Tepelná ochrana na vlasy

Žehlíte si vlasy nebo je fénujete? Pak byste měli pravidelně používat tepelnou ochranu na vlasy, která kromě ochrany poskytuje také výhody stylingového produktu, navíc podporuje hebkost a brání krepatění vlasů. Nachází se v několika formách, přičemž je na vás, který vám bude nejvíce vyhovovat.

Prohlédnout tepelnou ochranu

Proč používat tepelnou ochranu na vlasy?

Pokud budete vlasy nadměrně vystavovat teplu, způsobujete tak odlupování vnější vrstvy vlasu, která funguje jako ochrana. Při použití termoochrany se vlas obalí z vnější strany a ochrání tak veškeré vrstvy. Kromě toho budou vaše vlasy jemnější a lesklé. Chrání navíc také vůči slunečnímu záření, aby nedošlo k vysušování vlasů. Tepelnou ochranu lze také využít jako stylingový produkt, jelikož zlepšuje celkový vzhled vlasů tím, že dodává lesk a pomáhá vyhladit povrch vlasu.

Celkově tedy produkty na termoochranu poskytují:

  • Ochranný film na vlasech
  • Hydrataci
  • Posílení
  • Usnadnění rozčesávání
  • Zjemnění
  • Dodání lesku
  • Zabránění krepatění
  • Usnadnění stylingu a fixace
  • Vyhlazení

Typy

Na trhu je k dostání pět druhů tepelné ochrany na vlasy, přičemž každá se liší způsobem použití a určením pro daný typ vlasů. Každému bude vyhovovat něco jiného, proto se rozhodněte také na základě toho, co se vám nejlépe používá.

Sprej

Jednou z nejoblíbenějších forem je sprej, který se rychle a snadno aplikuje, neumažete si navíc ruce. Pro jemné vlasy hledejte lehčí spreje, které nezatíží vlasy. Majitelé hustších nebo kudrnatějších vlasů by mohli preferovat produkty, které nabízejí více hydratace. Zkontrolujte maximální teplotu, které je produkt schopen odolat.

Měli byste vybírat sprej, který dokáže chránit vlasy při teplotách, jež obvykle používáte při stylingu. Ideální je sprej, který obsahuje ochranné složky jako jsou silikony pro ochranu povrchu vlasu a hydratační složky jako glycerin nebo přírodní oleje pro udržení vlhkosti ve vlasech.

Mléko

Mléko na vlasy je typicky lehčí než krémy nebo oleje, což ho činí ideálním pro jemné nebo středně husté vlasy. Mléko má obvykle vodnější a lehčí konzistenci než oleje nebo krémy, což znamená, že nezatěžuje vlasy a nezanechává je mastné. I přes svou lehkost mléko efektivně hydratuje vlasy a zároveň tvoří ochranný film, který minimalizuje poškození vlasů vysokým teplem. Aplikuje se po celé délce vlasů a zejména na konečky.

Krém

Nanáší se na jednotlivé prameny masírováním pomocí prstů, je ideální pro hustější, kudrnaté nebo velmi sušené vlasy, protože tyto typy vlasů obvykle vyžadují více hydratace.

Maska

Hledejte masky obsahující ingredience, které mají hydratační a ochranné vlastnosti, jako jsou přírodní oleje (arganový, kokosový, jojobový), keratin, aloe vera, proteinové složky a různé typy silikonů, které pomáhají vytvořit ochranný film na vlasech.

Vyberte masku, která odpovídá vašemu typu vlasů. Například pro jemné vlasy vyberte lehčí masku, která nezatíží vlasy, zatímco pro hrubé nebo poškozené vlasy je vhodnější bohatší a intenzivnější maska. Pokud máte barvené vlasy, hledejte masky, které jsou určené pro barvené vlasy a pomáhají chránit barvu před blednutím způsobeným teplem.

Olej

Oleje mohou sloužit jako vynikající tepelná ochrana pro vlasy, zejména když se používají před stylingem s teplými nástroji. Používají se k zajištění dodatečné hydratace, lesku a ochrany před poškozením vysokou teplotou.

Složení

Při výběru tepelné ochrany na vlasy je důležité se zaměřit na složení produktu, jelikož některé ingredience lépe chrání vlasy před vysokými teplotami a dodávají jim potřebné živiny. Zde je přehled běžně používaných složek v produktech pro tepelnou ochranu vlasů:

  • Silikony – dimethicone nebo cyclomethicone, jsou velmi běžné v tepelně ochranných produktech. Tyto složky tvoří ochranný film kolem vlasového vlákna, který pomáhá snížit vlhkost a minimalizuje poškození způsobené teplem. Silikony také pomáhají vyhladit vlasy a zlepšit jejich lesk.
  • Přírodní oleje – arganový, kokosový, jojobový, olivový a avokádový olej jsou známé svými výživnými a hydratačními vlastnostmi. Tyto oleje mohou pomoci chránit vlasy tím, že poskytují dodatečnou hydrataci a pomáhají zachovat přirozenou vlhkost vlasů.
  • Proteiny – keratin a další proteinové složky mohou pomoci posílit vlasová vlákna a chránit je před poškozením způsobeným teplem. Proteiny mohou také napomoci opravě poškozených vlasů a zlepšit jejich celkovou strukturu.
  • Vitamíny – antioxidanty jako vitamin E a vitamin C jsou často přidávány do produktů pro tepelnou ochranu kvůli jejich schopnosti bojovat proti volným radikálům a chránit vlasy před vnějším poškozením.
  • Panthenol (Provitamin B5) – oblíbený pro své hydratační a zvláčňující vlastnosti. Pomáhá udržet vlhkost uvnitř vlasu, což zlepšuje jejich elasticitu a snižuje pravděpodobnost lámání během teplého stylingu.
  • Humektanty – složky jako glycerin nebo propylenglykol jsou humektanty, které pomáhají přitahovat a udržet vlhkost ve vlasech, což je zvláště užitečné při používání teplých stylingových nástrojů.
  • UV filtry – některé tepelně ochranné produkty obsahují UV filtry, které chrání vlasy nejen před teplem, ale i před škodlivými účinky slunečního záření.

Aplikace

Nanášení se u každého z produktů může mírně lišit, nicméně obecně platí, že se před tepelnou úpravou nastříká nebo nanese prsty do celých délek vlasů. Vlasy si omyjte, ručníkem vysušte a poté aplikujte tepelnou ochranu.

  • Spreje: Držte lahvičku několik centimetrů od hlavy a sprej rovnoměrně aplikujte po celé délce vlasů. Zaměřte se zejména na konečky, které bývají nejvíce poškozené.
  • Séra nebo krémy: Naneste malé množství produktu na dlaně, rozetřete mezi ruce a poté jemně vmasírujte do vlasů, přičemž se zaměřte na střední délky a konečky vlasů.
  • Oleje: Podobně jako u sér, použijte malé množství a aplikujte převážně na konečky vlasů.

Po aplikaci produktu použijte hřeben s širokými zuby nebo kartáč na rozčesání vlasů, aby se produkt rovnoměrně rozložil po celé délce vlasů. Fén na důkladné vysušení nastavte na nižší teplotu, abyste vlasy zbytečně nezatěžovali, to samé u žehličky, kulmy nebo jiných stylingových nástrojů.

Funkce

Tepelná ochrana na vlasy je speciálně formulovaný produkt, jehož hlavním úkolem je chránit vlasy před poškozením způsobeným teplem z stylingových nástrojů jako jsou fény, žehličky, kulmy a další teplé zařízení. Vytváří bariéru na povrchu vlasů, která pomáhá minimalizovat přímý kontakt tepla s vlasovým vláknem. To zabraňuje poškození vlasové kutikuly, což je vnější ochranná vrstva vlasu.

Teplo může vlasům odstranit přirozenou vlhkost, což vede k jejich vysušení a křehkosti. Termoochrana pomáhá udržet vlhkost uvnitř vlasů, snižuje riziko lámání a roztřepení konců. Pravidelné používání tepelné ochrany může přispět k celkovému zdraví vlasů tím, že snižuje kumulativní poškození způsobené opakovaným tepelným stylingem. Vlasy tak zůstávají silnější a zdravější.

Značka

Mezi oblíbené značky tepelné ochrany na vlasy patří Kérastase, Joanna, Subrina nebo Nioxin.

Cena

Nejlevněji seženete produkty na ochranu před teplem do 300 Kč. Ve většině případů narazíte na spreje, ale k dispozici jsou také mléka či ostatní formy. Objem se pohybuje okolo 150 ml a některé produkty jsou určené i pro suché vlasy.

Od 300 Kč do 500 Kč mohou mít produkty vegan složení, větší objem nebo obsahovat speciální látky, jako je keratin.

Nad 500 Kč můžete zakoupit speciální přípravky jako je vlasová mlha, sprej na poškozené vlasy nebo vysoká ochrana až při 230°.

Prohlédnout tepelnou ochranu

Otázky a odpovědi

Proč je důležité používat tepelnou ochranu na vlasy?

Tepelná ochrana na vlasy vytváří bariéru mezi teplem stylingových nástrojů a vlasovým vláknem. Pomáhá snížit poškození vlasů způsobené teplem, udržuje hydrataci vlasů, zabraňuje lámání a třepení konečků a může také pomoci udržet vlasovou strukturu zdravou.

Jaké složky by měl tepelný ochranný produkt obsahovat?

Hledejte produkty, které obsahují silikony jako dimethicone nebo cyclomethicone, které pomáhají vytvořit ochranný film na vlasech. Také jsou užitečné přírodní oleje a extrakty, keratin, protein, panthenol a někdy antioxidanty nebo UV filtry pro další ochranu.

Jak chránit své vlasy při používání tepla?

Kromě tepelné ochrany byste se měli snažit chránit své vlasy i alternativními způsoby, a to zejména správným používáním stylingových nástrojů. Vyhněte se zapínání nejvyššího stupně a namísto toho se snažte o použití toho nejnižšího. Pokud je to možné, použijte parní žehličku, která je pro vlasy méně škodlivá. Fénujte z větší vzdálenosti navzdory tomu, že se budou vlasy déle sušit.

Závěr

Vlasy jsou důležitou součástí vaší osobnosti a určitě chcete, aby byly zdravé. Vyberte proto takovou tepelnou ochranu, která zvládne vámi používaný stupeň tepla a bude vyhovovat typu vlasů, které máte. Pak už ji jen stačí používat před každým použitím tepelného nástroje, abyste poskytli svým vlasům ochranu a zlepšili jejich kvalitu.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.notino.cz, www.tetadrogerie.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (91 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo