Jak vybrat klec pro psa?

Nejoblíbenější typy klecí pro psy

Klec pro psy je pro mnohé kontroverzní a pro druhé naopak velice užitečná chovatelská pomůcka. Ať už si o klecích pro psy myslíte cokoliv, pravdou je, že správně používaná klec může vytvořit vašemu mazlíčkovi bezpečné útočiště, ať už doma, na cestách nebo na výstavách.

Klec pro psa by měla být schopná vytvořit bezpečné a komfortní prostředí. Klece jsou důležité i při tréninku a výchově psa, klec může psa naučit správnému chování a v případě potřeby ho omezí v pohybu. Klec může psovi pomoci zvyknout si na nové prostředí a hodit se bude i v případě, kdy má pes ve chvílích samoty tendenci ničit nábytek nebo jiné vybavení bytu. Velmi důležité je klec umístit na vhodné místo, kde nebude psa příliš rušit okolní zvuk a zároveň bude chráněn před slunečním zářením.

Na klec se rovněž doporučuje pořídit několik stínících prvků, které mu poskytnou potřebné soukromí. V kleci by však pes neměl trávit příliš mnoho času, obecně se doporučuje psa zavírat na 2 – 4 hodiny denně. V mnoha případech však musí v kleci zůstat mnohem delší dobu, po příchodu jakéhokoliv člena rodiny by měl být pes z klece vypuštěn.

Na trhu je několik různých typů klecí, nejdůležitější je tedy vědět, kde budete klec používat. Tím nejdůležitějším parametrem je při výběru jakékoliv klece zvolit správnou velikost. Poté již postačí vybrat klec vhodného tvaru, která bude vyrobena z dostatečně odolného materiálu.

Prohlédnout klece

Typy

Klece pro psy můžete využívat v několika různých situacích. Pořídit můžete klec do bytu, při jízdě v autě oceníte praktickou transportní klec, speciální klece využijete i na výstavách. Před pořizováním konkrétního modelu je tedy nutné vědět, kde budete chtít klec používat.

Klece pro psy do bytu

Pes je nedílnou součástí rodiny, proto má používání klecí v bytě celou řadu odpůrců. Klec však může představovat komfortním řešením nejen pro majitele, ale i pro samotného psa. Klec nabídne psovi klidné a bezpečné místo k odpočinku a zároveň ochrání zařízení bytu. Klec v bytě by však měla být používána správně. Neměla by být používána za účelem trestu. Klec by zároveň měla být používána pouze v nezbytných situacích, kdy musí pes trávit čas o samotě.

Klec by však psa neměla zbytečně omezovat v pohybu v dobách, kdy tráví rodina čas pohromadě. Nejdůležitější je zvolit dostatečně velkou klec, jejíž používání bude pro psa dostatečně komfortní. Pes by měl svoji klec vnímat pouze pozitivně, chápána by měla být jako osobní prostor a bezpečné útočiště.

Venkovní klece pro psy

Venkovní klece jsou velmi prostorné, v tomto případě plní klec funkci kotce, ve kterém bude pes trávit většinu času. Do venkovní klece je možné umístit boudu a pes v ní má i dostatek prostoru pro pohyb. K dostání jsou klece bez střechy i s pevnou střechou. Mnoho klecí umožňuje dodatečné připevnění střešní plachty.

Klece pro psy do auta

Klec do auta musí splňovat pravidlo o minimální velikosti. Toto pravidlo platí pro velké kovové klece, ale i malé plastové klece či přepravky, které lze používat i v jiných dopravních prostředcích. Klec správné velikosti bude možné přepravovat i letecky. Při výběru klece do auta je třeba zohlednit i zavazadlový prostor vašeho vozu.

Výstavní klec pro psa

Jedná se o praktickou chovatelskou pomůcku, kterou využijete na výstavách. V kleci bude moci pes bezpečně a v klidu odpočívat a vy si budete moci v případě potřeby kdykoliv odběhnout. Výstavní klece bývají velmi často skládací, což vám usnadní jejich přemísťování z místa na místo.

Velikost

Klece pro psy musí být dostatečně pohodlné a prostorné. Pes se v kleci musí bez jakýchkoliv potíží postavit, lehnout si i otočit. Uši stojícího psa se nesmí dotýkat horní části klece. Tyto pravidla platí především při výběru klece do auta. Do bytu je vhodnější pořídit mnohem větší a prostornější klec, která poskytne psovi prostor ke hře. V tomto případě budete limitováni především prostorem bytu.

Před výběrem klece je třeba psa nejprve změřit. Měřit budete délku psa od čumáku až po konec ocasu. Jestliže jste majitelem psa s krátkým ocasem, měli byste k délce psa připočítat poloviční délku předních nohou.

Výšku psa budete měřit od země po vrchol hlavy nebo špičku uší. K výšce psa se doporučuje připočítat alespoň 5 cm.

Na trhu jsou k dostání klece pro psy všech velikostí. Obří plemena budete moci umístit do klecí velikosti XXL.

Při výběru klece do auta je nutné zohlednit velikost a tvar zavazadlového prostoru. Důkladně změřit byste měli jeho výšku i vzdálenost zadních sedadel po hranu zavazadlového prostoru. Pozor musíte dát na zkosení vozu.

Materiál

Klece pro psa musí být možné snadno používat a musí zajistit maximální bezpečnost a dostatečnou výdrž. Na výrobu se používá kov i hliník, oba materiály jsou dostatečně kvalitní a při správném používání vydrží celou řadu let. Malé transportní klece bývají vyrobeny z plastu nebo textilu.

Při výběru klece myslete i na to, že budete potřebovat klec čistit. Zvolit byste tak měli klec vyrobenou ze snadno udržovatelných materiálů.

Bezpečnostní prvky

Při výběru konkrétní klece si všímejte i bezpečnostních prvků. Kvalitní klec by měla mít dostatečně pevnou konstrukci a měla by být vybavena pevnými dveřmi, které psovi zabrání v případnému úniku. Chybět by neměl ani spolehlivý zámek, naopak žádoucí nejsou ostré hrany či výstupky, které by mohly psovi způsobit zranění.

Značka

Klece pro psy jsou na trhu zastoupeny celou řadou výrobků. Koupit je můžete prostřednictvím internetových obchodů, vyzkoušet je můžete i ve specializovaných prodejnách. Mezi nejoblíbenější patří klece značky Trixie, Thule, Savic, Aga, Tectake, Show Tec, Dema či Cool Pets.

Cena

Cena souvisí s typem, velikostí a provedením klece. Jednoduchou klec můžete koupit za cenu nižší než 1 000 Kč. Větší výběr budete mít v případě cenového rozmezí 1 500 – 3 000 Kč. Zde již můžete vybírat mezi klecí do bytu, na zahradu i do auta. Cena vysoce kvalitních klecí však může vyšplhat i nad 5 000 Kč. Za kotec s pevnou střechou můžete zaplatit více než 20 000 Kč.

Otázky a odpovědi

Je možné koupit klec s atypickým tvarem?

K dostání jsou klece s běžným i atypickým tvarem. Atypickou klec lze pořídit do bytu i do auta. V obou případech vám přední výrobci dokáží vyrobit klec přesně podle vašich představ.

Jaké další typy klecí lze pořídit?

Klece pro psy mají řadu odpůrců, mnohem lépe si vedou speciální ohrádky pro štěňata. Jejich úkolem je ochránit neposedná štěňata před různým nebezpečím, které na ně může číhat v bytě i na zahradě. Ohrádka zároveň ochrání vybavení bytu i různé předměty před ostrými zoubky a drápky. Také ohrádky lze koupit v několika různých velikostech.

Co vše by se mělo do klece pro psa vejít?

Do klece by mělo být možné umístit pohodlnou matraci nebo pelíšek. V kleci by mělo být dostatek místa pro misku s vodou i misku s krmivem. Dlouhé chvíle si může pes krátit se svojí oblíbenou hračkou.

Závěr

Klec pro psa nesmí být místem, kam budete psa zavírat za trest. Klec by měla plnit stejnou funkci jako bouda, musí to být především oblíbené místo, kde si bude chlupáč moci v klidu odpočinout a kde se bude cítit bezpečně. Klec by neměla být využívána delší dobu než je nutné, v bytě by měl pes trávit svůj čas pouze v nepřítomnosti majitele. Po jeho příchodu by se měl opět stát právoplatným členem rodiny.

Transportní klec by měla být využívána jako bezpečné místo během přepravy psa z místa na místo. Nejdůležitější je zvolit klec správné velikosti. Při výběru klecí do auta platí jasně daná pravidla, v případě klecí do bytu bude vhodné vybrat co možná nejprostornější klec. Pobyt v příliš malé klece bude pro psa frustrující i nebezpečné.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.fera24.cz, www.thule.com

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (146 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo