Jak vybrat paštiku pro psa?

Paštika patří do kategorie pamlsků. Jedná se o oblíbený typ mokré stravy. Paštiku je možné zařadit do běžného jídelníčku, můžete ji podávat samostatně nebo smíchanou se suchými granulemi. Na výrobu paštik se používají různé druhy masa, ryb, ale i jiných přísad. Paštika je ideální doplněk stravy pro majitele, kteří chtějí svému psovi dopřát nutričně vyváženou a kvalitní stravu.

Paštiky jsou vhodným krmivem pro psy každého věku, podávat je můžete různě velkým plemenům. Toto krmivo je snadno stravitelné i pro starší psy, kteří řeší různé zdravotní potíže. Paštiku a jiné pamlsky pro psy koupíte ve specializovaných prodejnách, ale i supermarketech, drogeriích a jiných obchodech. Při výběru konkrétní paštiky by pro vás neměla být směrodatná cena, ale zajímat by vás mělo především složení produktu. Správně zvolený produkt má klíčový vliv na vitalitu a zdraví zvířete.

Prohlédnout paštiky

Stáří psa

Při výběru krmení pro psy je třeba zohlednit stáří a aktivitu psa, toto pravidlo platí i při výběru vhodné paštiky. V závislosti na věku se liší kalorické složení a mnohdy i velikost balení.

  • Paštiky pro štěňata – štěňata přes den vydají mnoho energie, tu pak musí doplňovat skrze vhodné krmivo. Ve štěněcím věku potřebuje pes přijímat větší množství bílkovin i tuků. Díky tomuto složení podpoříte správný růst a vývoj svého psa.
  • Paštiky pro dospělé psy – dospělí psi potřebují paštiky s vyváženým složením živin i vitamínů. Díky vyváženému složení a správnému dávkování nebude docházet k případné obezitě. U dospělých psů přihlédněte k celkové aktivitě. Velmi aktivní psi potřebují přijímat více bílkovin a kalorií, což jsou složky, díky kterým může pes energii průběžně doplňovat.
  • Paštiky pro staré psi – jsou méně kalorické, ale obsahuj větší množství složek, které podporují zdraví kostí a zubů. Starší psi potřebují paštiky obsahující snadno stravitelné složky, žádoucí je i menší obsah sodíku.
  • Paštiky pro březí a kojící feny – i tato skupina psů vyžaduje specifické složení potravy. Paštiky musí obsahovat velké množství živin, které pro svůj správný vývoj štěňata potřebují.

Složení

Paštiky se stejně jako jiné mokré krmivo liší svým složením. Obecně se jedná o snadno stravitelné krmivo, které obsahuje kromě masa mnoho zdraví prospěšných minerálů a vitamínů. V psí paštice by mělo být obsaženo především maso. Proto na balení kvalitního produktu najdete na prvním místě uveden konkrétní druh masa. Bílkoviny by měli tvořit alespoň 18 – 25%.

Mnozí nepoctiví výrobci však uvádí, že paštika obsahuje živočišné vedlejší produkty popřípadě živočišné deriváty. Pakliže na takový výrobek narazíte, měli byste se mu raději vyhnout. V těchto paštikách není obsaženo kvalitní maso, ale různé části zvířete v podobě kůží, kostí ale i peří.

Kromě masa by měla paštika obsahovat tuky. Ty by měly být obsaženy v 5 – 15% množství. Ve složení mohou být i sacharidy, v jejich případě je žádoucí, aby byly obsaženy v co možná nejmenším množství.

  • Obiloviny – diskutabilní složkou jsou obiloviny, které jsou v psím krmivu poměrně běžně obsažené. Obiloviny jsou zdrojem sacharidů, které psovi dodávají potřebnou energii. Sacharidy rovněž pomáhají ke snadnějšímu zpracování potravy. Pro mnohé psy jsou však obiloviny nežádoucí, protože mohou být spouštěčem alergií. Obilovinám by se měli vyhýbat psi s citlivým zažíváním. V jejich případě byste měli kupovat paštiky s označením grain-free.

Velikost psa

Většina paštik bude vyhovovat všem psím plemenům. Dávkování pak můžete přizpůsobit velikosti nebo speciálním potřebám svého psa. Co se dávkování týká, je rozumné řídit se doporučením výrobce. Informace o doporučeném dávkování je standardně uvedena na obale.

Paštiky se prodávají v různě velkých baleních. Pakliže po otevření nevypotřebujete celé balení, bude nutné paštiku skladovat v chladničce. Paštika mívá tendenci k rychlejší zkáze, proto je nežádoucí její skladování v teple.

Značka

Výrobci na trh dodávají paštiky s mnoha různými příchutěmi. Při výběru můžete přihlédnout k chuti svého psa, většina psů však nepohrdne žádným produktem. Přesto mu můžete dopřát vyzkoušet různé příchutě. Kromě příchutě můžete přihlédnout ke konzistenci paštiky. Měkké paštiky dodávané v tubách budou více vyhovovat mladým nebo naopak starým psům. Zdravým psům můžete koupit i klasické tvrdší balení paštiky. Mezi oblíbené patří paštiky značky Brit, Trixie, Royal Canin, Animonda, Propesko, Dolina Noteci, Rinti nebo třeba TROVET.

Cena

Obecnou nevýhodou mokrého krmiva je vyšší pořizovací cena. To platí i pro paštiky. Právě z tohoto důvodů dopřávají chovatelé svému psovi mokré krmivo spíše sporadicky. V závislosti na velikosti balení a složení se cena pohybuje od 20 – 80 Kč.

Prohlédnout paštiky

Otázky a odpovědi

Jaké složky by neměla paštika obsahovat?

Mezi nežádoucí patří konzervanty a přídavné látky. Tyto složky mohou u citlivějších psů způsobovat alergické reakce. Pakliže vlastníte psa s citlivým zažíváním, měli byste se těmto produktům raději vyhnout.

Proč psovi mokrou stravu podávat?

Mokrá strava je k dostání v podobě paštik, konzerv i oblíbených kapsiček. Mokré krmivo je u psů velmi oblíbené, mnohdy si vedou lépe než suché granule. Paštika psům vyhovuje také díky své lákavé vůni a textuře. Paštiku můžete podávat samostatně jako pamlsek, ale můžete ji přimíchat k suchým granulím.

Co obsahuje paštika s kompletním složením?

V kapsičce s kompletním složením najdete všechny živiny, které váš pes ke svému zdravému vývoji nebo životu potřebuje. V takovéto paštice jsou ve správném poměru obsaženy bílkoviny, sacharidy, tuky, minerály i vitamíny. Paštiku s kompletním složením můžete v tomto případě podávat jako jediný zdroj stravy pro vašeho psa. To vyhovuje zejména majitelům starších psů, pro které je obtížné přijímat tvrdé suché krmivo v podobě granulí.

Závěr

Paštiky na trh dodává celá řada výrobců. Pakliže chcete svému psovi dopřát skutečnou lahůdku, aniž byste nějak narušili jeho zažívací trakt, měli byste při jejím výběru zvážit individuální potřeby svého psa. Přihlédnout musíte k jeho případným specifickým dietním potřebám, věku, ale svoji roli hraje i oblíbená příchuť.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo