Žádný alkoholický nápoj nemá takovou historii jako absinth. Absinth v minulosti popíjelo mnoho významných umělců, malířů, ale i obyčejných řemeslníků. Žádný nápoj nevzbudil ani tak vášnivé odsouzení a žádný nápoj nebyl téměř jedno století zakázán.
Dle legendy vznikl první absinth ve Španělsku v roce 1792. V té době se však nejednalo o alkoholický nápoj, ale spíše o universální všelék. Jako alkoholický nápoj se začal absinth vyrábět okolo roku 1798.
Pravý a vysoce kvalitní absinth je vždy bylinným destilátem. V žádném případě se nesmí jednat o směs lihu, barviv a aromat. Absinth obsahuje okolo 70% alkoholu a nikdy není určen k přímé konzumaci. Vždy je ho nutné naředit studenou vodou.
V minulosti byl absinth zakázán, dnes se však opět vrací na scénu. Vybrat ten správný je však poměrně složité, protože v mnoha zemích nemá absinth zákonnou definici. Výrobci tak mohou absinthem označovat jakýkoliv nápoj, aniž by se museli řídit konkrétním zákonem. Při výběru tak musíte být skutečně obezřetní, protože ne každá láhev s označením absinth je opravdovým tradičním nápojem.
Nejlepší absinthy
Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty.
Pořadí | Název | Cena od | Porovnat ceny | Koupit |
1. | Žufánek Absinthe Mead Base 65% 0,5 l | 1 555 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
2. | Blatná Absinth 70% 0,5 l | 719 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
3. | Hill’s Absinth Verte 70% 0,5 l | 879 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
4. | Mansinthe Absinthe 66,6% 0,7 l | 1 158 Kč | Zobrazit | Alkohol.cz |
5. | Hill’s suicide Absinth Classic 70% 0,5 l | 580 Kč | Zobrazit | Azalkohol.cz |
Typy
Absinth je nápoj, který se rozděluje podle toho, v jaké zemi byl vyroben. Vybírat tak můžete mezi pravým francouzským a českým bohémským.
Pravý absinth
Vyrábí se máčením bylin v alkoholu. Tento postup je známý jako macerace. Poté přichází na řadu 2 – 3 fázová destilace. Výsledkem je alkohol bílé barvy. Pravý absinth však může mít i zelenou nebo hnědou barvu. Zelené zbarvení získá barvením chlorofylem. Hnědé zbarvení získá destilát za delší dobu po uzrání chlorofylu.
Bohémský absinth
Při výrobě českého absinthu se nemacerují všechny byliny, nebo se vynechávají jiné kroky, například destilace. I v tomto případě je výsledný nápoj čirý. K obarvení se používají umělá barviva. Díky nim můžete koupit modrý i zelený absinth.
Složení
Za absinth lze označit alkoholický nápoj, který je vyroben z bylin. Základem by měl být anýz, fenykl a pelyněk. Výrobci však používají i další byliny například máta, levandule, meduňka či badyán. Při macerování se používá neutrální líh, na výrobu dražších absinthů se používá i grapa nebo vínovice.
Obsah alkoholu
Kromě základních bylin obsahuje absinth vysokoprocentní líh. Právě v něm se svatá trojice bylin maceruje. Vysokoprocentní líh dělá z absinthu jeden z nejsilnějších alkoholických nápojů, které jsou na trhu dostupné. Podíl alkoholu se běžně pohybuje okolo hranice 80%.
Kvůli vysokému obsahu alkoholu není možné pít absinth samostatně. Ředit ho musíte s ledově studenou vodou a to v poměru 3:1, kdy 3 díly tvoří voda a jeden absinth. Běžné je i ředění 5 : 1, nebo 6 : 1.
Vyzkoušet můžete i klasický způsob konzumace. K němu budete potřebovat speciální absintovou lžičku a jednu kostku cukru. Cukr se položí na lžičku s dírkami. Ta se poté umístí na skleničku absinthu. Přes cukr pak budete pozvolna překapávat studenou vodu.
Setkat se můžete i se způsobem, při kterém se cukr nejprve ponoří do absinthu a poté se na lžičce zapálí. Do sklenice napadají i malé hrudky karamelu. Tento způsob je však milovníky absinthu odsuzován, protože nápoj tímto postupem spíše znehodnotíte. Mnohem rozumnější je používaní speciální absinthové fontánky.
Značka
Absinth se vyrábí v mnoha zemích. V každé zemi se používá k výrobě absinthu trochu jiná receptura. Ne vždy tak budete moci koupit skutečně pravý absinth, který obsahuje všechny byliny a je vyráběn tradičním způsobem. Méně kvalitní výrobci dokonce při výrobě nepoužívají byliny z oné známé svaté trojice. Důvodem jsou vysoké náklady, které při macerování pravých bylin utratí. Zde jsou byliny nahrazeny levnějšími aromatickými látkami a barvivy.
Další výrobci pak mohou vynechávat destilaci, která je rovněž při výrobě pravého nápoje nezbytná. Pokud není nápoj destilován, vyznačuje se velmi hořkou chutí. Známým výrobcem pravého českého destilovaného absintu je Žufánek a Hill’s. Absinth podobné kvality koupíte i od Bairnsfather, L´OR nebo Cami. Na trhu lze dále sehnat absint značky Valote Bovet, Oliver Matter, Sankta Annas Bränneri, Pernod nebo Clandestine.
Cena
Cena lahve absithu se mění dle značky a použité receptury. Za pravou lahev absinthu můžete zaplatit 2 000 a více Kč. Alkohol s méně kvalitním složením stojí okolo 1 000 Kč. Za alkohol nesoucí označení absinth však můžete zaplatit i 200 – 500 Kč. V tomto případě však toho nebude mít nápoj v lahvi s pravým absinthem moc společného.
Otázky a odpovědi
Jak se absinth vyrábí?
Absinth je bylinný nápoj, u jehož zrodu stojí tzv. svatá trojice bylin pelyněk pravý, anýz a fenykl. Bez těchto bylin se pravý absinth neobejde. Zbytek bylin je pak zcela na uvážení výrobce, každý vyrábí absinth svým vlastním unikátním způsobem. Byliny se nejprve macerují v kvalitním obilném lihu. Vzniklý macerát se poté znovu destiluje, čímž se získá čirý alkoholický nápoj. Zelený absint se vyrobí pomocí nových bylin, které se vkládají do destilátu.
Jak se absinth pije?
Příprava absinthu je něco jako pomalý a velmi pečlivě provedený rituál. Jak již bylo řečeno, absinth není určen k přímé konzumaci, vždy se musí zředit se studenou vodou. Většinou se používá 3 – 5 dílů vody na jeden díl absinthu.
V restauracích je známá příprava pomocí tzv. absinthové fontány. Do ní se nasype led, který se zalije ledovou vodou. Led se nikdy nevkládá přímo do sklenice s absinthem. Do sklenice s absinthem kape voda velmi pomalu, takto se mění barva nápoje a dochází k pomalému uvolňování vůně jednotlivých bylin.
Je pití absinthu bezpečné?
Absinth byl ve své době velmi oblíbený nápoj, který dokonce nahradil víno. V roce 1860 se však poprvé objevil názor, že pravidelné popíjení absintu je nebezpečné a způsobuje nejen závislost, ale rovněž vyvolává halucinace a dokonce epileptické záchvaty.
Díky tomu sílil tlak na jeho zákaz. Kvůli sílícímu tlaku a mnoha zločinech, které byly připisovány právě absinthu, byl nápoj nakonec skutečně v mnoha zemích zakázán. Lidé byli přesvědčeni, že všechny tyto neduhy způsobuje chemická sloučenina thujon, který obsahuje pelyněk. Vědecké analýzy prokázaly, že malé množství thujonu na chování nemá žádný vliv a proto se i dnes tato sloučenina v absinthu vyskytuje. Jeho množství je však o něco nižší, než tomu bylo dříve.
Závěr
Absinth patří mezi nejtvrdší alkoholické nápoje světa. Jako jediný má pak velmi tajuplnou historii a váže se k němu i zákaz používání. Svoji neblahou pověst získal absith díky pelyňku, což je bylina, která je odedávna používána v lékařství. Absinth je známý v mnoha podobách, za ten nejlepší se považuje absinth francouzský, který nese označení Pravý absinth. Druhou variantou je český absinth, který se vyrábí jednodušší metodou.
Absinthy můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroje: www.wikipedia.org, www.alkohol.cz
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?
Manžel absinth miluje, co ho znám, takže když jsem nedávno přemýšlela co mu koupit jako dárek, zvolila jsem Žufánek Absinth Justifiée & Ancienne 65% 0,5 l a měl radost, jako malé dítě. Je to moc hezká láhev a když se ještě zabalí do dárkového papíru, máte vyhráno, zvlášť když jinak nevíte, co koupit.