Endoskopické kamery

Víte o tom, že endoskopické kamery se nemusí využívat jen v lékařství? Dají se použít také v domácích podmínkách i jako profesionální nástrojem, například na prozkoumání potrubí. Nemusí vás stát velké mění, navíc jsou skladné a lze je propojit s telefonem i počítačem. Podle jakých parametrů takové endoskopy vybírat?

Porovnat ceny kamer

Co je to endoskopická kamera?

Endoskop, jinak také ještě inspekční kamera, boroskop nebo videoskop, se používá ke zkoumání dutých prostor. Využívá se hned v několika různých odvětvích, mezi které patří stavební průmysl (instalatéři, stavaři, řemeslníci), automechanika, rybářství i medicína. Jedná se o tenkou pružnou trubici s optickými vlákny na konci. Délka vlákna může být až 50 metrů, přičemž průměr vlákna bývá maximálně 10 mm, a tak se kamera dostane kamkoliv.

Typy

Endoskopické kamery můžeme rozdělit na několik typů podle toho, zda jsou vybaveny displejem a pro jaké účely se využívají. Díky těmto parametrům se bude odvíjet cenová kategorie i pokročilost vlastností modelu.

Bez displeje

Pokud sháníte levnější zařízení a nevadí vám, že u něj budete muset využívat aplikaci, abyste viděli, co kamera natáčí, zvolte endoskop bez displeje. Připojíte jej jak k počítači, notebooku, tak také k mobilnímu zařízení. Jeho další výhodou je, že se lépe skladuje.

S displejem

Takové modely disponují slotem pro paměťovou kartu, abyste popřípadě mohli záznamy přesunout například do počítače. Jinak ale vidíte živý záznam toho, co natáčí kamera.

Profesionální

Tento druh využívají profesionální pracovníci, jako jsou opraváři potrubí nebo kanalizace, instalatéři, automechanici a podobně. Kabel může být dlouhý klidně až 20 m, aby mohla kamera dosáhnout co nejdál. Jsou vybaveny širokým úhlem záběru, kvalitním rozlišením i barevným displejem. Jejich cena je kvůli těmto vlastnostem vysoká, ale neznamená to, že byste si je nemohli pořídit domů.

Pro domácí použití

Jsou mnohem dostupnější, ale také nemají to, co profesionální modely. Často nejsou vybaveny monitorem, kabel je kratší a kamera malá. Využijete například na hledání věcí, které zapadly za gauč či skříň.

Rozlišení

Jak už jsme si řekli, u domácích endoskopů je rozlišení obrazu nižší, pohybuje se nejčastěji okolo 640×480 pixelů. U profesionálních modelů pak převažuje 1020×700 pixelů. Rozlišení je důležité pro to, abyste viděli obraz co nejlépe, a to i detaily. Záleží však také na tom, do jakého přístroje kameru zapojíte – do počítače nebo telefonu.

Připojení

Abyste mohli endoskopickou kameru zapojit do určitého zařízení, je třeba, aby byl zabudován vstup, a to pomocí USB kabelu. Klasické USB využijete na propojení s počítačem, micro s telefonem. Jestliže se chcete vyhnout propojování pomocí kabelu, hledejte endoskopy s Wi-Fi funkcí, které umožňují propojení přes vzduch, musíte být ale v dosahu 30 metrů.

Délka sondy

Podle toho, jak daleko či hluboko budete chtít kameru umístit, byste měli vybírat délku sondy. Nejčastěji se jedná o 1, 2 nebo 5 metrů.

Certifikace

Abyste si byli jistí, že se jedná o opravdu kvalitní model, měla by mít daná kamera certifikaci, kterou výrobci uvádějí v popisu produktu.

Napájení

Napájet endoskop budete podle toho, o jaký typ se jedná. Dá se napájet pomocí baterií nebo USB kabelu. Kabel můžete zapojit k počítači nebo telefonu, popřípadě využít adaptér a zapojit klasicky do elektrické sítě (v některých případech existuje pouze tato možnost), baterie stačí jednou za čas dokupovat, jde se o typ AA.

Voděodolnost

Ne každý model tuto funkci má, ale pokud ano, je to určitě výhoda. Nutností je při využití v potrubí nebo kanalizaci.

Funkce

Endoskopická kamera se v průmyslu používá ke kontrole a prohlížení těžko přístupných a potenciálně nebezpečných prostor. Díky endoskopické kameře mohou pracovníci provádět kontrolu vnitřních částí zařízení, strojů nebo potrubí bez nutnosti fyzického demontáže.

Tato technologie je užitečná například při údržbě zařízení, diagnostice problémů nebo při kontrole kvality v průmyslových procesech. Využívají ji také lékaři, aby tak nahlédli do těla člověka a zkontrolovali, zda je vše v pořádku – nejčastěji jde o žaludek či střeva. Endoskop se vám ale může hodit i na doma, pokud vám nějaký předmět zapadne například za gauč nebo skříň, abyste ho mohli najít a vytáhnout.

Kromě obecné funkce disponuje ještě určitými vlastnostmi, které mohou jeho užitečnost ještě podpořit:

  • LED osvětlení – díky LED osvětlení je možné lépe vidět detaily a získat kvalitní obrazový záznam.
  • Digitální zoom – umožňuje uživateli přiblížit obraz, aniž by byl fyzicky příliš blízko zkoumanému objektu.
  • Automatické odpojování – umožňuje endoskopické kameře se automaticky odpojit od zařízení, ke kterému je připojena, například od monitoru nebo počítače, když není používána. Může pomoci zachovat dlouhou životnost kamery a snížit opotřebení konektorů a kabelů.

Značka

Mezi nejznámější značky endoskopických kamer patří Parkside, Depstech, W-star nebo Bosch.

Cena

Levnější varianty postačí zejména nenáročným uživatelům pro domácí použití, profesionálové se budou muset poohlédnout po cenově vyšších modelech.

Od 500 Kč do 1 000 Kč najdete na trhu obyčejné endoskopické kamery bez displeje, které připojíte k telefonu. Obraz sice nebude tak kvalitní, ale zapadlé předměty s nimi najdete.

Od 1 000 Kč do 5 000 Kč už seženete kvalitnější přístroje, které mohou disponovat délkou sondy až 2 metry. Dočkáte se také lepšího rozlišení, tudíž lépe uvidíte, co kamera snímá.

Od 5 000 Kč do 10 000 Kč pořídíte velmi kvalitní kousek, který se ale stále považuje za domácí typ. Disponuje dalšími užitečnými funkcemi, které jsme již zmiňovali, délka sondy se pohybuje až do 5 metrů a kamera může mít vlastní displej.

Nad 10 000 Kč budou hledat kamery všichni profesionálové. Protože mají ty nejlepší vlastnosti, aby se mohly využívat v kanalizaci, potrubí, kanálech a podobných místech, stojí více.

Porovnat ceny kamer

Údržba

Endoskopická kamera vyžaduje pravidelnou údržbu, aby fungovala správně a poskytovala kvalitní obrazy.

  • Čistěte objektiv kamery – Použijte speciální čisticí prostředek a hadřík na čištění objektivu kamery a odstraňte nečistoty a mastnotu, které by mohly ovlivnit kvalitu obrazu.
  • Dezinfikujte endoskopickou kameru – Dezinfikujte endoskopickou kameru po každém použití podle doporučení výrobce, abyste zabránili přenosu infekce.
  • Nepřetěžujte kabely a konektory – Dodržujte pokyny výrobce ohledně manipulace s kabely a konektory kamery, abyste zabránili jejich poškození.
  • Skladování – Uchovávejte kameru v suchém a bezprašném prostředí, abyste zabránili poškození či znečištění.

Otázky a odpovědi

K jakým účelům se používají endoskopické kamery?

Endoskopy se dají využít v průmyslových odvětvích, například při opravě potrubí či kanalizace, u instalatérů, automechaniků. Dále je možné je použít v domácím prostředí, když vám například zapadne nějaký předmět za skříň nebo gauč. V poslední řadě se endoskopické kamery objevují v lékařství, kde slouží ke zkoumání dutin, jako je žaludek nebo střevo.

Jaká je maximální teplota odolnosti endoskopické kamery?

Obecně se endoskopické kamery vyrábějí s odolností vůči teplotám v rozmezí od -10°C do 150°C. Je důležité si ověřit specifikace konkrétního modelu před použitím v extrémních teplotních podmínkách.

Jaká je maximální délka sondy endoskopické kamery?

Endoskopy se prodávají s různými délkami sond, které se pohybují v rozmezí od 1 metru až do více než 10 metrů.

Závěr

Endoskopické kamery umožňují vizuální inspekci těžko dostupných míst a detekci potenciálních problémů, což může přispět k prevenci poruch a zvýšení efektivity pracovních procesů. Také je můžete využít doma, abyste našli zapadlé věci v úzkých prostorech, což se může hodit, pokud se jedná zejména o cennější předměty, jakými jsou například náušnice.

Endoskopy už dávno nejsou jen lékařskou záležitostí, proto zvažte veškeré výše zmíněné parametry a vyberte takový model, který vám bude nejvíce vyhovovat.


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo