Jak vybrat zvedací magnet?

Zvedací magnety využijete při manipulaci s těžkými kovovými břemeny. Používají se tedy zejména ve strojírenství, kovozpracujícím průmyslu, slévárenství, hornictví i mnoha jiných oborech, kde se ke zvedání těžkých břemen používá dílenský případně mostní jeřáb. Zvedací magnety fungují na stejném principu jako magnetické pole. Poté co magnet přiblížíte k feromagnetickému materiálu, dojde k aktivaci magnetické síly. Tímto způsobem bude možné těžké předměty zvedat a přemísťovat z místa na místo.

Při výběru zvedacího magnetu byste měli brát v první řadě v úvahu typ magnetu. Poté by vás měla zajímat nosnost, kterou ovlivňují podmínku v provozu nebo skladu. Kvalitu magnetu určují certifikace a bezpečnostní normy.

Prohlédnout magnety

Typy

V současné době existuje několik typů zvedacích magnetů. Ty se liší podobou konstrukce i způsobem používání.

Permanentní zvedací magnety

Permanentní zvedací magnety jsou velice silné a využívají se zejména v průmyslu, skladech nebo jiných místech, kde se běžně manipuluje s těžkými kovovými břemeny. Tyto magnety budete ovládat pomocí jednoduché ruční páky, která by měla být zajištěná bezpečnostní pojistkou. Každý výrobce používá trochu jinou podobu této pojistky. Pro svůj provoz tedy permanentní magnety nepotřebují elektrickou energii a mají pouze minimální požadavky na údržbu. Spolehlivě vám budou sloužit mnoho let, aniž byste do nich museli investovat další náklady na chod a provoz.

Pomocí permanentních magnetů budete moci zvedat kulaté i ploché feromagnetické materiály v podobě bloků, válců, kulatiny, plechů, plátů, výpalků a mnoha jiných. Permanentní magnety se v závislosti na výrobci liší svojí konstrukcí. Levné břemenové magnety mívají konstrukci svařovanou. V jejich případě tak může po čase hrozit prasknutí konstrukce. Kvalitní magnety se však bez těchto svařovaných částí obejdou a ocenit u nich můžete i speciální design.

Ruční zvedací magnety

Jsou lehčí a menší, známé jsou i pod označením magnetické chňapky. Využít je můžete při ručním přemísťováním malých předmětů. Své uplatnění najdou především v běžné dílně.

Bateriové magnety

O aktivaci a deaktivaci magnetu se stará ovládací tlačítko. Nosnost bateriových magnetů bývá vyšší, než je tomu v případě magnetů permanentních. Nevýhodou je zde nutnost opakovaného nabíjení baterie a počítat musíte i s jejich vyšší pořizovací cenou.

Elektrické magnety

Pracují na stejném principu jako magnety bateriové, magnetická síla je vyvolána elektrickým proudem. Baterie je však nahrazena přívodním kabelem a magnety budete moci využívat pouze v místech, kde budete mít k dispozici elektrický proud. Ve chvíli, kdy dojde k odpojení proudu, nebudou magnety napájeny, magnetické pole se začne ztrácet, což povede k uvolnění a následnému pádu břemene.

Z bezpečnostních důvodů jsou zvedací elektromagnety závislé na záložním nouzovém zdroji energie. Ten by měl být schopen, v případě výpadku proudu, magnet napájet alespoň 20 minut. Kvalitní magnety bývají doplněny o výstražné zařízení, které vás na výpadek proudu upozorní zvukově či vizuálně.

Výhodou tohoto typu je vysoká nosnost. Elektrické magnety mohou přemístit břemeno s hmotností 5 a více tun. Odtrhovací síla v tomto případě odpovídá alespoň dvojnásobné nosnosti magnetu.

Elektrické magnety rovněž disponují vůbec nejhlubším magnetickým polem a při jejich používání tak může docházet i ke zvedání břemen, se kterými jste nijak manipulovat nechtěli. Z tohoto důvodu byste měli mít možnost intenzitu napájecího proudu dle potřeby snižovat nebo naopak zvyšovat. Součástí ovládání by měl být rovněž indikátor, který stupeň magnetizace ukazuje.

Elektropermanentní magnety

Aktivaci magnetu budete moci provádět pomocí proudového impulzu, což znamená, že magnet je třeba zapojit do sítě. Samotný impuls se vytváří v cívce, kterými jsou permanentní magnety obklopeny. Poté již bude pracovat bez elektřiny. Také tyto magnety mají poměrně vysokou nosnost, nevýhodou je zde vyšší zbytkový magnetismus. Odtrhovací síla by měla odpovídat alespoň trojnásobku nosnosti magnetu. Součástí ovládání musí být zabudovaný indikátor, který vám ukáže, zde je magnet zapnutý nebo vypnutý.

Nosnost

Klíčovým parametrem je nosnost zvedacích magnetů, ta určuje, jak těžká břemena bude moci magnet zvedat. Dle bezpečnostní normy EN 13155 platí následovné.

Permanentní magnet udrží až 3 x těžší břemeno, než je výrobcem udávaná nosnost. Elektromagnet udrží 2 x těžší břemeno a elektropermanentní magnet je schopen udržet 3 x těžší břemeno.

Na první pohled může vypadat, že výkonné rezervy magnetů jsou dostatečné, není vhodné výrobcem udávanou maximální nosnost zvedacích magnetů zbytečně překračovat. Břemena, která budete pomocí magnetu přemísťovat, mohou být více či méně znečištěná, což sílu magnetu výrazně snižuje. Magnetickou sílu mohou snižovat i vzduchové mezery, které vznikají zejména při zvedání plechů.

Značka

Zvedací magnety umožňují zvedání velmi těžkých břemen, proto byste měli k jejich výběru přistupovat pokud možno zodpovědně. Při výběru se vyhněte podezřele levným magnetům a svoji pozornost obraťte k magnetům, které splňují veškeré potřebné bezpečnostní normy a evropské certifikace.

Jednotlivý výrobci se však liší i kvalitou použitých neodymových magnetů, která dále souvisí se samotnou zvedací schopností. Zvedací magnety můžete koupit od značky Proma, Yale, Geko, Unicraft, CONDUR, Asist nebo Tor Industries.

Cena

Před výběrem magnetu je dobré vědět, jak těžké předměty budete potřebovat přemísťovat. V domácí dílně si můžete vystačit s magnetem s nosností do 50 Kg. Takový to zvedací magnet můžete koupit za cenu do 500 Kč. Za břemenový magnet s nosností do 100 kg však již můžete zaplatit od 3 – 5 000 Kč. V těžkém průmyslu najdou uplatnění magnety s nosností od 300 – 2 a více tisíc kg. Tyto modely mohou stát 15 – 35 000 Kč.

Prohlédnout magnety

Otázky a odpovědi

Co ovlivňuje nosnost zvedacích magnetů?

Nosnost je velmi důležitý parametr, který souvisí s bezpečností. Proto byste neměli nosnost podceňovat. Naopak je nutné počítat s tím, že nosnost může snížit prach i jiné nečistoty, které se na břemenech usazují. Nosnost může ovlivnit i teplota prostředí. Neodymové magnety svoji přídržnou sílu ztrácejí při teplotě nad 50°C. Nosnost negativně ovlivňují také vzduchové mezery.

Co je index bezpečnosti?

Každý permanentní magnet musí být pravidelně, alespoň 1 x za rok testovány dle normy ČSN EN 13155. Jedná se o testování, při které se prokazuje, že je magnet schopen zvednout břemeno s 3 x vyšší hmotností, než jaké je typové určení magnetu. Servisní odtrhovou zkoušku zajišťuje zpravidla dodavatel, nebo se můžete obrátit na odborníky v servisním místě některých společností.

Jakou údržbu zvedací magnety vyžadují?

Zvedací magnety by měly bát pravidelně kontrolovány a servisovány. Kontrolovat byste měli nejen stav magnetu, ale i dalších částí, například závěsného oka, aretačního či ovládacího mechanismu. Zvedací magnety tak vybírejte i s ohledem na dostupnost servisu a náhradních dílů.

Závěr

Zvedací magnety najdou své uplatnění v různých odvětvích výroby. Při dodržení veškerých bezpečnostních předpisů bude používání zvedacích magnetů zcela bezpečné. U zvedání těžkých břemen pomocí jeřábů musíte čas od času řešit destrukci uvazovacích lan nebo nosných řetězů, v případě používání břemenových magnetů však tato možnost nehrozí. Ve chvíli, kdy není magnetická síla aktivována správně, ke zvednutí břemene jednoduše vůbec nedojde. Zvedací magnety vám usnadní práci i při manipulaci s břemeny či materiálem ve skladech nebo dílně, použít je můžete v kombinaci s plochým i kruhovým materiálem.


Zdroj: www.walmag.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (98 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo