Jak vybrat hrnec na indukci?

Indukční desky získali rychle na oblibě, jejich nevýhodou může být ovšem nutnost koupě vhodného nádobí, protože ne všechny materiály jsou vhodné. Naštěstí je dnes většina hrnců uzpůsobena právě i na indukční desku, ovšem je potřeba se o této skutečnosti předem informovat. Výběr materiálu záleží na tom, co od hrnců očekáváte a co se vám líbí za design. Jaké všechny materiály mezi vhodné na indukci spadají a jaké jsou výhody indukce?

Prohlédnout hrnce

Nejlepší hrnce na indukci

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Tescoma President 24 cm 4,5 l 99 % 1 671 Kč Zobrazit Tescoma.cz
2. Tescoma President 24 cm 6 l 99 % 1 851 Kč Zobrazit Alza.cz
3. Tescoma President 20 cm 3 l 96 % 933 Kč Zobrazit Tescoma.cz
4. Orion Anett 16 cm 1,25 l 96 % 369 Kč Zobrazit 4home.cz
5. Orion nerez na odšťavňování 8l 92 % 1 239 Kč Zobrazit Tipa.eu

Proč vařit na indukci?

Vaření na indukční desce není natolik oblíbené jen tak pro nic za nic. Protože neohřívá povrch, ale pouze hrnce, je bezpečnější a nepřipékají se na ni přetečené a rozlité tekutiny. Také rychleji ohřívá potraviny, je energeticky úspornější a při jejím používání nedochází k tepelným ztrátám. Aby nádobí fungovalo na indukčních varných deskách, musí obsahovat feromagnetické materiály – železo nebo vrstvu s magnetickými vlastnostmi.

Materiály hrnců vhodné na indukci

Ne všechny hrnce jsou s indukční deskou kompatibilní, následující ale ano. Vybírejte je podle vlastností, kterými disponují, vzhledu a údržby, kterou požadují. Svou roli bude hrát také cena, která se u jednotlivých materiálů dost různí.

Smaltované nádobí

Tento typ nádobí má velkou výhodu v tom, že je vhodný na všechny druhy sporáků, snadno se udržuje a je vhodný také do myčky. Smalt je typický svým retro stylem, který si zamilujete.

Nerezové nádobí

O něco častější bývá nerezové nádobí, které se provádí ve formě hrnců, pánví nebo kastrolů. Je pouze třeba dávat pozor na to, zda se skutečně jedná o nerez a povrch není upraven hliníkem, který na indukci nemůže být použit.

Litinové nádobí

Velmi odolným materiálem je litina, kterou je třeba udržovat, aby vykazovala dlouhou životnost. Velmi dobře a rovnoměrně vede teplo, má ale silné dno, což v praxi znamená, že jí déle trvá, než se zahřeje. Je přirozeně nepřilnavá a odolná a svědčí jí pravidelné používání. Abyste předešli oxidaci a reznutí, snažte se tento materiál udržet neustále trochu mastný.

Měděné nádobí

Posledním typem hrnce, který můžete na indukci použít, je z mědi. Vyšší pořizovací cena nabízí nejlepší vedení tepla ze všech materiálů, působí luxusně, takže si ho rádi v kuchyni vystavíte.

Jaké nádobí na indukci nepatří?

Když už jsme si představili jednotlivé druhy nádobí, které na indukci patří, pojďme si také uvést ty, které byste na vaření pořizovat neměli. Jedná se o hliníkové sady, nádobí z varného skla nebo keramiky, protože nemají feromagnetické dno. Abyste materiál nemuseli zkoumat, jednoduše najděte symbol spirály, který se nachází obvykle ze spodní strany hrnce, ale také na obalu či na e-shopu v informacích.

Pokud chcete zjistit, zda by vaše současné nádobí fungovalo na indukční desce, zkuste k jeho dnu přiložit magnet. Pokud bude držet, nemusíte mít obavy, hrnec je s indukcí kompatibilní.

Rozměry

Skvělé na indukční desce je to, že na ni můžete položit hrnec o jakékoliv velikosti a nahřeje se pouze nádobí. Lze tak umístit menší rozměry na větší plotýnku, aniž by to byl problém. Existuje také možnost varné zóny propojit, a to přinejmenším dvě z nich. Najdete ovšem i takové indukce, které umožňují propojit úplně všechny plotýnky.

Díky tomu lze ohřát jídlo v pekáči či opravdu velkém hrnci. Dejte jen pozor na to, aby nádobí nebylo příliš malé (menší než 7 cm v průměru), na takové velikosti totiž indukce nereaguje. Informaci o minimální velikosti nádobí najdete v návodu dané desky.

Označení nádobí na indukci

Ze spodní strany hrnce najdete údaj o tom, zda je nádobí na indukci vhodné. Pokud nakupujete na e-shopu, tuto informaci se dočtete většinou u obrázku hrnce nebo v podrobnostech. Jedná se o symbol spirály, který vypovídá o tom, že má nádobí feromagnetické dno. Poznáte ho tak, že když k němu přiložíte magnet, přitáhne se. Tímto způsobem pak působí na indukční desce, která ho zahřívá.

Funkce

Hrnce na indukci slouží k ohřívání pokrmů a jsou typické svými magnetickými vlastnostmi. Indukce nezahřívá svůj povrch, ale pouze nádobí, proto je ohřev velmi účinný a energeticky úsporný.

V dnešní době je většina nádobí vhodná na indukční desku, nespoléhejte se ale na to a při nákupu si zjistěte, zda tomu tak skutečně je. Výše jsme zmiňovali konkrétní materiály, u kterých si můžete být jistí a u kterých rozhodně ne. Některé typy ovšem nabízejí i výjimky – vše najdete v informacích na obalu produktu nebo u prodejce.

Značka

Značek je na trhu spousta, určitě jsou vám také známy. Jde například o Tefal, Tescomu, Orion nebo Lodge. Jejich provedení je kvalitní, s dlouhou životností a za příznivou cenu. Vyrábí hrnce z nejrůznějších materiálu – záleží na tom, který se vám designově nejvíce líbí a jaké vlastnosti od něj očekáváte.

Cena

Cenové rozpětí hrnců na indukci je velké. Nejlevněji vás vyjde nerez, který seženete do ceny 200 Kč, což je velmi příznivé. Smalt se pohybuje od 300 Kč výše a podle velikosti dosahuje až 800 Kč. Měď a litina jsou obecně nejdražší a jejich pořizovací cena je něco okolo 1 000 až 2 000 Kč.

Vyšší cena je dána pozitivními vlastnostmi, které jejich používání přináší. Měď navíc vypadá opravdu esteticky, v kuchyni si ji rádi vystavíte. Zakoupit můžete také sady indukčních hrnců, některé z nich jsou speciálně označeny přímo jako hrnce vhodné na indukci, bývají ale dražší a často ne tak dobré, jako výše uvedené materiály.

Porovnat ceny hrnců

Údržba

To, jak se o hrnec budete starat, záleží na materiálu, ze kterého je vyroben, proto každý vyžaduje jinou péči.

Litina

U litinového hrnce je třeba smýt zbytky jídla co nejdřív, nejprve ale musí vychladnout. Poté ho stačí umýt v teplé proudící vodě a osušit utěrkou. Pokud je to potřeba, použijte polykarbonátovou škrabku nebo kartáček na mytí nádobí. Po každém umytí potřete celé nádobí slabou vrstvou jedlého oleje a vytřete papírovou utěrkou do sucha, abyste tak zachovali „seasoning“ – ochrannou vrstvu. Vyhněte se používání myčky na nádobí.

Nerez

Tento materiál je na údržbu nejjednodušší. Stačí ho vyčistit houbičkou a prostředkem na nádobí, případně ho umýt v myčce. Spáleniny lze odmočit, hrnec není třeba ani utírat.

Měď

Vnitřní plocha hrnce není na údržbu náročná, opět stačí prostředek na nádobí a houbička. Měděný vnější povrch už je na tom hůř. Je třeba ho pravidelně leštit leštidly přímo určenými na měděné nádobí, jinak zmatní. Do myčky hrnec určitě nedávejte, nenávratně ho to poškodí. Hrnec po umytí co nejdříve utřete, aby na něm nezůstaly nevzhledné kapky.

Smalt

Smalt je citlivý na poškrábání, tudíž by se při jeho čištění neměli používat hrubé čistící prostředky (čistící pasta nebo písek), drátěnky ani drátěné kartáče. Je možné hrnec umýt v myčce na nádobí, povrch ale nesmí být poškozený a odlupovat se.

Otázky a odpovědi

Které materiály jsou na indukci vhodné a kterým se raději vyhnout?

Mezi materiály, které se na indukci hodí, patří smalt, nerez, litina nebo měď. Ať už vyberete jakýkoliv z těchto hrnců, dočkáte se kvalitního ohřátí jídla. Oproti tomu byste se měli vyvarovat hliníku, varnému sklu nebo keramice, které nemají feromagnetické dno, a proto jsou pro tyto účely nevhodné. Všechny druhy nádobí, které jsou na indukční desku vhodné, jsou označeny symbolem spirály.

V čem je indukce lepší než jiné typy ohřevu?

Indukce je energeticky úsporná, rychle ohřívá jídlo, je bezpečnější, protože neohřívá svůj povrch, pouze hrnce, které na ni položíte. Právě proto se nestane, že by se vám vylitá tekutina připekla k desce, což je velice praktická vlastnost. Při jejím používání nedochází k tepelným ztrátám, navíc působí elegantně.

Jak na údržbu hrnců na indukci?

Údržba se liší materiál od materiálu. Nejjednoduší je nerez, který stačí vyčistit houbičkou a prostředkem na nádobí, případně ho umýt v myčce. Spáleniny lze odmočit, hrnec není třeba ani utírat.

Na litinu můžete použít polykarbonátovou škrabku nebo kartáček na mytí nádobí a umýt hrnec v teplé proudící vodě. Vyplatí se po každém umytí potřít celé nádobí slabou vrstvou jedlého oleje a vytřít papírovou utěrkou do sucha, abyste tak zachovali „seasoning“ – ochrannou vrstvu. Vyhněte se používání myčky na nádobí.

Měď je velmi estetickým materiálem, který není na údržbu náročný. Bude vám stačit prostředek na nádobí a houbička. Vnější povrch je ovšem třeba pravidelně leštit leštidly přímo určenými na měděné nádobí, jinak zmatní.

Smaltované hrnce jsou citlivé na poškrábání, proto nesmíte používat hrubé čistící prostředky, jako je čistící pasta nebo písek, drátěnky ani drátěné kartáče. Do myčky ho umístit můžete, povrch ale nesmí být poškozený a odlupovat se.

Závěr

Indukční desky jsou v dnešní době velice populární a není se čemu divit. Pokud je chcete používat i vy, je nutné, abyste zakoupili takové nádobí, které je na indukci přizpůsobeno. Nyní už víte, z jakých materiálů se indukční hrnce vyrábějí a podle čeho byste je měli vybírat.

Hrnce na indukci můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Tescoma.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.pottenpannen.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (91 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

2 Komentáře
Show all Most Helpful Highest Rating Lowest Rating Přidat komentář
  1. Přála jsem si indukční desku, kterou jsme také nakonec pořídili, ovšem s tím souvisela nutnost pro nové kuchyňské nádobí, zejména tedy hrnce, aby měl člověk v čem uvařit. Vybrali jsme několik zajímavých kousků od značek Tescoma a Orion. Jsou super, mají vynikající kvalitu a dobře se s nimi pracuje, nechytají jako jiné nádobí.

  2. Reply
    Lenka Málková 9.9.2023 v 18:49

    Dobrý den, mám dotaz: jde nádobí Zepter a 18/10 Edelstahl Rostfrei starý 20let na indukční desku, děkuji za odpověď Málková

Přidat komentář

Recenzer
Logo