Jak nastavit teplotu v lednici?

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaká by měla být v lednici správná teplota a k čemu vlastně slouží? Na správném nastavení teploty totiž mimořádně záleží. I správné umístění potravin v ledničce je důležitým faktem a hraje svou roli. Pokud totiž správně umístěné potraviny nejsou, mohou se začít rychle kazit, a to přece nechceme.

Proč tak záleží na správném nastavení teploty?

Můžeme tím ovlivnit i trvanlivost potravin. Proto se vám možná některé potraviny kazí mnohem dřív, než by měly. Měli bychom si zapamatovat, že správné umístění i teplota je základ.

Mimo jiné můžeme díky správnému nastavení teploty lednice zamezit i množení bakterií, které dokážou pořádně potrápit a způsobit nejeden zdravotní problém. Nejčastěji je to právě bakterie Salmonella (otrava jídlem).

Správné nastavení teploty v lednici má i výhody

Pokud zvolíme správnou teplotu a nebudeme ledničku zbytečně přetěžovat, dosáhneme tím nejen úspory energie, ale i našich financí.

Kolik stupňů v lednici je tedy vlastně správně?

Určitě si alespoň někdo z vás pamatuje ledničky, které se daly ovládat otočným kolečkem. Tehdy jsme vlastně nevěděli, jak kolečko správně natočit, což bylo pro spoustu z nás docela legrační. V dnešní době už mají všichni moderní ledničky, které hlásí samy vevnitř teplotu s digitálním ovládáním. Takže ji lze i jednoduše nastavit tak, aby byla adekvátní.

Odborníci doporučují mít v ledničce 3 až 5 stupňů Celsia. Alespoň tolik bychom měli najít na displeji, když se blíže podíváme. Ale realita mnohdy může být neskutečně odlišná a my často vidíme na displeji jiné číslo. Proč tomu tak vlastně je?
Studený vzduch klesá dolů a ten teplejší naopak stoupá nahoru. Takže v horní polici klidně může být o pár stupňů navíc, ale ani o tom nemusíme vědět. Jak tedy zjistit, kde přesně kolik stupňů máme?

Teploměr

Pokud se bojíte, že teplotu správně neodměříte, nemusíte mít strach. Není to totiž vůbec složité a zvládne to hravě úplně každý. Budeme potřebovat jakýkoliv teploměr – třeba pokojový, nebo může být i z bazénu.

Stačí jej položit na horní polici a za patnáct až dvacet minut se přijít podívat a zkontrolovat teplotu. Počkáme, až se vyrovná teplota po otevření dveří. To stejné uděláme i uprostřed a v dolních přihrádkách.

Kde bývá nejnižší teplota?

Nejnižší teplota samozřejmě bývá v dolních přihrádkách, a proto se tam dávají věci, jako je čerstvé ovoce a zelenina, ale také syrové maso. V těchto šuplících by se teplota měla blížit nule. Zároveň ale nesmí být nižší než nula, protože by se potraviny mohly začít kazit mrznutím. Na toto si musíme dávat velký pozor.

Prostřední poličky

Do prostředních poliček zase patří mléčné výrobky, různé uzeniny, nebo třeba uvařené jídlo. Doprostřed se umisťují proto, že mají větší odolnost než ovoce a zelenina.

Na horní polici zase dáváme věci, které chceme dojíst například následující den (mají větší tendenci se kazit) – například otevřené konzervy, salámy, šunky a podobně. Také sem často dáváme máslo, protože právě to se nejrychleji při nižších teplotách rozpouští.

Dveře lednice nahoře využíváme zejména na uchování různých nápojů a tekutin (mléko, voda, limonády). Do zbývajících přihrádek u dveří můžeme vložit například léky, které musí zůstat v chladu anebo zbývající vajíčka a máslo.

Které potraviny do lednice rozhodně nepatří?

  • citrusy a různé exotické ovoce
  • rajčata
  • okurky
  • brambory
  • cibule
  • pečivo

Více o tom, co do lednice nepatří si přečtěte tady.

Závěr

Naučit se skládat potraviny tam, kam patří, je velmi důležité a zároveň i základem pro to, aby nám jednotlivé potraviny dlouho vydržely. Někteří lidé do ledničky potraviny nahází, jak se jim zlíbí a nechají je tam ležet. Pokud naplníme lednici až k prasknutí, může dojít k zamezení cirkulace vzduchu a poté se začínají rychleji kazit. Klíčem k uchování potravin je tedy naučit se správné umístění potravin a nepřeplňovat lednici.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (8 hodnocení)
​​

Odborná redakce

Odborná redakce

Každý den se zabýváme shromažďováním velkého množství informací o produktech, službách, ale i obchodech a mnoha dalších. Všechny tyto informace podrobně studujeme a následně z nich zpracováváme recenze a nákupní manuály, jejichž úkolem je pomoci zákazníkovi s výběrem. Naší snahou je doporučit co nejvhodnější produkt, o kterém jsme si jisti, že vám bude ve všech směrech vyhovovat a co nejdéle sloužit. To je naším cílem. Více o nás. Spolupráce a kontakt. Jsme i na sociálních sítích: Instagram a Facebook.

1 komentář
  1. Velmi zajímavý článek, člověk se hodně dozví, jak je to se správnou teplotou. Mnohdy jsem přemýšlela, jak jí správně nastavit a váš článek mi to hodně usnadnil.

Přidat komentář

Recenzer
Logo