Jak vybrat gel do myčky?

Mycí prostředky do myčky mají několik podob, oblíbené jsou mycí tablety, prášky i gely. Gel je alternativou mycího prášku, jsou oblíbené pro svoji vysokou účinnost. Pomocí gelu můžete odstranit odolné skvrny, jejich výhodou je i velmi snadné dávkování. Na rozdíl od prášku se gel dokáže rozpustit i při nízkých teplotách. Po použití gelu bude vaše nádobí dokonale čisté i lesklé.

Gel do myčky je běžně dostupný prostředek, který na trh dodává celá řada výrobců. Přesto byste neměli jeho nákup podcenit a vybírat byste ho měli pečlivě. U levného gelu vás v opačném případě může zaskočit nízká kvalita mycího procesu. Gel s nešetrným složení může dokonce poškodit samotnou myčku. Právě složení gelu je tím nejdůležitějším parametrem. V základu budete volit mezi chemickými a přírodními mycími prostředky.

Důležitým parametrem, který je vhodné při výběru gelu zvážit je i účel používání gelu. K dostání jsou nejčastěji gely, které dokonale umyjí ušpiněné nádobí. Dražší produkty však mohou zároveň změkčit vodu, nebo nádobí ochránit před různým znečištěním. Kvalita gelu do myčky nejvíce souvisí s výrobcem. A svoji roli při výběru hraje pochopitelně i pořizovací cena.

Prohlédnout gely

Složení

Gel do myčky má velmi speciální složení, gelové produkty obecně neobsahují špatně rozpustné ani abrazivní složky.  Přesto si gelové produkty dokáží velmi dobře poradit s usazenými nečistotami, mastnotou i odolnou špínou. Na rozdíl od prášků neobsahuje gel abrazivní částice, které se nemusí ve vodě rozpouštět dokonale a mohou poškodit nejen povrch nádobí, ale i samotnou myčku. Gel vše vyčistí dokonale, aniž by na povrchu zanechal stopy mikroškrábanců.

Některé gely do myčky obsahují kromě čistících složek i jiné komponenty. Některé složky mohou změkčit vodu, jiné mohou vyčistit i samotnou myčku. Obecně jsou gely do myčky šetrnější ke kovovým částím a nebudou způsobovat rezivění.

Ekologický gel do myčky – pro ty, kteří chtějí šetřit životní prostředí, jsou k dostání ekologické varianty gelu. Tyto gely jsou nedráždivé a velmi šetrné. Ve složení najdete pouze přírodní látky, které jsou však schopny odstranit zaschlé zbytky i mastnotu. U těchto ekologických gelů vás může potěšit i jemná přírodní vůně.

Velikost

Mycí gel do myčky lze koupit v různě velkých baleních. Menší balení má objem 500 ml, koupit však můžete i 5 litrovou láhev mycího gelu. Velikost balení budete vybírat podle svého uvážení a prostorových možností. Větší balení jsou obecně levnější, avšak v kuchyňské lince zabere příliš mnoho místa.

Dávkování

Správným dávkováním budete šetřit životní prostředí. Výhodou gelu je skutečnost, že ho můžete dávkovat libovolně dle potřeby. Méně znečistěné nádobí umyjete i s pomocí menšího množství gelu, silně znečištěné nádobí bude naopak potřebovat celou doporučenou dávku gelového mycího prostředku.

Značka

V supermarketech či drogeriích jsou běžně k dostání různé značky gelů do myčky. Velmi oblíbené jsou přípravky do myčky značky Finish. Finish nabízí universální přípravky, které odstraní nečistoty a mastnotu. Mezi další oblíbené patří čističe značky Somat, Q-Power a Jar. Gelové produkty Somat odstraní nejen nečistoty, ale i vodní kámen. Velmi účinné jsou i při nízkých teplotách.

Těm, kteří preferují přírodní přípravky, budou vyhovovat gely do myčky značky Jelen, Claro, Sonett, Tierre Verde, Bio-Vert, Yellow & Blue a další.

Cena

Gelové přípravky můžete koupit v různě velkých nádobách. Menší balení se vyplatí zejména v případě, kdy hledáte čistící prostředek, který vám bude nejvíce vyhovovat. Menší balení gelu do myčky vyjde na 150 – 250 Kč. Jakmile najdete svého favorita, bude výhodnější pořídit větší balen. K dostání jsou čističe s objemem od 1 – 5 litru. Jejich cena bývá v závislosti na výrobci a složení od 180 – 900 Kč.

Prohlédnout gely

Otázky a odpovědi

Proč používat gel do myčky?

Gely do myčky jsou velmi účinné při hloubkovém čistění. Gel do myčky dokáže nádobí účinně odmastit a odstraní i velmi odolné skvrny. Výhodou gelu je i flexibilní dávkování, rychlé a snadné rozpouštění i při nízkých teplotách. Pro ještě snadnější používání je gel většinou k dostání v plastové láhvi společně s dávkovacím uzávěrem.

Kam se gel do myčky umísťuje?

Gel byste měli nalít do výrobcem určené přihrádky. Obvykle se jedná o stejnou přihrádku, do které lze umístit tablety či prášek do myčky. Přesto je vhodnější před prvním použitím gelu pročíst pokyny výrobce. Budete tak mít naprostou jistotu, že mycí gel používáte skutečně správně.

Je mycí gel zárukou vždy perfektně čistého nádobí?

Čisté nádobí vám samotný gel dlouhodobě zaručit nemůže. Důležitá je i celková péče o celý spotřebič. Pakliže chcete, aby bylo vaše nádobí vždy dokonale čisté, budete muset používat i speciální prostředky, které pečují o samotný spotřebič. Základem by měla být sůl do myčky a leštidlo. K dostání jsou i speciální přípravky, které dokonale vyčistí samotnou myčku.

Závěr

Mycí gel do myčky je alternativou k sypkým práškům nebo populárním tabletám. Největší předností gelu je jednoduché a praktické dávkování. Množství gelu budete volit podle toho, jak je vaše myčka plná a jak moc ušpiněné nádobí je v ní umístěno. Gely se spolehlivě rozpustí i při nižších teplotách a nádobí umyjí do vysoké čistoty a lesku.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (130 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo