Ořechy jsou výživově velice hodnotné potraviny, které jsou zdrojem minerálů, bílkovin i kvalitních tuků. Ořechy jsou i prevencí vůči cévním a srdečním nemocem, příznivě ovlivňují krevní tlak, snižují cholesterol v krvi a působí i jako oxidanty. V kuchyni by různé druhy ořechů neměly chybět.
Ořechy můžete namlet pomocí klasického mechanického nebo moderního elektrického mlýnku. Při výběru byste tak měli nejprve zvážit, která z variant pro vás bude tou vhodnější. Při výběru elektrických mlýnků se můžete zaměřit i na různé funkce, které budete moci využívat. Ať už bude váš výběr jakýkoliv, měli byste chtít především mlýnek kvalitní. O to by se měl postarat materiál, ze kterého je mlýnek vyroben.
Ne vždy však bohužel narazíte na dostatečně odolný model. Další na co se můžete zaměřit je způsob, jakým mlýnek na kuchyňské lince uchytíte. Mlýnek na ořechy koupíte na různých místech, zaměřit byste se měli zejména na mlýnky značkové. V jejich případě máte jistotu, že seženete náhradní díly i případný servis. Váš výběr pochopitelně ovlivní i pořizovací cena.
Typ mlýnku
Jak již bylo řečeno, mlýnky na ořechy můžeme v základu rozdělit na mechanické a elektrické. Každý typ namele ořechy trochu jiným způsobem a každý má svoje výhody i nevýhody. Ten nejlepší mlýnek vybírejte především podle toho, jak často a v jakém množství ořechy pravidelně melete.
Ruční mlýnky na ořechy
Základem jsou jednoduché mechanické mlýnky, které v kuchyni používaly již naše babičky. Na tomto malém, ale velmi praktickém mlýnku namelete nejen ořechy, ale i strouhanku nebo třeba sýr a jiné suroviny. To vše vám mlýnek umožní díky vyměnitelným nástavcům.
Používání ručních mlýnků je o něco náročnější, zapojit musíte svoji fyzickou sílu, což může být při větším množství ingrediencí poměrně namáhavé. Výhodou je však menší rozměr mlýnku a skutečnost, že ho můžete používat kdekoliv, aniž byste museli řešit přívod elektrické energie. Manuální mlýnky se rovněž vyznačují dlouhou životností, protože neobsahují prakticky žádné poruchové prvky. Dalším bonusem je i jejich nižší pořizovací cena.
Elektrické mlýnky na ořechy
Električtí pomocníci jsou v moderních kuchyních velmi oblíbení. Nejinak je to v případě mlýnků. K dostání jsou malé mlýnky vhodné na mletí ořechů a různých zrn. Velmi často je však nástavec na ořechy součástí velkých elektrických robotů. Ti jsou v kuchyni opravdu velkými pomocníky a umožní vám bez velké námahy zpracovávat různé suroviny.
Při výběru elektrických mlýnků pro vás musí být hlavním parametrem výkon. Ten určuje, jaké suroviny budete moci pomocí mlýnku zpracovat. Zde pochopitelně platí přímá úměra, čím výkonnější mlýnek pořídíte, tím tvrdší suroviny budete moci zpracovávat. Součástí elektrických mlýnků jsou i různé nástavce a využívat můžete i několik dalších funkcí.
Největší výhodou elektrických mlýnků je velmi snadné zpracovávání surovin. Mlýnek zvládne vše sám a ušetří vás vaší nemalé námahy. Nevýhodou je vyšší pořizovací cena a v porovnání s ručními mlýnky i častější poruchovost.
Materiál
Kuchyňské mlýnky jsou složeny z několika částí. Každá z nich může být vyrobena z jiného materiálu. Nejdůležitější a zároveň nejodolnější musí být mlecí mechanismus, který může mít podobu bubínku nebo sekacího nože. Tato část musí být vyrobena z kvalitní nerezové oceli.
Tělo mlýnku pak může být vyrobeno z plastu nebo nerezu.
- Plast – plastové mlýnky jsou levnější a lehčí. Ve srovnání s nerezem jsou však i méně odolné, což však neznamená, že plastové mlýnky nejsou kvalitní. Výrobci používají na výrobu velmi kvalitní plasty, které vám budou při správném používání sloužit dlouhé roky.
- Nerez – největší předností nerezu je opravdu velká odolnost. Při používání nerezového mlýnku se vám jednoduše nikdy nestane, že nesprávnou manipulací některou část ulomíte nebo dojde k prasknutí. Nevýhodou je vyšší hmotnost a pořizovací cena.
Uchycení
Mlýnky na ořechy můžete ke kuchyňské lince přichytit dvěma způsoby. Pevnější uchycení zajistí klasický šroub. Pevné utáhnutí šroubu může být pro někoho náročné a při nesprávné manipulaci může šroub desku stolu poškodit. Šroub pak můžete používat pouze v případě, kdy můžete využívat desku s přesahem.
Gumová přísavka zajistí o něco méně stabilní uchycení. Při zpracovávání tvrdých surovin může docházet k uvolňování mlýnku. Manipulace s přísavkou je však jednoduší.
Značka
Základem je koupit kvalitní mlýnek na ořechy. O to se postará z velké části samotný výrobce. Co se týká mlýnků mechanických, u spotřebitelů si velmi dobře vedou mlýnky značky Orion, Tescoma, MagicHome, Jihokov nebo třeba Toro. Nejlepší elektrické mlýnky na trhu zastupuje značka Sencor, Tefal, Komo, Bosch či Silvercrest.
Cena
Cenové rozpětí mlýnků na ořechy je poměrně velké. Vše záleží na tom, který typ zvolíte. Ruční mlýnky je možné pořídit za méně než 300 Kč. Za tuto cenu zpravidla pořídíte mlýnek s plastovým tělem.
Dražší celokovové mlýnky mohou stát okolo 500 Kč. Cena elektrických mlýnků se pohybuje v rozmezí 300 – 2 000 Kč. Levnější mlýnky vám umožní zpracovat ořechy a zrna, dražší mlýnky jsou součástí kuchyňských robotů.
Otázky a odpovědi
Jaký výkon by měl mít elektrický mlýnek na ořechy?
Výkon je podstatným parametrem, protože má vliv na suroviny, které bude schopný mlýnek zpracovávat. Nejméně výkonné mlýnky mívají výkon okolo 150 W. Pomocí těchto malých mlýnků zpracujete ořechy, kávová zrna, semínka a bylinky.
Nejvýkonnější mlýnky mají výkon vyšší než 2 000 W. Zde již se nejedná o mlýnek, ale kuchyňského robota, jehož součástí je i nástavec na mletí ořechů. Pokud chcete do domácnosti pořídit opravdu kvalitní mlýnek, měli byste se zaměřit na modely s příkonem minimálně 1 000 W.
Gumová přísavka zajistí o něco méně stabilní uchycení. Při zpracovávání tvrdých surovin může docházet k uvolňování mlýnku. Manipulace s přísavkou je však jednoduší.
V jakém množství ořechy konzumovat?
Doporučení říká, že za den můžete konzumovat cca 30 gramů ořechů. To však platí pouze pro čerstvé, nijak neupravované ořechy. Pražené nebo solené ořechy by se ve vašem jídelníčku měly objevovat spíše sporadicky.
Jaká funkce by mlýnku na ořechy neměla chybět?
Mlýnek na ořechy by vám měl umožnit nastavovat hrubost mletí. Tuto možnost budete mít především díky výměnným nástavcům nebo mlecích kotoučů. Důležitou funkcí je i zpětný chod, který využijete ve chvíli, kdy se v mlýnku ořechy zaseknou. Mlýnkům s noži by neměla chybět funkce samoostření.
Závěr
Mlýnky na ořechy mohou být ruční nebo elektrické. Oba typy vám umožní kromě ořechů zpracovávat i jiné potraviny. Rozdíl je zde především ve způsobu mletí. Obecně jsou ruční mlýnky vhodné při mletí menšího množství ořechů. Elektrické mlýnky naopak dokáží poměrně rychle zpracovat velké množství ořechů, semen a jiným surovin.
U elektrických mlýnků si nezapomeňte zkontrolovat výkon, který udává, co vše a jak rychle dokáže mlýnek suroviny zpracovat. Základem každého mlýnku musí být nerezové nože nebo mlecí mechanismus. Náhradní díly a případný servis zajistí přední výrobci.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?