Řetězy na pilu

Pilové řetězy jsou zásadním prvkem pro efektivní a bezpečnou práci s motorovými pilami. Nezáleží na tom, zda používáte pilu na ořezávání stromů ve své zahradě, na dřevorubectví, nebo jen na příležitostné řezání palivového dřeva, vždy se musíte spolehnout na kvalitu a správné fungování řetězu. Jeho stav, ostrost, správná montáž a údržba mají přímý dopad na výkon pily, efektivitu práce a také na vaši bezpečnost. V tomto článku se podrobně podíváme na to, jak vybrat správný řetěz pro vaši pilu.

Prohlédnout řetězy

Typy podle profilu zubu

Podle svého tvaru může mít řetěz jeden ze dvou profilů zubu, přičemž každý z nich má své specifické vlastnosti a je lepší při odlišných podmínkách. Podle krátké charakteristiky vyberte vhodný profil pro vaše účely:

Kulatý

Mezi nejpoužívanější variantu patří kulatý profil zubu, který se snadněji brousí, poskytuje vyšší komfort při řezání a řez je celkově čistší. Má zakulacenou vrcholovou část, což mu umožňuje snadno se zanořovat do dřeva a efektivně ho řezat. Dá se tudíž využít jak na řezání čerstvého dřeva, tak také suchého či tvrdšího dřeva.

Hranatý

U profesionálních pil využijete spíše hranatý profil zubu, který má vysokou rychlost řezu a řeže hruběji. Hranatý profil zubu má ostřejší úhel, nejlépe bude fungovat na čistém, suchém dřevě. Může být náchylnější k zaseknutí nebo odskočení, zejména v znečištěném nebo velmi tvrdém dřevě.

Rozteč

Rozteč řetězu je klíčový parametr, který určuje velikost a vhodnost řetězu pro konkrétní motorovou pilu nebo jiné zařízení s řetězovým pohonem. Jedná se o vzdálenost mezi třemi po sobě jdoucími nýty na pilovém řetězu, která je dělena dvěma. Při výběru řetězu je důležité zajistit, aby rozteč odpovídala vodící liště a pohonu řetězu na vaší pile. Nesprávně zvolená rozteč může vést k nesprávnému sednutí řetězu, snížené efektivitě řezání a zvýšenému riziku nehody. Mezi nejčastější rozteče patří:

  • 1/4″ (0,25″) – čtvrtinka (6.35 mm)
  • 325″ (8.26 mm)
  • 3/8″ (0,375″) – tříosminový řetěz (9.53 mm)

Podle toho lze následně rozdělit typy pilových řetězů:

  • Řetěz 90Low Pro s roztečí – pro méně výkonné motorové pily, najdete také pod označeními „Picco“ nebo „Hobby“.
  • Řetěz s roztečí 325″ – hojně používaný pro farmářské až profesionální použití, mezi vodícími články vzdálenost menší než u řetězů Picco (Hobby), díky čemuž je řezání mnohem rychlejší a efektivnější.
  • Řetěz standard s roztečí 3/8″ – oblíbený řetěz mezi dřevorubci, pro profesionální řetězové pily s vysokým výkonem nad 3,5 KW.
  • Řetěz s roztečí 404″ – nepříliš používaný řetěz, u harvestorů (kácecí stroje), štípacích automatů a poloautomatů.
  • Řetěz s roztečí 3/4″ – největší profesionální řetěz, využíván v harvestorech nebo řezacích zařízeních.

Šířka vodícího článku

Dalším důležitým parametrem je šířka vodícího článku, který má na starosti taktéž správné nasazení řetězu na vodící lištu. Správný výběr šířky vodícího článku zajišťuje správné a bezpečné nasazení řetězu, což má vliv na výkon a životnost jak lišty, tak řetězu. Běžné šířky vodícího článku pro motorové pily jsou:

  • 1,1 mm
  • 1,3 mm
  • 1,5 mm
  • 1,6 mm

Délka řetězu

Jinak také počet vodících článků, které mají výběžky zapadající do vodící lišty. Tuto informaci naleznete na liště, pokud tomu tak není, budete muset spočítat články na původním pilovém řetězu.

Funkce

Řetěz na motorovou pilu slouží k řezání dřeva pomocí rychle se pohybujícího řetězu, který je vybaven ostrými zuby. Tento řetěz je namontován na vodící lištu a je poháněn motorem pily, obvykle spalovacím nebo elektrickým. Zuby na řetězu jsou speciálně navrženy tak, aby efektivně prořezávaly dřevo při minimálním úsilí a maximální efektivitě.

Značka

Mezi oblíbené značky řetězů na pilu patří Jarabák, STIHL, Fieldmann nebo Makita.

Cena

Nejlevněji seženete řetěz tříosminový (3/8″), který vás nevyjde na více než 300 Kč.

Od 300 Kč do 500 Kč najdete kromě již zmíněné rozteče i 325″ (8.26 mm).

Nad 500 Kč naleznete všechny rozteče, včetně 1/4″. Čím větší počet článků, tím vyšší cena.

Prohlédnout řetězy

Údržba

Řetěz je důležité pravidelně ostřit a udržovat, aby byl v dobře funkčním stavu a zajistil bezpečnost a efektivitu práce. Zahrnuje to kontrolu napnutí řetězu, ostření zubů a mazání řetězu pro snížení tření a opotřebení.

Čištění řetězu

Pravidelně čistěte řetěz od prachu, nečistot a dřevních třísek, které se mohou zachytit v článcích a drážkách vodící lišty. Používejte měkký kartáč a případně mírný čisticí prostředek.

Ostření řetězu

Ostření řetězu je nezbytné pro efektivní řezání. Používejte správný pilník pro řetěz vaší pily, který odpovídá velikosti zubů. Ostření by mělo být provedeno pravidelně, jakmile zaznamenáte, že řezání je méně efektivní. Při ostření dbejte na to, aby všechny zuby byly stejně dlouhé a měly správný úhel.

Kontrola napnutí řetězu

Napnutí řetězu musí být správně nastaveno. Příliš volný řetěz může sklouznout nebo seskočit z lišty, zatímco příliš napnutý řetěz může způsobit předčasné opotřebení pily a řetězu. Napnutí zkontrolujete tak, že mírně zvednete řetěz od lišty uprostřed její délky. Řetěz by měl být schopen se mírně pohnout, ale ne tak, aby se vodící články úplně vyjímaly z drážky lišty.

Mazání řetězu

Mazání řetězu je důležité pro snížení tření a ochranu před korozí. Ujistěte se, že mazací systém pily funguje správně a že je vždy dostatek oleje v mazací nádobce. Používejte vždy olej určený pro motorové pily.

Výměna řetězu

Jakmile se řetěz přestane vtahovat do dřeva a je nutné vyvíjet tlak, řežete pouze jemné piliny, objevuje se případně i kouř, je na čase řetěz vyměnit.

Otázky a odpovědi

Jak mohu zjistit, že řetěz je správně napnutý?

Řetěz by měl sedět pevně na liště, ale stále by mělo být možné ho otáčet ručně. Když řetěz zvednete z lišty, vodící články by neměly úplně vypadnout z drážky lišty. Příliš volný nebo příliš napnutý řetěz může vést k poškození nebo nehodám.

Jak často bych měl měnit řetěz?

Výměna řetězu závisí na míře jeho opotřebení. Pokud se broušení stává častým a řetěz má známky vážného opotřebení, jako jsou praskliny, kroucení nebo ztráta pevnosti, je čas na výměnu.

Co způsobuje nejčastěji opotřebení řetězu?

Nejčastější příčiny opotřebení zahrnují řezání špinavého dřeva, kontakt s půdou nebo pískem během řezání, nevhodné broušení nebo nedostatečné mazání.

Závěr

Správný řetěz nejenže zaručuje efektivní a hladké řezání, ale také zvyšuje bezpečnost uživatele tím, že minimalizuje riziko nehod způsobených opotřebeným nebo nevhodně montovaným řetězem. Při výběru toho svého se zaměřte na profil zubu, rozteč, šířku vodícího článku a délku řetězu. Díky tomu najdete přesně takový model, který vám bude perfektně vyhovovat a práce s pilou tak bude bezproblémová.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.fuxtec.cz, www.sekacky-pily.cz, www.eshop-zemedelske-potreby.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (98 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo