Jak vybrat menstruační vložky?

Menstruace může být nepříjemným obdobím, které se neustále vrací, jeho důležitou součástí je ale také to, jakou pomůcku při ní používáte.Menstruační vložky jsou vhodné pro všechny a jejich použití je velmi jednoduché. Jak je vybrat tak, aby vám vyhovovaly co nejvíce?

Prohlédnout vložky

Vložky vs. tampóny

Tato debata je věčná, jelikož každému vyhovuje něco jiného. V dnešní době navíc existují i další varianty, jako menstruační kalíšek, kalhotky nebo houba, vložky a tampóny (ve většině případech) ovšem patří do skupiny neekologických menstruačních pomůcek, které naleznete nejen v drogeriích, ale také klasických obchodech.

Vložky jsou vhodné pro jakoukoliv věkovou kategorii, kdežto tampóny většinou volí zkušenější ženy, které přišly o panenství. Tampon je možné použít i v době, kdy sexuální aktivita zatím neproběhla, ale vzhledem k nedostatku zkušeností se zaváděním bývá jednodušší použít vložku. Další výhodou je vysoká absorpce, díky které se nemusíte bát, že byste protekla. Co se frekvence výměny týče, je to v obou případech dost podobné – vložky se doporučují měnit po 4 až 8 hodinách, tampony po 6 až 8 hodinách, záleží ale na síle krvácení. Nevýhodou ovšem je, že s vložkami nemůžete jít plavat a celkově se v nich hůře pohybuje, například při sportu.

Typy

Každá fáze vyžaduje něco jiného, stejně tak každé ženě může být příjemná jiná varianta, proto se vyrábí hned několik velikostí, tvarů i stupně absorpční schopnosti.

Slipové vložky

Jedny z nejpříjemnějších jsou vložky slipové (takzvané ,,intimky”), které jsou velmi tenké a diskrétní, používají se zejména na konci menstruace či v kombinaci s tamponem. Jsou skladné a při nošení je téměř nelze zaznamenat, což dodává pocit větší svobody a pohodlí. Dále se dělí ještě na následující typy:

  • Parfémované intimky
  • Intimky bez vůně
  • Formovací intimky (přizpůsobí se určitému tvaru vašich kalhotek)

Vložky normal

Menstruační vložky označené jako „normal“ jsou navrženy pro střední intenzitu krvácení. Jsou ideální pro většinu dnů během menstruace, někdo je dokonce může využívat po celou dobu.

Vložky maxi/extra/super

Jak už samotný název napovídá, jsou větší než klasické vložky a mají také vyšší absorpční schopnost, tudíž poskytují maximální ochranu i během silného krvácení. Některé vložky mají speciální rychleschnoucí povrch, který udržuje pocit sucha a zabraňuje zapaření.

Noční vložky

Jelikož v noci tak úplně nelze ohlídat pohyb těla a to, jestli je vložka na správném místě, byly vivinuty speciální noční vložky, které jsou velmi dlouhé a zamezí tak případnému protečení či zašpinění kalhotek. Disponují také křidélky na boku, jež vložku drží na místě a poskytují další prostor.

S křidélky

Když už jsme u těch křidélek, nemusí se tento typ týkat jen nočních vložek. Křidélka obecně zajišťují, že vložka zůstane na místě a chrání před protečením po stranách. I při sportu či jiné aktivitě totiž může dojít k pohnutí vložky, což se vám s křidélky nestane. Vhodné pro denní nošení při středním až silném krvácení.

Látkové vložky

Speciálním druhem jsou vložky látkové, které jsou jako jediné ekologickou volbou. Na rozdíl od ostatních druhů se po použití nevyhazují do odpadkového koše, ale perou se v pračce. Není třeba je prát každý den, můžete počkat na konec cyklu (nejpozději však 4. až 5. den) a vyprat je všechny najednou tak, že je nejprve odmočíte na několik hodin až jednu noc v co nejstudenější vodě, následně dáte do pračky na 60°C. Bude tedy potřeba si jich pořídit více, ideálně tolik, abyste jich měli dost na výměnu přes den a nemuseli se bát, že ke konci cyklu vám už žádná nezbyde.

Bylinné vložky

Jestliže se potýkáte s nějakým gynekologickým problémem (klidně jen začínajícím nastydlým močovým měchýřem), doporučuje se vyzkoušet bylinné vložky, jež obsahují přírodní bylinné výtažky. Skrz sliznici pohlavních orgánů mohou účinkovat a mít pozitivní dopad na vaše zdraví. Nejsou tedy určeny pro použití za každé situace, ale využijete je také při řešení silných menstruačních bolestí a křečí. Nepodceňujte jejich účinek, podle recenzí uživatelek dokáží opravdu zázraky.

Absorpční schopnost

To, jak dobře vložka saje a pro jak silnou menstruaci je tak vhodná, najdete na obalu uvedené ve formě kapek. Čím více kapek, tím silnější absorpční schopnost.

Lehké krvácení (Light)

  • Popis: Vložky určené pro lehké krvácení jsou obvykle tenké a diskrétní.
  • Použití: Vhodné pro první nebo poslední dny menstruace, kdy je krvácení méně intenzivní, nebo jako doplněk k tamponům či menstruačnímu kalíšku.
  • Příklady: Slipové vložky, tenké denní vložky.

Střední krvácení (Normal/Regular)

  • Popis: Vložky pro střední krvácení jsou nejběžnější a poskytují dostatečnou ochranu pro většinu dnů menstruace.
  • Použití: Ideální pro dny s běžnou intenzitou krvácení.
  • Příklady: Denní vložky označené jako „normal“ nebo „regular.“

Silné krvácení (Super/Maxi)

  • Popis: Vložky pro silné krvácení jsou delší a silnější, s vyšší absorpční schopností.
  • Použití: Vhodné pro první dny menstruace, kdy je krvácení nejsilnější, nebo pro noční použití.
  • Příklady: Vložky označené jako „super,“ „maxi“ nebo „extra.“

Velmi silné krvácení (Ultra/Overnight)

  • Popis: Vložky určené pro velmi silné krvácení nebo noční použití jsou ještě delší a mají nejvyšší absorpční schopnost.
  • Použití: Ideální pro noční použití nebo pro dny s velmi silným krvácením, kdy potřebujete maximální ochranu.
  • Příklady: Noční vložky (overnight), vložky označené jako „ultra“ nebo „super plus.“

Povrch

Výběr povrchu vložky může ovlivnit komfort, hygienu a celkový pocit při nošení. Myslete na to, co vám dělá dobře a pokud máte citlivou pokožku, vybírejte raději prodyšnější variantu.

Bavlněný povrch

  • Popis: Bavlněný povrch je měkký a přírodní, často preferovaný pro svou prodyšnost a šetrnost k pokožce.
  • Výhody: Prodyšný, hypoalergenní, přírodní materiál, který snižuje riziko podráždění a alergických reakcí.
  • Nevýhody: Může být méně efektivní při udržování sucha, protože bavlna absorbuje vlhkost pomaleji než syntetické materiály.

Syntetický povrch

  • Popis: Syntetické povrchy, jako je polypropylen nebo polyethylen, jsou navrženy tak, aby rychle odváděly vlhkost a udržovaly pocit sucha.
  • Výhody: Rychle odvádí vlhkost, udržuje pocit sucha, efektivní při prevenci protečení.
  • Nevýhody: Méně prodyšné než přírodní materiály, může způsobit podráždění u citlivější pokožky.

Bambusový povrch

  • Popis: Bambusové vlákno je přírodní materiál, který je měkký, prodyšný a má přirozené antibakteriální vlastnosti.
  • Výhody: Prodyšný, měkký, antibakteriální, šetrný k pokožce.
  • Nevýhody: Může být dražší než jiné materiály, vyžaduje zvláštní péči při praní (u látkových vložek).

Flanelový povrch

  • Popis: Flanel je měkký a příjemný na dotek, často používaný v látkových vložkách.
  • Výhody: Velmi měkký, prodyšný, šetrný k pokožce.
  • Nevýhody: Může absorbovat vlhkost pomaleji než jiné materiály, vyžaduje zvláštní péči při praní (u látkových vložek).

Použití

Aplikace menstruační vložky je jednoduchá, zvládne ji opravdu každý.

  1. Odlepte z vložky ochranný papír a přilepte ji na kalhotky tak, aby zaplňovala veškerý prostor, který by mohl být od krve.
  2. Pokud má vložka křidélka, umístěte je tak, aby byly přilepeny z boku na spodní části kalhotek.
  3. Podle potřeby a síly krvácení pravidelně vyměńujte, obecně se doporučuje každé 4 až 8 hodin.
  4. Použitou vložku vhoďte do odpadkového koše, nikoliv do toalety.
  5. Pokud používáte látkovou vložku, po použití ji nechte odmočit v co nejstudenější vodě na několik hodin až celou noc, následně vyperte na 60 °C v pračce maximálně do 4. či 5. dne od zašpinění.

Funkce

Menstruační vložky jsou hygienické potřeby určené k absorpci menstruační krve během menstruace, aby nedošlo k zašpinění oblečení. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly pohodlí, ochranu a hygienu. Díky nim se cítíte v suchu a chráněné před protečením za každé situace. Je třeba je ovšem pravidelně měnit a zvolit vhodnou velikost společně s dalšími funkcemi, které se postarají o co nejlepší průběh.

Značka

Mezi nejznámější výrobce menstruačních vložek patří Always, Bella, Naturella nebo Carin.

Cena

Cena menstruačních vložek se liší nejen kvalitou a typem, ale také počtem kusů v balení. Nejlevnější vložky seženete do 50 Kč, většinou jde o 10 až 20 kusů. Pokud chcete vyzkoušet nový typ, je to ideální koupě.

Od 50 Kč do 100 Kč se nacházíme ve střední cenové kategorii, kde zakoupíte nejrůznější druhy, dokonce i ty na noc. Počet v balení je stejný, převažuje ale spíše 20 kusů. Intimek dokonce bývá 60 kusů.

Nad 100 Kč najdete většinou vložky s křidélky, která napomohou tomu, aby vložka držela na místě. Patří sem také látkové modely i větší počet kusů, například 30 až 40.

Prohlédnout vložky

Otázky a odpovědi

Jak často měnit menstruační vložky?

Vložky by měly být měněny přibližně každé 4 až 8 hodin v závislosti na tom, jak silně menstruujete a jak se cítíte. Pravidelná výměna pomáhá předcházet podráždění pokožky, zápachu a nechtěnému prosáknutí. Jakmile se přestanete cítit v suchu a komfortně, je na čase vložku vyměnit. Pokud máte silné krvácení, budete možná potřebovat vložky měnit častěji, například každé 2 až 3 hodiny.

Nezpůsobí mi menstruační vložky vyrážku?

Menstruační vložky mohou způsobit vyrážky nebo podráždění pokožky, ale nemusí to pravidlem. Pokud máte citlivou pokožku, volte prodyšný bavlněný povrch bez parfemace, která by mohla narušit pH hladinu. Myslete také na pravidelnou výměnu, aby nedocházelo k růstu bakterií, následně podráždění a infekcím.

Jak fungují poporodní vložky?

Poporodní vložky jsou o něco delší než ty klasické, vyrobené z velmi savé netkané textilie a bez lepícího proužku. Několik týdnů po porodu totiž dochází k velkému krvácení (očistky), které postupně ustává. Jsou navrženy tak, aby poskytovaly maximální pohodlí, ochranu a podporu v tomto citlivém období. Vložky jsou vyrobeny z prodyšných materiálů, které umožňují cirkulaci vzduchu a snižují riziko podráždění a infekcí. Používají se společně s poporodními kalhotkami.

Závěr

Menstruace nemusí být tak náročná, když máte pomocníka, který přesně vyhovuje vašim potřebám. Uzpůsobte výběr menstruačních vložek tomu, co vaše tělo požaduje a také tomu, co vám osobně sedí a s čím se cítíte nejpohodlněji. Nezapomínejte na jejich pravidelnou výměnu a zvažte také alternativy, které vám mohou přinést do života něco nového a lepšího.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.pilulka.cz, www.bamboolik.cz, www.ekodecko.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (160 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo