Jak vybrat korejskou kosmetiku?

Korejská kosmetika je velmi oblíbeným druhem, který se zaměřuje na veškeré typy pleti a kombinuje složení tak, aby řešilo několik problémů najednou. Budete-li používat jejich produkty a dodržovat osvědčené postupy, můžete se těšit na zdravou zářící pokožku, která bude působit dlouho mladě. Jaké parametry při výběru zvážit?

Prohlédnout kosmetiku

Typy pleti

Podle toho, jak se pleť chová a jaké má vlastnosti, ji můžeme rozdělit do několika typů. Ty budou hrát hlavní roli při výběru korejské kosmetiky, jelikož jednotlivé produkty musí na daný typ pleti přesně sedět, jinak by na ní udělal paseku.

Normální

Pleť, která je označena jako „normální”, nemá žádné větší problémy, se kterými by se musela popasovat. Netrápí ji akné, suchá místečka ani přebytečný maz. Jelikož navíc není na žádné složky citlivá, bude jí vyhovovat každý produkt, který je pro tuto pleť určen.

Mastná

Tento typ pleti se potýká s nadměrnou produkcí mazu, a tak se více leskne a tvoří se na ní akné mnohem snáze. Důležité je najít lehké nemastné produkty, které ale zároveň poskytují hydrataci. Pokud totiž použijete například alkohol, který pleť vysušuje, dojde k navýšení produkce mazu, a celý problém se tím ještě zhorší. Hodí se složky jako niacinamid nebo zelený čaj.

Suchá

Suchá pleť trpí na šupinatění, suchá místečka a předčasné vrásky. Měla by hledat produkty, jež ji vyživí a hydratují, s obsahem kyseliny hyaluronové, ceramidů či bambuckým máslem.

Smíšená

Většina lidí nemá vyloženě mastnou nebo vyloženě suchou pleť, ale jejich kombinaci, tedy pleť smíšenou. Ta obě skupiny spojuje dohromady, a to včetně problémů, tudíž máte mastnou T-zónu (čelo, nos, brada) a suchá místečka okolo pusy či nosu. Je proto poměrně těžké vybrat produkt, který by řešil oba problémy zároveň, někdo raději kupuje dva produkty a používá je zvlášť na jednotlivé části obličeje.

Stav pleti

Kromě typu pleti můžeme také vzít v potaz její stav, který nám napovídá, co za problém pleť řeší, často souvisí právě s typem.

Stárnoucí pleť

K prvnímu stárnutí pleti dochází již ve věku 25 let, kdy se v pleti snižuje produkce kolagenu,a  je tak třeba jej doplnit pomocí doplňků stravy či pomocí kosmetiky. Pokožka ztrácí svou pružnost, objevují se vrásky. Jako prevenci byste již v takto mladém věku měli do své skincare zařadit produkty s kolagenem nebo kyselinou hyaluronovou. Nezapomeňte ani na dostatečnou hydrataci pleti, aby se zabránilo ztrátě vlhkosti.

Dehydratovaná pleť

Chybí jí vlhkost kvůli nedostatečnému pitnému režimu, nízké vlhkosti vzduchu nebo nadměrnému vystavování na sluníčku. Je třeba vybrat hutnější krém, který hydratuje a reguluje tvorbu kožního mazu, aby se tak minimalizovaly póry.

Citlivá pleť

Je náchylná na červenání a alergické reakce obecně, proto je třeba vybírat opatrně. Zaměřte se na produkty bez parfémů, alkoholu a dalších dráždivých látek, které by mohly pleť podráždit. Zvolte spíše zklidňující složky, jako je aloe vera nebo heřmánek. Citlivá pleť se často vyskytuje u suchého typu.

Aknózní pleť

Souvisí s mastnou pletí, která tvorbu akné podporuje. Zařaďte do své rutiny péče o pleť protizánětlivé a zklidňující složky, jako je čajovník nebo kyselina salicylová. Opět je důležité nepoužívat přípravky s alkoholem, které pleť ještě více vysuší a spustí o to větší produkci mazu. Myslete i na hydrataci pomocí gelového lehkého krému s nekomedogenním složením (neucpává póry).

Složení

Korejská kosmetika disponuje rozmanitou škálou ingrediencí, aby se tak přizpůsobila různým problémům pleti. Každá složka hraje v rámci péče o pleť důležitou roli, což vysvětluje, proč jsou její produkty tak oblíbené po celém světě.

Ženšen

Poskytuje antioxidační účinek, funguje jako prevence vůči stárnutí, pokožku omlazuje a hydratuje suchou i citlivou pokožku. Podporuje tvorbu kolagenu, což pomáhá zpevňovat pleť, redukovat jemné linky, vrásky a zlepšovat elasticitu pleti.

Zelený čaj

Má antioxidační schopnosti, chrání pokožku před volnými radikály a snižuje zánět. Působí navíc jako přírodní zvlhčovadlo, čímž udržuje pokožku hydratovanou. Řeší zarudnutí nebo podráždění, díky čemuž je vhodný i pro citlivou pleť.

Šnečí Mucin

Šnečí extrakt, kterému se odborně říká šnečí mucin, je známý pro své hydratační a omlazující schopnosti, zejména pro zralou pleť. Redukuje vrásky, podporuje tvorbu kolagenu a elastinu, čímž se pleť napíná, pomáhá hojit jizvy po akné, zklidňuje podráždění a zarudnutí. Naleznete jej v krémech, sérech, maskách i olejích.

Niacinamid

Tato složka je formou vitamínu B3, který zvyšuje pružnost pokožky, rozjasňuje a zklidňuje záněty. Jestliže máte na obličeji tmavé skvrny (včetně tmavých kruhů pod očima), může být vaším velkým pomocníkem. Uzamyká vlhkost, aby pleť zůstala hydratovaná a pomáhá regulovat produkci kožního mazu. Skvělou volbou tedy bude pro mastnou nebo aknózní pleť. Dopřává hladší a jasnější vzhled pokožky.

Postup

Ke korejské kosmetice se váže určitý postup, jak jejich produkty používat. Pokud chcete i vy, aby byla vaše pleť připravená a rozzářená, postupujte podle následujících kroků:

Dvojité čištění

Doposud jste tento koncept neznali? Pak byste jej měli rozhodně vyzkoušet. Jde o použití dvou produktů na čištění pleti – nejprve toho na olejové bázi, následně na vodní bázi. Přípravek na olejové bázi zachytí přebytečný maz a odstraní jej, aniž by pleť vysušoval, zatímco čisticí prostředek na vodní bázi pronikne hlouběji a smyje směs oleje s kožním mazem, zanechá váš obličej vyrovnaný a revitalizovaný. Vaše pokožka bude vypadat svěže a zářivě.

Tonizace

Abyste udrželi úroveň pH pokožky pod kontrolou, tonikum se postará o hloubkové čištění. Pleť také hydratuje a připraví ji na další kroky v rutině. Může mít specifické účinky podle svého složení, jako například zklidnění, rozjasnění nebo minimalizaci tvorby mazu. Pro citlivou pokožku se bude hodit tonikum se zeleným čajem.

Sérum

Skládá se z koncentrovaných přísad, které vyrovnávají hladinu pH pokožky, snižují tvorbu mazu a zjemňují její texturu. Při dlouhodobém použití působí jako štít proti nepříznivým vlivům prostředí a chrání vaši pokožku před znečišťujícími látkami. Díky lehké textuře se rychle absorbují a pronikají hluboko do pleti.

Hydratace

Bez hydratace by to nebyla korejská kosmetika. Udržuje vodní bariéru vaší pokožky nedotčenou, a tak nedochází k vysoušení pleti. K tomuto kroku můžete využít hydratační krém nebo pleťový olej vhodný pro váš typ pleti a její stav.

Ochrana před sluncem

Použití SPF je velmi důležité i tehdy, kdy se nevyskytujete na slunci. V každém ročním období byste měli používat produkt, který vás ochrání vůči UVA a UVB paprskům, jež urychlují stárnutí, mohou zapříčinit rakovinu kůže a způsobují spálení. Produkt by měl mít širokospektrální pokrytí a lehkou konzistenci, která nebude mastit.

Funkce

Korejská kosmetika je oblíbená po celém světě díky své vysoké kvalitě, inovativnímu přístupu a efektivitě v péči o pleť. Její složení se zaměřuje na všechny typy i problémy pleti, což podporuje její zdraví. Klade velký důraz na hydrataci pokožky, což je klíčové pro udržení pružnosti a mladého vzhledu. Nabízejí šetrné ingredience za dostupné ceny zabalené ve vizuálně atraktivních designech, které se najednou starají o citlivost, mastnotu, suchost, výskyt akné, stárnutí, ochranu před sluncem i exfoliaci pokožky.

Značka

Mezi oblíbené výrobce korejské kosmetiky patří Beauty of Joseon, Dr. Bio, COSRX, Dr. Jart+ nebo Laneige.

Cena

Do 400 Kč seženete především masky, čistící náplasti na akné nebo krémy na opalování s SPF faktorem. Pokud chcete produkty na delší dobu, budete si muset připlatit.

Od 400 Kč do 1 000 Kč jsou k zakoupení omlazující pleťové sérum, pleťové krémy, odličovací balzámy a BB krémy. Objem se pohybuje od 30 ml do 200 ml.

Nad 1 000 Kč pořídíte nejrůznější druhy produktů, které řeší konkrétní problémy, jako je zčervenání obličeje, zpevnění pleti nebo výskyt akné. K dispozici jsou také sady, které kombinují jednotlivé produkty nebo jeden druh ve větším počtu.

Prohlédnout kosmetiku

Otázky a odpovědi

V čem je korejská kosmetika výhodnější?

Korejská kosmetika se zaměřuje na péči o pleť, je doplněna o přírodní složky, jako například fermentované extrakty, ženšen, šnečí sliz, propolis, a další, které mají prokazatelné účinky na pleť. Produkty se používají v určitém postupu, ve fázích, abyste se dočkali nejlepších výsledků. Řeší problémy každé pleti, od akné po stárnoucí pokožku.

Co je vícefázová péče o pleť?

Jedná se o komplexní přístup, který zahrnuje několik kroků, přičemž každý je zaměřen na specifický aspekt, od čištění přes hydrataci až po ochranu. Celkově se tak dočkáte hydratace, rozjasnění a ochrany před stárnutím. Jako první se řeší odlíčení a čištění, následuje čištění do hloubky, exfoliace (peeling), dále tonizace, sérum, hydratace a v konečném případě ochrana před sluncem pomocí SPF faktoru.

Kde se dá korejská kosmetika pořídit?

Korejskou kosmetiku seženete na e-shopech, a to jak specializovaných, tak takových, které nabízejí různé značky. Navštívit můžete také kamenné obchody, které se soustředí pouze na prodej této kosmetiky, popřípadě některé produkty naleznete i v klasické drogerii.

Závěr

Pokud byste rádi vyzkoušeli korejskou kosmetiku, vybírejte podle svého typu pleti, jejího stavu a složek, které budou vytvářet vámi požadovaný efekt. Dejte si ovšem pozor, aby se skutečně jednalo o korejskou kosmetiku, a ne jen o nějakou její napodobeninu. Vyzkoušejte koncept vícefázové péče, abyste získali ty nejlepší možné výsledky.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.kocosbeauty.cz, koreanconcept.cz, www.etani.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo