník opětovně zavřete stisknutím tlačítka.
  • Open – Close – nejmodernější deštníky využívají různé velmi jednoduché mechaniky. Zpravidla se opět jedná o tlačítko, kterým budete moci deštník otevřít. K uzavření deštníku může stačit pouze zatlačit do středu střechy.

Velikost

Golfové deštníky se vyznačují větším průměrem. Z tohoto důvodu jsou označovány i jako partnerské deštníky. Díky svojí velikosti dokáže deštník spolehlivě ochránit dvě osoby. Obvyklá velikost golfových deštníků bývá v rozmezí 120 – 146 cm. Někteří výrobci pak nabízí možnost nechat si deštník vyrobit přesně podle svých představ.

Materiál

Životnost a odolnost golfového deštníku souvisí s materiálem konstrukce. Pozornost byste měli věnovat samotné tyči, ale i drátkům, které tvoří stabilní oporu pro střechu. Koupit můžete deštník s kovovou konstrukcí. Kov je velmi odolný, ale jeho nevýhodou je vyšší hmotnost. Lehčí a stále cenově dostupné a zároveň poměrně odolné jsou deštníky vyrobené z hliníku. Nejvyšší odolnost a nejmenší hmotnost budete mít v případě deštníků, které mají konstrukci vyrobenou ze skelných nebo uhlíkových vláken. Deštník s kvalitní konstrukcí odolá i silnějším náporům větru. Za takovýto deštník si však budete muset připlatit.

Střecha

Zajímat by vás měl i materiál střechy. Odolné jsou deštníky s nylonovým potahem, větší životnost nabízí deštník vyrobený z polyesteru. Na výrobu průhledových deštníků se používá měkčený vinyl. Jednotlivý výrobci však mohou používat mnoho dalších materiálů, které nejsou náchylné k trhání, uvolňování, blednutí a velmi snadno se budou čistit.

Značka

Golfové deštníky je možné koupit v mnoha podobách. Díky své velikosti často spadají do kategorie pánských deštníků a nejčastěji je můžete koupit v tmavších barvách. Pakliže ho výrobci zařadí do skupiny párových deštníků, budete ho moci koupit i v mnoha veselých barvách. Poslední variantou jsou stylové deštníky s průhlednou střechou. Golfový deštník budete moci koupit od Axglo, BigMax, Srixon, JuCad, Justar, Ogio, Callaway, Ping a dalších.

Cena

O kvalitě konstrukce a způsobu používání rozhoduje pořizovací cena. Manuální deštník je možné koupit za cenu od 250 – 350 Kč. Deštník s automatickým otevíráním obvykle stojí od 500 – 900 Kč. Plně automatický deštník může stát okolo 1 500 Kč. Pakliže chcete opravdu stylový deštník vyrobený z prvotřídních materiálů, může se jeho cena vyšplhat až přes 2 000 Kč.

Porovnat ceny deštníků

Otázky a odpovědi

Co je oboustranný deštník?

Oboustranný deštník se vyznačuje specifickou konstrukcí, která vám umožní složit deštník mokrou stranou dolů. Tento praktický způsob využijete v mnoha běžných situacích, kdy byste se v opačném případě mokrým deštníkem zmáčely oblečení, sedačky v autě nebo na jiných místech. Obrácená konstrukce je schopna vodu bezpečně zadržet. Mokrý deštník vysušíte poté, co se dostanete na vhodné místo.

Jak o deštník pečovat?

Aby byla životnost deštníku co možná nejdelší, bude nutné dodržovat pouze několik jednoduchých kroků. Před použitím se doporučuje deštník lehce protřepat. Takto budete moci uvolnit dráty střechy. Mokrý deštník musíte nechat pečlivě uschnout. Deštník by měl být sušen volně v otevřeném stavu. Není vhodné sušit zavřený deštník pomocí radiátoru. Po uschnutí deštník pečlivě složte. Ušpiněný potah lze jednoduše otřít pomocí vlhké houbičky.

Jaké funkce mohou golfové deštníky nabídnout?

Dražší deštníky bývají opatřeny UV ochranou. Běžné je i ošetření větruvzdornou vrstvou. V ruce se vám bude dobře držet deštník s protiskluzovou gumovou rukojetí.

Závěr

Golfové nebo také párové deštníky spadají do kategorie holových deštníků, pro které je typická větší velikost. Na rozdíl od skládacího provedení není možné deštník složit do malého rozměru. Deštník sice zabere více místa, avšak konstrukce bude mnohem odolnější. Golfové deštníky mají zahnutou rukojeť a budou zároveň plnit úlohu stylového doplňku.

Při výběru deštníku byste se neměli zajímat pouze o vzhled a cenu. Odolnost a kvalita souvisí s výrobním materiálem. Kvalitní mohou být i kovové deštníky, u kterých vás však může nemile překvapit vyšší hmotnost. Moderní a ultralehké deštníky budou vyrobeny ze skelných nebo uhlíkových vláken.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (91 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo