Jak se jí granátové jablko?

Mnoho z nás v obchodě kolem granátového jablka bez povšimnutí prochází, protože si jednoduše nevíme rady, jak se tohle ovoce vlastně jí. Ve skutečnosti to není žádná věda a je velká škoda, pokud se konzumace granátového jablka vyhýbáte jen pro svou neznalost.

Co je granátové jablko?

Granátové jablko je plod granátovníku obecného rostoucího zejména ve Středomoří. Má purpurově červenou slupku, která je silná, tvrdá a hořká – tím pádem nepoživatelná. Pokud se ale dostanete pod tuto slupku, najdete zde 6 až 12 pouzder a v nich více nežli 600 zrníček.

Granátová jablka dřív byla k dostání pouze v období Vánoc. Dneska už si na nich ale můžeme pochutnat kdykoli. Nejenže nám mohou nabídnout skvělou chuť, ale mohou nám prospět i po zdravotní stránce. Věděli jste, že je granátové jablko odnepaměti spojováno s láskou, plodností a krásou?

Jak jíst granátové jablko?

Možná i vy patříte k lidem, kteří se konzumaci granátového jablka vyhýbají z jednoho prostého důvodu – zkrátka nevíte, jak jsi s ním poradit, jak ho naporcovat a následně sníst. Přitom na tom není nic složitého. Do granátového jablka se můžete dostat dvěma způsoby:

  • Oloupat ho jako pomeranč
  • Rozkrojit ho napůl

Oloupejte granátové jablko jako pomeranč

Ve prospěch zachování jednotlivých granátků se jako lepší možnost jeví oloupat granátové jablko jako pomeranč. V horní čtvrtině jablku nařízněte slupku. Tu poté nařezávejte podélně dolů, čímž vytvoříte měsíčky. Rozdíl spočívá v tom, že zatímco pomeranč tímto stylem oloupete po povrchu, granátové jablko se rozdělí celé.

Rozkrojte granátové jablko na dvě poloviny

Tato metoda je možná trochu destrukční, ale funguje. Vezměte nůž a v polovině granátového jablka napříč celého obvodu prořízněte slupku. Snažte se naříznout opravdu jen slupku, nepouštějte se nožem hlouběji. Poté jablko rozloupněte a polovinu si položte na dlaň semínky dolů. Začněte do jablka bouchat například vařečkou, semínka nijak zvlášť nedrží a dají se poměrně snadno vyklepat. Nevýhodou je, že nárazy můžeme některá semínka porušit a připravit se o šťávu.

Proč jíst granátové jablko?

Hned první důvod je dost jasný: protože moc dobře chutná. Nicméně jsou tu i další důvody, pro které se vyplatí jíst granátové jablko pravidelně:

  • Brání usazování toxinů v těle
  • Čistí játra a ledviny
  • Podporuje kardiovaskulární systém
  • Zlepšuje trávení
  • Posiluje imunitní systém
  • Reguluje krevní tlak
  • Podporuje činnost nervů
  • Urychluje spalování tuků
  • Pomáhá při chudokrevnosti
  • Podněcuje touhu a libido
  • Vyživuje pokožku

Podle čeho vybírat v obchodě granátová jablka?

Pokud se rozhodneme koupit si granátové jablko, chceme si na něm pochutnat. To je ale možné jen v případě, kdy je plod dostatečně zralý. Podle čeho tedy v obchodě granátové jablko vybírat, než ho vložíte do košíku a odnesete si ho domů?

Vyvarujte se plodům, které jsou kolem stopky plesnivé. Všímejte si, jestli je slupka granátového jablka lesklá, hladká a pevná. Nepořizujte pomačkané, seschlé, otlačené nebo jakkoli poškozené plody. Jakmile si granátové jablko donesete domů, uskladněte ho na suchém a tmavém místě nebo ho uložte do lednice.

Závěr

Vyhýbat se granátovému jablku jen kvůli neznalosti, jak ho jíst, je velká škoda. Nejenže skvěle chutná, ale má i pozitivní vliv na naše zdraví. Dnes už si ho můžeme vychutnat kdykoli během roku, proto by byla chyba nedopřávat si ho pravidelně.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroj: www.wikipedia.org

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (100 hodnocení)
​​

Nikol Kolomazníková

Nikol Kolomazníková

Jsem tak trochu snílek, kterého dělá šťastným psaní, četba a rodina. K psaní mě to táhlo už od dětství. První knihu jsem napsala ve třetí třídě a doposud stále odpočívá v šuplíku mého psacího stolu. Chvíli neposedím s rukama v klíně, proto když mi zrovna prsty netančí po klávesnici, věnuji se kreativní tvorbě, čtení nebo vaření. Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo