Jak vybrat olivový olej?

Olivy je pěstují již stovky let a olivový olej, který se z nich vyrábí je základním kamenem středomořské kuchyně. Olivový olej má na zdraví člověka velice pozitivní vliv, možná právě díky konzumaci olivového oleje se obyvatelé Středomoří dožívají vyššího věku. Rovněž je mnohem méně trápí kardiovaskulární onemocnění.

Olivový olej udržuje zdravé srdce a stará se o jeho správnou činnost. Jeho konzumací snížíte i riziko vzniku cukrovky, snížíte krevní tlak. Konzumovat ho můžete tedy i jako prevenci vysokého tlaku. Olivový olej dále pomáhá snížit cholesterol v krvi a pomůže i v boji proti neurodegenerativním onemocněním. Zjištěn byl i pozitivní vliv na činnost trávící soustavy. Podrážděná střeva zklidní kyselina olejová, kterou olej obsahuje. Polyfenoly pak mají protizánětlivé účinky. Pro ženy bude atraktivní skutečnost, že olej zpomaluje proces stárnutí tím, že podpoří regeneraci buněk. Olivový olej je i antioxidant, který ochrání buňky před oxidačním stresem, který může být zodpovědný za vznik rakoviny. Konzumací olivového oleje udržíte ve zdraví kosti, podávat ho můžete i dětem ve věku od 6 měsíců.

S konzumací olivového oleje byste to však neměli přehánět. Doporučená denní dávka pro dospělého zdravého člověka je cca 30 gramů. Toto množství odpovídá 3 lžícím denně.
Veškeré vlastnosti, které může olivový olej nabídnout, souvisí s jeho kvalitou. Proto byste měli znát především různé druhy olejů. Kvalitu oleje určuje z velké části sám výrobce a odráží se i nad jeho pořizovací ceně.

Prohlédnout oleje

Druhy

V regálech najdete různé druhy olivových olejů. Při výběru je vhodné vědět, co vám o oleji řekne etiketa.

Extra panenský olivový olej

Extra virgin olej je tím vůbec nejkvalitnějším. Aby však toto pravidlo platilo, musí být olej lisovaný za studena při teplotě do 25°C. Maximální kyselost pak nesmí překročit 0,8%, nejkvalitnější oleje mají kyselost okolo 0,2%. Nejvyšší kvalitu mohou nabídnout oleje s označením denocciolato, které jsou lisovány bez pecek.

Bohužel ne každý olej s označením Extra virgin je však kvalitní. Obezřetní byste měli být v případě, kdy narazíte na láhev s nízkou cenou. Proto se při výběru zaměřte na značku i pořizovací cenu.

Panenský olivový olej

Virgin olivové oleje jsou lisovány za studena, ale i mechanicky. Kyselost olejů může dosáhnout hodnoty až 2%. Tyto vyšší kyselost bývá příznakem poškozených a obecně méně kvalitních plodů.

Olivové oleje z pokrutin

Pomace oleje se vyrábí z odpadních hmot, které zůstávají po výrobě panenského oleje. Tyto zbytky musí být vytěženy při vyšších teplotách a za použití chemie. Tento postup ochudí výsledný olej o většinu zdraví prospěšných látek. Celkově nedosahuje olej nijak vysoké kvality.

Rafinovaný olivový olej

I proces rafinace je prováděn při velmi vysokých teplotách a neobejde se bez používání chemie. Při tomto procesu přichází olej o téměř všechny svoje kvality, především pak o svoji vysoce ceněnou antioxidační kapacitu. Takovéto oleje mohou být použity při pečení, smažení či jinou tepelnou úpravu.

Lampante olivový olej

Vůbec nejméně kvalitní jsou olivové oleje s označením lampante. Použity mohou být pouze pro technické účely.

Výroba

Špičkoví výrobci sklízí olivy jasně zelené barvy a správné zralosti v říjnu. Sklizeň oliv je velmi rychlá, hotovo by mělo být cca do 14 dní od začátku sklizně. Z olivových hájů olivy putují do mlýna, kde se z nich lisuje olej.

Na trhu pak můžete koupit filtrovaný a nefiltrovaný olej. Filtrování je základním technologickým procesem, při kterém se z oleje odstraní zbytky oliv a jiných nečistot. Díky filtrování můžete koupit opravdu poctivý olivový olej. V oleji nefiltrovaném však mohou plavat různé nečistoty a zbytky oliv. Nefiltrované oleje jsou pochopitelně levnější, ale připravit se musíte na to, že společně s olejem budete tyto nečistoty konzumovat.

  • Nerafinované olivové oleje – mezi nerafinované patří extra panenské a panenské oleje, které jsou získány pomocí lisování za studena a bez použití chemie. Nerafinované oleje se vyznačují intenzivní chutí i aroma.
  • Rafinované olivové oleje – do skupiny rafinovaných patří olivové směsi a oleje z pokrutin. Rafinace při vysoké teplotě připraví olej o jeho výraznou chuť i aroma. Rafinované oleje jsou obecně méně kvalitní pro lidské zdraví.

Vlastnosti

Základním parametrem oleje je kyselost nebo též acidita. Extra panenský olej má aciditu do 0.8%. Nejkvalitnější olivové oleje mívají aciditu od 0,1 – 0,2%. Ačkoliv znalci radí se tímto parametrem při výběru oleje řídit, v praxi to tak jednoduché není, protože výrobci většinou hodnoty kyselosti na etiketě neuvádí. Je to proto, že kyselost se časem zvyšuje. Pokud chcete přesně vědět, jaký olej kupujete, měli byste se řídit informacemi uvedenými na webových stránkách výrobců.

Podobné je to i v případě polyfenolů, což jsou látky, které jsou velmi prospěšné lidskému zdraví. Ani v tomto případě však podíl polyfenolů na etiketách uváděn. V tomto případě se můžete řídit chutí oleje. Olej s větším podílem polyfenolů poznáte podle štiplavé chuti.

Kosmetika

Olivový olej je hojně využívaný i v kosmetice. Díky přípravkům obsahující olivový olej budou zdravější vaše pokožka i vlasy. Vyzkoušet můžete vlasové zábaly, po kterých budou vlasy pevné, lesklé a hebké. Olej, který vmasírujete do pokožky, vám pomohou vyhladit vrásky a pokožce celkově dodají pružnost. Přípravky s olivovým olejem vám mohou pomoci při různých kožních problémech jako je lupénka, ekzém nebo opar. Olivový olej posiluje i nehty a zjemní zrohovatělou pokožku na nohou.

Značka

Výrobců olivového oleje je celá řada. Ne všichni výrobci však na trh dodávají opravdu kvalitní olej. Na světě však probíhá poměrně velké množství soutěží, ve kterých jsou oceněny ty nejkvalitnější výrobci. Právě ocenění, které oleje získávají, vám mohou s výběrem oleje velmi pomoci. Mezi nejznámější a nejkvalitnější patří italská značka Flos a španělská značka Evooleum. Mezi další značky patří Borges, Bewit, Grizly, Fabio, Kreolis, Organis, Franz Josef Kaiser.

Cena

Cena jedné lahve olivové oleje může být v rozmezí 150 – 1 500 Kč. Jak již bylo mnohokrát řečeno, cena se odvíjí od kvality a způsobu zpracování. Čím více jste ochotni za olej zaplatit, tím více uděláte pro zdraví svoje a svých nejbližších.

Prohlédnout oleje

Otázky a odpovědi

Co se ukrývá pod označením extra panenský?

Pod označením extra panenský si většina spotřebitelů představuje vysoce kvalitní výrobek. Tímto způsobem se označuje olej, který se vyrábí tradičním způsobem, tedy mechanickým lisováním za studena. Kyselost těchto olejů nepřekročí 0,8%. Olej s kyselostí od 0.8 – 2% nese označení panenský. Ostatní produkty spadají do kategorie nepanenských. Tyto oleje nejsou nijak kvalitní, protože prospěšné látky, které by měl olej obsahovat, zanikly již při rafinaci.

Jak na první pohled poznat kvalitní olivový olej?

Kvalitní olej je naléván do tmavých lahví. Takovéto láhve jsou schopny olej ochránit před nežádoucím světlem, které může vlastnosti oleje zhoršovat. Nejlepší výrobci olivový olej uchovávají v nerezových tancích pod ochrannou atmosférou. Do tmavých lahví je tankují až před expedicí. Alternativou k lahvím mohou být i plechové nádoby. V plastové nádobě byste olivový olej najít neměli.

Co najdu v láhvi označené směs olivových olejů z EU?

Toto označení zpravidla ukrývá ten nejlevnější olivový olej, který výrobci získali z celé Evropy. Tento postup se používá při hromadné průmyslové výrobě olivového oleje. Na výrobu oleje jsou použity suroviny v různé kvalitě, pocházející z různých odrůd. Požadované chuti tak olej dosáhne díky chemické úpravě a pomocí aditiv. Někdy je dokonce olivový ojel míchán s oleji rostlinnými.

Závěr

Olivový olej je často označován jako tekuté zlato středomořské kuchyně. Olej dodá pokrmům neodolatelnou vůni i chuť. Kromě toho však obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, olej dále podporuje činnost mozku, srdce a mají vliv na celkovou vitalitu organismu. Vybrat opravdu kvalitní olej však není úplně snadné, seznámit byste se měli zejména s druhy olejů, které dnešní trh nabízí.

Nejvyšší kvalitou se mohou pyšnit extra panenský olej, který je vyroben pomocí lisování za studena. Nižší kvalitu a méně intenzivní chuť mají panenské olivové oleje. Nejméně kvalitní jsou olivové oleje vyrobené ze směsi různých olejů a surovin.

Podobný článek, co by vás mohl zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, shop.reckonasbavi.cz, www.livealbania.cz, www.olioteka.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo