Připravit chutné grilované sele je poměrně velkou výzvou. Potřebovat budete kvalitní maso i perfektní gril. Nejprve byste měli sele grilovat intenzivněji, díky tomu se bude moci maso prohřát do hloubky až k samotné kosti. Po 2 hodinách je možné začít maso potírat marinádou. Doba přípravy souvisí s velikostí selete. Prasátko s hmotností do 30 kg můžete mít hotové do 3 hodin, větší sele s hmotností do 40 kg můžete připravovat 4 – 5 hodin. Opečené grilované masíčko můžete průběžně odkrajovat po 0,5 – 1 centimetrových plátcích.
Gril na sele se od klasického zahradního grilu liší velikostí i výbavou. Místo klasického roštu by měl obsahovat především velký špíz, na který budete moci sele napíchnout. Pokud budete gril využívat i při klasickém grilování, měla by být výbava mnohem větší. Před výběrem je tedy nutné vědět, jakým způsobem budete gril pravidelně používat, a co všechno při přípravě grilovaných pochoutek využijete. Znát byste měli i svůj rozpočet, protože od pořizovací ceny se odvíjí kvalita a materiál konstrukce, funkční výbava i typ paliva.
Typy
Gril na sele lze rozdělit do několika hlavních skupin podle druhu paliva. Oblíbené jsou klasické grily na uhlí nebo pelety. Různé funkce můžete využívat v případě plynových grilů. Druh paliva souvisí s velké části s vaším rozpočtem. Za funkce navíc si jednoduše budete muset připlatit.
Tuhá paliva
K nejoblíbenějším patří grily na tuhá paliva, které jsou cenově dostupné, což je činí atraktivními pro největší skupinu zákazníků. V grilu můžete spalovat dřevo i grilovací brikety. Nevýhodou těchto grilů je nejnáročnější obsluha. Nejprve budete muset gril roztopit, což zabere nějakou dobu a o rozdělaný oheň se budete muset pravidelně starat. Gril na sele na tuhá paliva jsou k dostání v několika podobách a zručnější si ho mohou pomocí různých návodů vyrobit i svépomocí.
Plynový gril
Zahradní plynové grily jsou velmi oblíbené, v případě grilů na prase však není nabídka příliš velká. Plynové grily patří k těm velmi robustním a jejich pořizovací cena je opravdu vysoká. Tyto grily jsou tak k vidění spíše v komerčním prostředí a posloužit mohou i náročnějším uživatelům, kteří budou sele grilovat poměrně často. Na plynovém grilu opečete sele rovnoměrně a využít ho můžete i při přípravě kuřat, ryb i velkých kusů masa.
Elektrický gril
Gril s elektrickým pohonem nebude moci koupit. Pakliže při výběru narazíte na označení elektrický gril, bude se pravděpodobně jednat o variantu umožňující spalovat dřevo, avšak součástí grilu bude motorem poháněný rožeň.
Motor
Opékání selete vyžaduje poměrně dlouhý čas. Sele napíchnuté na špízu je nutné rovnoměrně opékat a tedy i otáčet. Rožeň můžete otáčet pomocí vlastní síly nebo elektromotorku.
- Ruční rožeň – je cenově dostupnější a stačit bude spíše těm, kteří budou sele nebo jiné kusy masa připravovat spíše příležitostně. Příprava masa je v tomto případě velmi pracná a výsledek nemusí být vždy dokonalý.
- Motorový rožeň – motor rožeň otáčí nepřetržitě stále stejnou rychlostí. Díky tomu bude maso propečeno rovnoměrně a jeho chuť bude perfektní. Elektrické motory lze napájet z klasické zásuvky. Důležitým parametrem je výkon motoru. U dražších výkonnějších variant budete moci nastavit i rychlost otáčení.
Velikost
Velikost grilu je uváděna maximální kapacitou masa, které budete moci připravit. Menší grily mají poměrně malou kapacitu, která se pohybuje okolo 15 kg masa. Za středně velké se považují grily s maximální kapacitou od 20 – 35 kg. Velké grily jsou schopny pojmout až 40 kg masa.
Funkce
Opékání prasete by mělo být co nejvíce pohodové, moderní grily tak nabízí řadu prvků, které vám přípravu pečeně velmi usnadní.
- Rožeň – rožeň nemusí být součástí každého grilu, při grilování selete je však naprosto nezbytný. K některým grilům můžete rožeň zakoupit dodatečně, volit můžete mezi klasickou nebo elektrikou poháněnou variantou.
- Vanička – do vaničky na spodní části grilu by měla být umístěna vanička, do které bude odtékat šťáva a tuk z masa. Díky vaničce bude okolí grilu čisté a vás nebude trápit náročné čištění.
- Výklopný gril – velkou výhodu představují výklopné grily, které vám umožní maso snadněji ořezat a poté vrátit zpět ke zdroji tepla.
- Teplotní sondy – díky sondám budete mít dokonalý přehled o průběhu grilování a teplotě uvnitř masa.
- Ovládací panel – na panelu budete moci nastavit potřebnou teplotu i čas grilování. Dražší grily pak můžete ovládat na dálku pomocí mobilní aplikace.
- Výškově nastavitelný rošt – budete moci dle potřeby regulovat v závislosti na typu a velikosti masa, které budete připravovat.
- Víko – častou výbavou je i víko, které udrží uvnitř grilu potřebnou teplotu a zabrání šíření kouře, což ocení i vaši sousedé.
- Odkládací plocha – prostor, na který budete moci odkládat všechny pomůcky, které budete při grilování potřebovat.
- Kolečka – grily na prase jsou poměrně robustní a manipulace s nimi není nijak jednoduchá. Snadněji přemístíte gril vybavený přepravními kolečky.
Značka
Zahradní grily jsou na trhu zastoupeny celou řadou výrobků, v případě grilů na prase je nabídka mnohem menší. Největší výběr budete mít v případě grilů na tuhá paliva, v mnohem menším počtu jsou zastoupeny grily plynové. Gril na sele koupíte například od značky Cattara, one Concept, Klarstein, Dema, Avenberg nebo třeba Beekatel. Plynové grily nabízí značka Gastro.
Cena
Cenu grilu určuje podoba konstrukce. Jednoduché grily, které tvoří pouze rožeň, stojan a vana můžete mít za cenu okolo 7 000 Kč. Za gril s víkem zaplatíte od 10 – 15 000 Kč. Kombinované grily s motorovým roštem vyjdou na 20 – 30 000 Kč. Za opravdu velké plynové grily pak můžete zaplatit více než 40 000 Kč.
Otázky a odpovědi
Jak fungují peletové grily na sele?
Součástí peletových grilů je zásobník na pelety. Ty jsou poté pomocí robustního šneka postupně dávkovány do spalovací komory. Tyto zásobníky jsou poměrně velké, díky tomu se o gril nemusíte několik hodin starat. Ve srovnání s klasickými grily na tuhá paliva, kde musíte oheň udržovat, je v tomto případě grilování skutečně pohodové.
Jak zvolit velikost selete?
Velikost selete volte podle počtu strávníků. Na grilu se obvykle připravují selata s hmotností od 25 – 35 kg. Takto velké sele bude stačit skupině o počtu 25 osob. Počítá se s tím, že jeden strávník zkonzumuje od 700 – 1 000 gramů masa.
Jak sele naložit?
S přípravou masa se doporučuje začít cca týden před samotným grilováním. Aby bylo maso dostatečně křehké a tím i chutnější, je vhodné, aby cca 6 dní odpočívalo v chladu naložené v solném láku. Receptů na to, jak lák připravit najdete na internetu celé množství. Inspirovat se můžete nechat i při přípravě té nejchutnější marinády, kterou budete maso průběžně potírat.
Závěr
Před výběrem grilu na sele je nutné vědět, jak často budete gril využívat. V domácím prostředí jsou nejčastěji k vidění jednoduché grily na tuhá paliva. Náročnější budou pravděpodobně investovat do elektrického grilu, který nabídne i několik praktických funkcí. Profesionálové mohou sele připravit pomocí velkých plynových dokonale vybavených grilů. Součástí grilů může být i mnoho dalšího příslušenství, které vám umožní využívat gril i k přípravě mnoha dalších grilovaných pochoutek.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.grilykrby.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?