Polohovací válečky

Pro zdravý psychomotorický vývoj je nutné miminko již od prvních dnů po narození polohovat a správně rozvíjet. Novorozenec tráví nejvíce času u maminky v náručí, pro svůj správný psychomotorický vývoj je velmi žádoucí, aby strávilo dostatek času na rovné podložce.

Miminko se polohuje na záda, přičemž by mělo ležet na rovné a přiměřeně tvrdé podložce. Umožnit byste mu měli i nějakou dobu volně hýbat rukama a nohama. Zároveň je třeba ohlídat, že dítě může otáček hlavičku na obě strany. Během denního spánku nebo hraní je však důležité i polohování na boku. Zde je důležité pravidelně střídat levou i pravou stranu. Polohovací válečky budete moci používat od narození do cca 6 měsíců věku. Poté se váleček může proměnit na malý polštářek.

Vybrat polohovací váleček není nijak složité. Tyto výrobky jsou na trhu zastoupeny v poměrně malém počtu a liší se především vzhledem i výrobním materiálem. Pří výběru je nejdůležitější vybrat polohovací výrobek ověřeného výrobce. Díky tomu budete mít jistotu, že svému dítěti poskytnete certifikovaný a zdravý nezávadný výrobek.

Prohlédnout válečky

Bezpečnost

Polohovací válečky jsou praktické i z hlediska bezpečnosti. Váleček zabrání případnému přetočení miminka z boku na bříško. Poloha v leže na bříšku je sice žádaná, avšak dítě by v ní nemělo být nikdy bez dozoru. V tomto případě hrozí riziko Syndromu náhlého úmrtí i případnému opětovnému vdechnutí oxidu uhličitého, což může vést v nejhorším případě k zadušení dítěte. A nakonec mohou polohovací válečky zabránit případnému pádu dítěte z vyvýšeného místa.

Délka válečku

Polohovací válečky jsou k dostání v několika délkách.

  • Delší váleček – udrží dítě ležící na boku v rovné poloze. Tím je zajištěn rovnoměrný růst hlavičky, páteře i celého těla.
  • Kratší váleček – poslouží jako pohodlná opěrka a zabraňuje překlopení na bříško. Delší váleček snáze udrží dítě v požadovaném úhlu.

Materiál

Polohovací válečky jsou vyrobeny v kombinaci několika materiálů. Výplň válečku tvoří většinou PUR pěna. PUR pěna je materiál, který se používá na výrobu matrací a jiných výrobků. Její velkou výhodou je nízká pěna. Za nevýhodu lze považovat její horší prodyšnost, díky které se nedoporučuje používat na vlhkých místech. Díky své menší hustotě mají výrobky z PUR pěny obecně nižší životnost.

Potah je vyroben z bavlny nebo jiného na dotek příjemného materiálu. Snadnější údržbu zajistí válečky se snímatelným potahem, který bude možné vyprat v pračce. Kvalitní válečky jsou vyrobeny z prodyšných a měkkých materiálů, které obsahují 3D vlákna. Ty zajistí potřebné proudění vzduchu a tím zabrání nežádoucímu pocení dítěte.

Značka

Ačkoliv mají polohovací válečky mnoho benefitů, jsou na trhu zastoupeny v poměrně malém počtu. V současnosti lze koupit válečky značky SIM, Baby Nellys, Red Castle i Ty i My. Výrobky jednotlivých značek se od sebe nijak výrazně neliší a ten správný model tak budete moci vybírat zejména podle preferovaného vzhledu.

Cena

Polohovací válečky jsou cenově velmi dostupné. Za váleček obvykle nezaplatíte více než 500 Kč. Při výběru válečku myslete především na bezpečnost dítěte a kupujte certifikované výrobky předních výrobců. V jejich případě máte jistotu, že na výrobu byly použity zdravotně nezávadné materiály.

Prohlédnout válečky

Údržba

Údržba polohovacích válečků není nijak složitá. Výrobci doporučují potah válečků vyprat ještě před prvním použitím. Zvolit byste měli jemný prací program a použít musíte šetrné prací prostředky určené na údržbu dětského prádla. V případech některých válečků je možné vyprat potah i výplň. V tomto případě je vhodné prát obě části odděleně.

Otázky a odpovědi

Co může hrozit při nedostatečném polohování dítěte?

Nedostatečným polohováním může vzniknout polohová deformita hlavičky. Na ni má však vliv i jednostranné nošení v náručí, proto při chování dítěte pravidelně střídejte obě strany. Z hlediska vývoje je nežádoucí častý pobyt v autosedačce. Polohová deformita hlavičky není pouze estetickým problémem, může při ní docházet i k neideálnímu psychomotorickému vývoji. Ten lze upravit pomocí fyzioterapie, tvar hlavičky však cvičením upravit nejde. V krajních případech je nutné použít speciální ortézu.

Proč je důležité polohování na bříško?

V poloze na bříšku malé děti vnímají rozvoj celého těla, zároveň velmi efektivně procvičí svaly celého těla, ale i další dovednosti z hlediska psychomotorického vývoje. V případě, kdy nebude miminko polohováno na bříško, hrozí již zmíněná polohová deformita hlavičky. Vznikat může asymetrie trupu a jiné potíže, které mohou přetrvávat i v pozdějším věku. Do polohy na bříško je možné otáček miminko ihned po narození, důležité však je, aby bylo v bdělém stavu a abyste ho měli po celou dobu pod kontrolou. V začátcích postačí miminko polohovat na krátkou bodu, postupně pak dokáže v poloze na bříšku vydržet mnohem delší dobu.

S polohováním miminka vám mohou pomoci polohovací válečky. Jedná se o poměrně jednoduchý výrobek, který byl vyvinut ve spolupráci s odborníky z oboru neonatologie i rehabilitace. Polohovací válečky zajistí dítěti bezpečný úhel polohy dítěte na boku. Válečky budou praktické i v době odpočinku. Díky dotyku válečku se bude miminko cítit bezpečně a jeho spánek bude klidnější.

V jakém úhlu mohou polohovací válečky miminko fixovat?

Polohovací válečky zpravidla umožňují fixaci v šikmém úhlu v rozmezí 30 – 90°. Pevnou fixaci zajistí spojení pomocí suchého zipu. Suché zipy vám mohou umožnit válečky prodlužovat v závislosti na růst a délku dítěte.

Závěr

Polohovací váleček zajistí bezpečí i pohodlí nejmenších dětí. Polohování je pro zdravý růst dítěte opravdu důležité. Polohovací válečky umožní bezpečné polohování na bok a zabrání jeho případnému přetočení na bříško. Polohovací váleček můžete použít jako rehabilitační pomůcku při cvičení Vojtovy metody.

Polohovací válečky umožní fixaci dítěte až do úhlu 90°. Polohovací válečky nejsou finančně náročné a pro vyvíjející se dítě jsou velmi prospěšné. Přesto jsou na trhu zastoupeny v poměrně malém počtu. Mnozí rodiče nahrazují válečky jinými běžnými prostředky, které mají v domácnosti po ruce. Miminko můžete zapřít pomocí klasického i kojícího polštáře, deky atd.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (115 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo