Jak vybrat medovinu?

Medovina patří mezi nejstarší slovanské alkoholické nápoje. Kvalitní medovinu poznáte podle převládající vůně a chutě medu. Tradiční medovina se vyrábí jen z medu, kvasinek a vody a prochází obdobným kvasným procesem jako víno.

Medovina je nápoj s velmi dlouhou historií. Dle legend je medovina dokonce starší než samo lidstvo a na první medovině si pochutnávali antičtí bohové. První vědecké důkazy však pochází z Afriky, kde se medovina konzumovala před cca 40 000 lety. V tomto období nebylo třeba nápoj vyrábět, o vše se postaraly včely a příroda. Později se medové víno začalo vyrábět a nápoj se rozšířil do dalších částí světa. Do Evropy se medovina dovážela ve 12. století.

Prohlédnout medoviny

Nejlepší medoviny

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Cena od Porovnat ceny Koupit
1. Křivoklátská Zlatá Medovina (18%) 0,5 l 117 Kč Zobrazit Vrtal.cz
2. Česká včela Medovina mandlová 18% 0,5 l 108 Kč Zobrazit Alkohol.cz
3. Česká včela Medovina Křivoklátská Klášterní 12,5% 0,5l 129 Kč Zobrazit Ivcelarstvi.cz
4. Česká včela Medovina Křivoklátská Andělská 18% 0,5l 149 Kč Zobrazit Ivcelarstvi.cz
5. Medelix Elixír 13% 0,7 l 395 Kč Zobrazit Alza.cz
6. Křivoklátská medovina ořechová 18% 0,5 l 117 Kč Zobrazit Vrtal.cz

Typy

Medovin je hned několik druhů. Jednotlivé druhy vznikly přidáváním různého koření během kvašení. Další druhy vznikly díky tomu, že se voda nahradila různými druhy ovocných šťáv. Dochucované medoviny se vyrábí z méně kvalitního medu, který není vhodný pro přímou konzumaci. Výsledný nápoj vás však svojí specifickou chutí dokáže překvapit.

  • Metheglin – je medovina doplněná o různé koření. Nejčastěji se jedná o zázvor, skořici, muškátový oříšek nebo vanilku.
  • Malomela – je medovina, kde je voda nahrazena ovocnou šťávou. Medovin malomel je několik druhů, liší se typem použité ovocné šťávy. Nejčastěji je k dostání medovina s hroznovým
  • Moštem – pyment a ciderem – cyder. Hippocras je označení pro medoviny s hroznovým moštem a dalším kořením.
  • Hydromel – medovina, kterou je před konzumací třeba naředit vodou.
  • Dezertní – medovina s přidaným lihem, cukrem nebo různými aromaty.
  • Medové pivo – medovina vyráběná rychlým kvašením. Tento nápoj obsahuje méně alkoholu a je nutné ji rychle spotřebovat.
  • Včelovina – je medovina kvašená při teplotě okolo 17°C
  • Medovina v míchaných nápojích – medovinu lze přidávat i do různých koktejlů. Známá je medovina míchaná se skotskou whisky, krupnik je medovina míchaná s vodkou.

Prémiová medovina

Prémiovou medovinu je možné rozdělit do 4 kategorií. V první kategorii najdete medovinu přírodní, dále se bude jednat o obohacené medoviny, medoviny s ovocnou bází a sycené medoviny.

  • Přírodní medovina – ryzí naturální nápoj s nejjednodušší recepturou. Dá se říct, že přírodní medovina vznikne rozmícháním medu a vody. Poté ještě přidáte ušlechtilé kmeny kvasinek. Přírodní medovinu je možné podávat studenou i teplou a může se přidávat i do koktejlů či drinků. Tyto nápoje jsou velmi oblíbené u žen, které ocení jemnou chuť.
  • Obohacená medovina – medovina se rovněž vyrábí obohacováním. Obohacovat je možné před fermentací, kdy se do nápoje přidávají čerstvé květy. Druhou možností je obohacování hotového nápoje. Do něho se přidávají výtažky bylin. Obohacená medovina mívá spektrum chutí. Luxusním nápojem je například medovina bezinková, která potěší spíše ženy. Muži pravděpodobně raději sáhnou po bylinné medovině, která se vyrábí obdobně jako známá Becherovka.
  • Medovina s ovocnou bází – vyrábí se kvašením medového roztoku společně s ovocnými šťávami. Nic dalšího se do nápoje nepřidává a výsledný nápoj má tak čistě přírodní složení. Medovina s ovocnou bází je v první chvíli sladká, později během zrání získává hutnost a sílu.
  • Sycené medoviny – tyto nápoje jsou nejvíce oblíbené u mladších ročníků. O sycení se postará oxid uhličitý. Výsledný nápoj má zpravidla nižší obsah alkoholu a není vhodný pro dlouhé skladování.

Podávání

Medovinu můžete pít teplou i studenou. V obou případech byste však měli konzumovat pouze kvalitní medovinu.

  • Horká medovina – na horkém nápoji si pochutnáte především v zimních měsících. Velmi často se horká medovina podává na trzích či jarmarcích. Teplota horkého nápoje nesmí být vyšší než 60°C a pít ji můžete prakticky z čehokoliv. Dle znalců však teplá medovina nejlépe chutná z whiskovky.
  • Studená příprava – teplota nápoje by měla být v rozmezí 12 – 14 °C. Nejlépe si nápoj vychutnáte ze sklenice na víno.

Složení

Kvalitní medovinu odhalí složení. Jestliže na etiketě najdete informaci o tom, že nápoj obsahuje líh, cukr, aroma nebo barvivo, máte jistotu, že držíte nekvalitní nápoj, který nemá s tradiční medovinou nic společného. Tradiční medovina je vyráběna vždy tradičním způsobem a obsahovat může pouze med, bylinky nebo koření.

  • Med – je hlavní surovina, která ovlivňuje chuť nápoje. Při výrobě se používá lesní i květový med. Výraznější chuť mají nápoje vyrobené z jednodruhového medu. Může to být slunečnicový, lipový nebo třeba akátový med.
  • Další přísady – přírodní medoviny jsou vyrobeny pouze z medu a vody. Mnoho výrobců při výrobě používají další přísady. Koupit tak můžete medovinu kořeněnou i bylinnou. Další povolenou přísadou je ovocná šťáva.
  • Obsah alkoholu – medovina nejčastěji obsahuje cca 12 – 14% alkoholu. Koupit však lze i silnější nápoje, které obsahují 15 – 19,9 % alkoholu. Naopak lehčí medoviny obsahují 9 – 11% alkoholu. Za méně kvalitní jsou považovány medoviny s obsahem alkoholu více než 15%. Do takto silné medoviny je alkohol přidáván uměle.

Značka

Výrobce je v případě alkoholických nápojů velmi důležitý. Pouze kvalitní výrobce vám dodá nápoj vysoké kvality s bohatou chutí. Na trhu lze koupit klasické, archivní i speciální medoviny, pro které je typická jemná a delikátní chuť. Kvalitní výrobci do nápoje nepřidávají líh a cukr, což je bohužel častý postup méně poctivých výrobců. Nekvalitní nápoj může dokonce obsahovat aromata či umělá dochucovadla. Tyto méně kvalitní medoviny jsou běžně k dostání v supermarketech. Opravdu kvalitní nápoje koupíte přímo od výrobců nebo ve specializovaných prodejnách. Velký výběr nabízí Křivoklátská medovina, Kubešova medovina nebo třeba Medovina z Vysočiny. Naši zemi reprezentuje také Včelařství M+M, Česká medovina, Hřebečská medovina a mnoho dalších.

Cena

I kvalitní medovina je poměrně dostupný nápoj. Za 0,5 litru přírodní medoviny zaplatíte cca 150 – 400 Kč. Cenu určuje pochopitelně nejen složení a značka, ale i objem lahve. Nejmenší lahve mají objem cca 0,2 l, nejdražší je sada obsahující několik lahví nápoje.

Porovnat ceny medovin

Otázky a odpovědi

V čem se liší medovina od medového vína?

Medovina a medové víno je prakticky totožný alkoholický nápoj. Rozdílné názvy vznikly díky podobnému kvasnému procesu, který je typický pro révové víno. Do medoviny se nepřidává žádná lihovina, jedná se tedy o medové víno.

Jak medovinu skladovat?

Nefiltrovanou medovinu je nutné skladovat při teplotě do 12 °C. Nefiltrovaná medovina obsahuje kvasné kultury, a nízká teplota dokáže kvasný proces zastavit. Filtrovanou medovinu, která neobsahuje kvasné kultury lze skladovat při pokojové teplotě okolo 20°C. Ideálně by měla být uskladněna v temnu. Před podáváním se však medovinu doporučuje vychladit na cca 12°C.

Jak se medovina podává?

Medovina bude velmi dobře chutnat s plátkem citronu a podle potřeby je můžete dosladit medem. Jak již bylo řečeno, doporučuje se medovinu před podáváním vychladit na 12°C. Po nalití by měla medovina odstát ve skleničce cca 1 – 2 minuty. Takto nebude přechlazená, ale ani se nestihne ohřát na pokojovou teplotu. Medovinu však můžete pít i teplou a to ohřátou na 50°C. Při teplotě 60 a více stupňů dojde ke zkreslení chuti a poškození prospěšných látek.

Závěr

Medovina je nápoj, který si můžete vychutnat doma nebo ho darovat rodinným příslušníkům či přátelům. Tradiční medovina má pozitivní dopad na tělo, protože se vyrábí pouze z přírodních surovin za pomoci ušlechtilých kvasinek. Medovina je velmi jemná a obsahuje 10 – 14% alkoholu.

Medovina má mnoho podob a pít ji můžete při mnoha různých příležitostech v teplé i studené podobě. Kromě toho je medovina nápoj, který má v Česku hlubokou tradici. Česká medovina slaví úspěchy ve světě a velké úspěchy slaví i v celosvětových soutěžích.

Medoviny můžete nakoupit v e-shopu: Alkohol.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.medovinarna.cz, www.pleva.cz, www.kubesuvmed.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (68 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Medovinu miluji, protože má svou charakteristickou chuť a můžu jí prakticky kdykoliv, když je k tomu příležitost. Naposledy jsem ochutnal Medovinu z mladých ořechů 0,5l od Plevů a je opravdu skvělá. Její chuť mi trošku připomíná karamel, ale jinak oproti klasickým medovinám je jiná v tom, že v ní jednoznačně vede chuť ořechů, není až tak chuťově medová jako ty normální, ale i tak je vynikající.

Přidat komentář

Recenzer
Logo