Kaki je ovoce s typickou oranžovou barvou chutná dětem i dospělým. U někoho ale může vyvolat otázku, jak se takové kaki vlastně jí. Můžeme ho sníst celé nebo se slupka musí loupat? Můžeme se do něj přímo zakousnout nebo bychom ho předtím měli rozkrájet?
Kaki je exotické ovoce dovážené z Japonska, Španělska, Číny či Kalifornie. Plody se cíleně sklízí nezralé, aby snesly tisíce kilometrů dlouhý transport. Jedině tak si tohle sladké ovoce můžeme vychutnat i tady u nás. Pojďme si tedy říct, jak ho správně jíst.
Nejezte nezralé kaki
Mnoho lidí dělá tu chybu, že v obchodě cíleně vybírají to nejtvrdší kaki, které se jim dostane pod ruku. Myslí si totiž, že pokud je kaki tvrdé, je to známka zralosti. Opak je ale pravdou. Tím si akorát zaděláte na problémy s trávením a příliš si nepochutnáte.
Podle čeho tedy poznat zralé kaki? Jednoduše – na omak je měkké. Pokud si tedy z obchodu domů přinesete tvrdá kaki, nechte je při pokojové teplotě s ostatním ovocem dozrát, což může trvat i dva týdny.
Jak jíst kaki?
V ideálním případě ho jezte až tehdy, kdy je krásně zralé. Tehdy totiž můžete tohle ovoce sníst včetně slupky. Pokud byste ochutnali nezralé kaki a slupku neoloupali, mohli byste se dočkat trpké chuti – trpkost je způsobena vysokým obsahem taninů, které se nachází zejména ve slupce.
Pokud je ale kaki zralé, stačí ho důkladně opláchnout pod teplou vodou a následně si na něm můžete pochutnat beze zbytku. Kaki je možné nakrájet na měsíčky nebo ho sníst klasicky jako jablko.
Snězte ho syrové nebo ho přidejte do dalších pokrmů
Kaki můžete sníst syrové, je ale také skvělou ingrediencí do dalších pochutin. Hodí se například do ovocných salátů. Málokdo ví, že kaki lze i tepelně upravovat a proto ho můžete použít i do nejrůznějších koláčů, buchet nebo moučníků. Kaki chutná skvěle i sušené nebo zavařené, někdo si ho dopřává i k masu.
Proč jíst kaki?
Exotické ovoce nejen skvěle chutná, ale může mít na naše tělo i pozitivní vliv. Věděli jste například, že je skvělým pomocníkem při hubnutí, protože podporuje spalování tuků? Mezi další přínosy tohoto ovoce patří:
- Zlepšení kvality spánku
- Posílení imunitního systému
- Udržení hladiny cukru v krvi v normě
- Prevence proti ateroskleróze
- Zklidnění nervového systému
- Prevence vzniku ledvinových a močových kamenů
- Prevence proti kardiovaskulárním onemocněním
- Podpora trávení
- Ochrana sliznice střev před působením škodlivých látek
- Prevence proti rakovině
Závěr
Kaki si můžete dopřát minimálně dvakrát do týdne. Pokud ho budete jíst pravidelně, rozhodně tím ničemu neuškodíte. Můžete ho jíst samotné, tepelně ho upravit a přidat k dalším pokrmům, udělat z něho marmeládu nebo ho třeba usušit. Pamatujte, že kaki se jí měkké, protože nezralé ovoce může mít nepříjemnou trpkou chuť.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.wikipedia.org
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?