Šnorchly

Šnorchl a potápěčské brýle nebo maska vám umožní prozkoumávat život pod vodou. Velmi oblíbené je především podmořské šnorchlování, ale potápět se pochopitelně můžete kdekoliv. Potápět se mohou děti a dospělí, tato aktivita je velmi jednoduchá i bezpečná. Aby byl však zážitek z potápění dokonalý, neobejdete se bez příslušného vybavení.

V obchodech však nenarazíte pouze na potápěčské šnorchly, svoje pomůcky mají i plavci. Před výběrem byste tedy měli přesně vědět, jaký typ šnorchlu bude pro vás tím pravým. Jednotlivé modely se pak liší především provedením konstrukce. Každá varianta nabízí něco trochu jiného.

Prohlédnout šnorchly

Typy

V základu se šnorchly dělí na potápěčské a plavecké.

Potápěčský šnorchl

Jednoznačně oblíbenější a známější jsou právě šnorchly potápěčské. Díky šnorchlu budete moci plavat delší dobu s hlavou pod vodou a při objevování podvodního života vás tak nebude nic rušit.

Variant zpracování šnorchlu je poměrně velké množství. V ochodech narazíte na šnorchly s jednoduchou konstrukcí, i složitá řešení, která vám potápění velmi usnadní. Někteří výrobci mají dokonce svoje vlastní patenty a nabízí opravdu propracované modely šnorchlů. Při výběru můžete narazit na některou z těchto variant.

  • Šnorchl bez ventilu – základem je šnorchl bez výdechového ventilu, horní část je otevřená. Tento jednoduchý šnorchl je oblíbený u nádechových potápěčů. Pokud se do šnorchlu dostane voda, budete ji muset větší silou vytlačit z trubice ven.
  • Šnorchl s výdechovým ventilem – výdechový ventil je umístěn ve spodní části šnorchlu. Výdechový ventil umožňuje případnou vodu vydechovat přes výpusť. Pří vydechování vody se nebudete muset tolik namáhat jako v případě šnorchlu bez ventilu.
  • Flexibilní šnorchl – šnorchl je vybaven flexibilním kolínkem. Tyto šnorchly jsou velmi přizpůsobivé a nabízí maximální rozsah pohybu. Tyto šnorchl bývají vyrobeny z velmi měkkých, poddajných a pružných materiálů.
  • Pevný šnorchl – další typ šnorchlu má kolínko pevné. Tyto šnorchl již flexibilní nebudou, což však neznamená, že jsou méně kvalitní. Při výběru záleží i na tom, jaký způsob potápění vyžadujete.
  • S vlnolamem – vlnolam je umístěn v horní části šnorchlu. Tato část zabraňuje vnikání vody do trubice. Vlnolam vás bude chránit před stříkající vodou.
  • Suchý ventil – stejně jako vlnolam najdete i suchý ventil v horní části šnorchlu. Suchý ventil zabraňuje vnikání vody při ponoření. Suchý ventil je známý i jako kulička a pracuje na velmi jednoduchém principu. Při ponoru se záklopka ventilu uzavírá tlakem vody. Při vynoření se pak ventil automaticky otevře.

Plavecký šnorchl

Plavecký nebo také čelní šnorchl se při plavání opírá o čelo plavce. Není tedy umístěn z boční strany, ale vede před hlavou. K hlavě je pak připevněn pomocí speciálního popruhu. Je tedy velmi stabilní a svém místě zůstane i při rychlém pohybu ve vodě.

Plavecké šnorchly při plavání používají začátečníci, ale oblíbený je i u výkonnostních plavců. Šnorchl vám umožní plavat po celou dobu se skloněnou hlavou a vy se tak můžete lépe soustředit na správnou techniku záběru.

Také plavecké šnorchly jsou k dostání v několika variantách.

  • Plavecký šnorchl bez ventilu – nejjednodušší šnorchly, které nejsou nijak chráněny před vniknutím vody. V případě, kdy voda do šnorchlu vnikne, budete ji muset obtížněji vyfouknout z trubice směrem nahoru. Vydechování vody je poměrně náročné a může výrazně zpomalit váš trénink. Tyto šnorchly nejsou vhodné zejména pro začátečníky, kteří si je však mohou pořídit pro jejich příznivou pořizovací cenu.
  • Plavecký šnorchl s ventilem – kvalitnější šnorchl bývají vybaveny jednocestným ventilem. Stejně jako v případě potápěčských šnorchlů je ventil umístěn ve spodní části a usnadňuje vyfukovat vodu z trubice. Plavání je díky tomu jednodušší i pohodlnější.
  • Plavecký šnorchl s vlnolamem – je vhodný pro plavce na otevřené vodě, využít ho můžete i při plavání v moři. Vlnolam je umístěn v horní části a zabraňuje vnikání vody do trubice. Pro venkovní plavání jsou vhodné spíše delší šnorchly, nebo šnorchly se zahnutou trubicí.

Určení

Při výběru plaveckých i potápěčských šnorchlů bystě měli zohledňovat věk, zkušenosti i kondici.

  • Děti – děti mají svoje speciální potápěčské i plavecké šnorchly. Konstrukce šnorchlu je kratší a lehčí, než je tomu v případě šnorchlů pro dospělé.
  • Začátečníci – začátečníkům se doporučuje zakoupit šnorchl s výdechovým ventilem a širší trubicí. V začátcích musíte zajistit především dostatečný a snadný přísun vzduchu, abyste se mohl plně soustředit na vykonávanou aktivitu.
  • Zkušenější – při častějším pobytu pod vodou je vhodné investovat do dražšího šnorchlu s vlnolamem, který brání vnikání vody do trubice. Výkonnostní plavci mohou zakoupit šnorchl s nástavcem, který je určený pro hypoxický trénink. Zdatnější plavci tak budou moci posilovat plíce, protože bude plavat s omezeným množstvím kyslíku.

Materiál

Konstrukce šnorchlu je složena z náustku a dýchací trubice. Náustek může být vyroben z měkké gumy nebo silikonu. Dýchací trubice se vyrábí z různě kvalitního plastu. Vnitřní průměr trubice bývá většinou okolo 2 cm.

Délka

Délka šnorchlů se nejčastěji bývá cca 40 cm. Pokud by byl šnorchl delší, nebylo by možné kvůli rozdílným tlakům v hloubce nádech provádět. V případě delšího šnorchlu vám jednoduše hrozí, že budete opětovně vdechovat již vydechnutý vzduch.

Značka

Výrobou šnorchlů se zabývá celá řada výrobců. Koupit tak můžete šnorchly různého tvaru a barevného provedení. Oblíbené jsou modely značky Aqualung, Mares, Cressi sub, Intex, Rulyt, Omer, Sedco, Spokey, Aquawave nebo třeba Soprassub. Pro kvalitní šnorchl byste si měli zajít do specializované prodejny, což platí zejména v případě dětí. Šnorchly jsou často k dostání v mnoha různých obchodech, zde však narazíte spíše na nekvalitní varianty, které vás od používání pravděpodobně velmi brzy odradí.

Cena

Cenové rozpětí šnorchlů je poměrně velké. Jednoduchý šnorchl můžete koupit za méně než 100 Kč. Za propracovaný šnorchl však můžete zaplatit více 1 500 Kč. Zlatou střední cestou jsou tak modely s cenou od 300 – 600 Kč.

Prohlédnout šnorchly

Otázky a odpovědi

Je lepší koupit samostatný šnorchl, nebo šnorchl s maskou?

Šnorchlovací sety jsou velmi oblíbené zejména u méně náročných potápěčů. Jejich velkou předností je nižší pořizovací cena. Při nákupu setu však nebudete mít jistotu, že vám budou 100% vyhovovat obě částí. Zejména náročnější potápěči proto kupují obě části samostatně.

Co dalšího patří k základní potápěčské výbavě?

Vůbec nejdůležitějším vybavením jsou potápěčské brýle. Potápět se můžete pouze s dobře padnoucími brýlemi. Takovéto brýle musí pevně orámovat nos i oči. Díky šnorchlu a brýlím vydržíte pod vodou delší dobu a nemusíte se vynořovat s každým nádechem. Náruživější potápěči si mohou pro rychlejší pohyb pod vodou pořídit potápěčské ploutve. Méně zkušeným potápěčům se mohou hodit speciální boty do vody, které vaše nohy chrání před ostrými kameny i korály.

Jak o šnorchl pečovat?

Šnorchl ani zbytek výbavy na šnorchlování byste neměli nechávat na sluníčku. Po použití se je vždy snažte schovat někam do stínu. Po kontaktu se slanou vodou je nutné celou výbavu důkladně propláchnout sladkou vodou. Touto péčí prodloužíte jejich životnost.

Závěr

Potápěčské šnorchly patří k základnímu vybavená amatérských i zkušenějších potápěčů. Díky šnorchlu budete moci pozorovat život pod vodou, ať už budete v kempu u rybníka nebo u moře. Plavecké šnorchly využívají spíše zkušenější plavci, které se této aktivitě věnují pravidelně. Oba typy šnorchlů jsou k dostání v mnoha provedeních. Nejjednodušší šnorchly nemají výdechový ventil ani žádný prvek, který by bránil vnikání vody do trubice. Dražší šnorchly naopak běžně disponují jedním, ale i dvěma ventily a mohou být navíc vybaveny vlnolamem nebo jiným prvkem, který vniknutí vody zabraňuje.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (115 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo