Učící kalhotky

Přechod z plenek na nočník má celou řadu úskalí. V tomto období vám mohou být velmi nápomocny učící kalhotky. Dítě již nebude nosit klasickou plenku, ale speciální kalhotky, které fungují stejně jako klasické prádlo. Výhodou kalhotek je, že je lze rychle stáhnout, což je v začátcích odplenkování více než žádané. Pakliže dítě nestihne doběhnout na nočník včas nebo jednoduše zapomene, není důvod k obavám. Uvnitř kalhotek se nachází savé jádro, které menší nehody zachytí. Speciální konstrukce kalhotek však propustí vlhkost, která je pro dítě nepříjemná. Na rozdíl od jednorázových plenek není dítě stále v suchu, což ho motivuje k pravidelnému používání nočníku.

Na trhu lze koupit hned několik typů učících kalhotek. Jednotlivé modely se liší konstrukcí, způsobem oblékání, výrobním materiálem a pochopitelně i vzhledem. Učící kalhotky byste měli dále vybírat s ohledem na funkčnost. Z tohoto hlediska je velmi důležité, aby bylo pro dítě jednoduché kalhotky sundat a znovu je natáhnout. Díky tomu může dítě nočník používat samostatně. Důležitý je i komfort, o který se stará výrobní materiál. Na výrobu kalhotek se zpravidla používají měkké a příjemné materiály, které nedráždí citlivou dětskou pokožku.

Prohlédnout kalhotky

Typy

Tréninkové kalhotky fungují na různém principu. Některé kalhotky můžete obléknout stejně jako běžné spodní prádlo pro dospělé. Jiné mají spíše podobu plenky a zapínat je budete pomocí patentek. Každé kalhotky však mají nepromokavou vnější vrstvu, která zabraňuje prosakování tekutiny. Další částí je tenčí savá vrstva, která pohlcuje pouze menší množství tekutiny.

Kalhotkové učící kalhotky

Více se podobají klasickým kalhotkám a použít je tak můžete jako běžné spodní prádlo. K dostání jsou v konkrétní velikosti a vybírat můžete z mnoha variant a designů. Znečištěné kalhotky budete muset vždy celé vyprat. Tyto kalhotky jsou velmi tenké a jemné a jejich nošení bude skutečně komfortní.

V případě větší nehody však mohou snadněji provlhnout, proto nemusí být úplně vhodné na delší cestování. Na spodní kalhotky však můžete v případě potřeby navléknout nepromokavé jednorázové plenky, které případnou nehodu zadrží.

Svrchní kalhotky

Jedná se o provedení, které se používá v kombinaci se vkládací plenou. Kalhotky jsou stejně jako plenky nepromokavé a veškerou vlhkost tak udrží na zadečku dítěte. Kalhotky můžete oblékat stejně jako klasické prádlo, ale koupit je můžete i ve variantě s patentkami. S jejich pomocí můžete kalhotky oblékat jako plenku nebo je využijete pouze při nastavování velikosti.

Vkládací tréninkové kalhotky umožňují vložit jakoukoliv vkládací plenku, součástí balení může být dokonce několik plen. Použít však můžete plenky z jakéhokoliv plenkového systému. V začátcích se doporučuje použít dlouhou plenku, později můžete přijít k plenkám krátkým. Nevýhodou této varianty je skutečnost, že v případě nehody budete muset vyprat nejen vkládací plenku, ale i samotné kalhotky.

Materiál

Učící kalhotky jsou vyrobeny ze zdravotně nezávadného, měkkého a příjemného materiálu, který nebude nijak dráždit citlivou dětskou pokožku. Většina kalhotek he vyrobena z přírodních materiálů, nejčastěji se jedná o bavlnu nebo bambus. Běžná je i kombinace bavlny a polyesteru nebo bavlny a PUL.

Velikost

Aby byly kalhotky opravdu funkční, je důležité zvolit dobře jejich velikost. Velikost kalhotek je stejně jako v případě plenek udávána hmotností dítěte. Většinu kalhotek je možné používat při hmotnosti 8 – 15 kg, ale narazit můžete i na variantu, která bude vyhovovat dětem s hmotností více než 20 kg. Zatímco některé kalhotky neumožňují velikost měnit, jiné můžete díky patentkám dle potřeby nastavit. Všichni velcí výrobci na trh dodávají kalhotky v několika různých velikostech.

Značka

Pro někoho jsou tréninkové kalhotky spíše zbytečnou položkou, naopak jiné maminky si je nemohou vynachválit. Učící kalhotky koupíte například od značky Bambino Mio, Bobánek. Petit Lulu, Canpol Babies, Bamboolik nebo Petite & Mars.

Cena

Cena učících kalhotek se pohybuje v rozmezí 150 – 550 Kč. Nejméně zaplatíte za kalhotky s jednodušším vzhledem. Naopak nejvíce stojí rostoucí kalhotky, které budete moci velikostně nastavovat. Za kalhotky, které potěší děti, i dospělé atraktivním vzhledem zaplatíte cca 250 Kč.

Prohlédnout kalhotky

Údržba

Údržba učících kalhotek není nijak složitá. Ušpiněné kalhotky je možné vyprat v pračce v kombinaci s šetrným pracím prostředkem. Ne vždy je však možné použít k jejich sušení sušičku prádla. Proto byste si měli před údržbou nejprve ověřit pokyny výrobce.

Otázky a odpovědi

Postačí pouze jedny učící kalhotky?

Pokud o nákupu tréninkových kalhotek uvažujete, měli byste vědět, že kalhotky nejsou náhradou za jednorázovou plenku. Na rozdíl od ní kalhotky moč zcela nepohltí a dítě je tak v mokru. Z tohoto důvodu je nutné počurané kalhotky ihned vyměnit za jiné. Z tohoto důvodu bude vhodnější vlastnit hned několik kalhotek, které můžete střídat.

Kdy učící kalhotky pořídit?

Principem kalhotek je naučit dítě rychleji používat nočník nebo toaletu. Pořídit byste je tak měli ve chvíli, kdy jste již začali s odplenkováním, což bývá většinou okolo 2 roku. Záleží pochopitelně na vyzrálosti dítěte, některé děti jsou schopny začít ještě dříve, u jiných budete naopak muset počkat.

Učící kalhotky jsou primárně určeny k dennímu nošení, protože nejsou schopny pojmout větší množství tekutiny. Při větším množství by jednoduše protekly. Vhodné je kalhotky pořídit v době, kdy si je dítě bude schopno samo sundat a zase natáhnout.

Kolik tekutiny mohou učící kalhotky zadržet?

Učící kalhotky jsou schopny pojmout menší množství tekutiny. Dle výrobců mohou kalhotky zadržet 1 – 2 dávky moči. Učící kalhotky jsou výborné i při kratším cestování autem nebo MHD. Využít je můžete i v chladnějším počasí. Díky kalhotkám nebudete muset dítě v zimě kompletně převlékat.

Závěr

Při používání jednorázových plenek zůstává dětský zadeček stále v suchu, pro dítě je tak mnohem složitější naučit se chodit na nočník. Velmi často proto rodiče vymění jednorázovou plenku za klasické kalhotky, které při počurání ihned vymění. Na stejném principu fungují i učící kalhotky.

Rozdíl je v tom, že při počurání klasických kalhotek budete muset převléknout i jiné vrstvy oblečení, případně se nevyhnete čištění domácnosti. Učící kalhotky těmto nehodám zabrání, však dítě bude rychleji motivováno používat nočník. Díky učícím kalhotkám se bude cítit dospěleji i osvojí si i pocit samostatnosti. Stačí pouze vybrat vhodnou velikost a model, které svým vzhledem dítě zaujmou a osloví.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.ekodecko.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (124 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo