Jak vybrat podlahové topení?

Podlahové vytápění patří k modernímu způsobu vytápění domácností. Podlahové topení se nejčastěji instaluje v novostavbách, ale využít ho můžete i při rekonstrukcích starších domů. Podlahové vytápění spadá do kategorie nízkoteplotních vytápěcích systému, vyznačuje se sálavou složkou, která ohřívá okolní stěny a od nich pak okolní vzduch. Tímto způsobem je zachována optimální relativní vlhkost vzduchu, což má příznivý dopad na dýchací cesty. Pro podlahové vytápění je charakteristické rovnoměrné rozložení teploty, nižší proudění vzduchu a nižší prašnost. Topení můžete instalovat do všech místností i prostor v bytech.

Do své domácnosti můžete instalovat elektrické nebo teplovodní elektrické topení. Při výběru konkrétního typu byste měli zvážit náklady na pořízení.

Prohlédnout topení

Typy

V současnosti můžete volit mezi jedním ze dvou typů podlahového vytápění. Prvním typem je teplovodní a druhým pak elektrické podlahové vytápění. Každý systém nabídne několik výhod, ale i nevýhod. Při výběru podlahového topení musíte zvážit svoje konkrétní potřeby. V ideálním případě je vhodné podlahové topení vybírat po poradě s odborníkem.

Elektrické podlahové topení

Tento typ topení se zpravidla vyrábí v podobě rohoží, díky tomu je můžete velmi jednoduše instalovat na velké plochy. Do menších či atypických místností však můžete instalovat topení v podobě topných kabelů. Elektrické podlahové topení můžete koupit v podobě topných fólií. Výhodou fólií je malá tloušťka, díky které můžete topení instalovat i pod vinylovou nebo laminátovou podlahu. Elektrické fólie je možné pokládat přímo pod podlahovou krytinu, instalace je tak velmi jednoduchá a mnozí jí zvládnou svépomocí.

Mezi největší výhody elektrického podlahového topení patří dokonalá regulace teploty. Teplotu bude možné nezávisle nastavit v každé místnosti a dokonce i v různých částech místností. S nastavením požadované teploty vám pomůže mobilní aplikace. K dalším výhodám patří dlouhá životnost a nižší pořizovací náklady.

Ačkoliv při vytápění elektrickou můžete získat zvýhodněný tarif, díky kterému můžete čerpat levnější elektřinu. Přesto se elektrické podlahové topení hodí zejména do pasivních nebo nízkoenergetických domů. Naopak ve starších a méně zateplených domech, kde jsou běžné vysoké tepelné ztráty, se vám nemusí instalace elektrického topení vyplatit.

Teplovodní podlahové topení

U tohoto typu bude teplo do podlahy předávat voda, která bude proudit v plastových trubkách umístěných v podlaze. Teplovodní systém dosahuje ve srovnání s prvním typem lepších akumulačních vlastností. Teplovodní podlahové topení díky tomu dokáže udržet teplo delší dobu, avšak na teplou podlahu si v tomto případě budete muset počkat delší dobu. Voda v trubkách se většinou ohřívá na teplotu od 30 – 35 °C, klasické radiátory musí vodu ohřát na teplotu od 65 – 70 °C.

Teplovodní podlahové vytápění budete moci napojit na jakýkoliv zdroj vytápění. Do podlahy můžete topit krbem, plynovým kotlem, elektrokotlem i tepelným čerpadlem. V tomto případě tak nebude závislí na drahé elektřině.

Nevýhodou je však náročnější instalace i případné opravy. Plastové trubky je nutné uložit do systémových podložek, které se zalijí anhydritovou nebo betonovou vrstvou. Teplovodní podlahové systémy tak mají vyšší tloušťku a počítat musíte i s vyššími pořizovacími náklady.

Tepelný komfort

Podlahové topení funguje na velmi úsporném systému. Jednotlivé místnosti jsou vyhřívány skrze celou podlahu. Díky tomu je vám topení schopno poskytnou dokonalý pocit tepla. Teplo je navíc distribuováno rovnoměrně po celé ploše.

Díky podlahovému topení zajistíte optimální horizontální i vertikální rozložení teploty v místnosti. Rozdíl mezi teplotou podlahy a teplotou vzduchu bývá zpravidla okolo 3 – 4 °C. Pro tepelný komfort si tak vystačíte s nižší teplotou v místnosti, z tohoto důvodu je podlahové vytápění také velmi ekonomicky výhodné. Podlahové topení postačí vytopit na teplotu okolo 32 °C, radiátory se obvykle vytápí až na teplotu 80 °C.

Značka

Podlahové topení si musíte nechat instalovat od odborníků. V tomto případě tak nebudete stát před rozhodnutím, jakou zvolit značku, ale před rozhodnutím, které firmě dáte přednost. Při výběru se vyplatí oslovit více firem a nechat si od nich vypracovat cenovou nabídku.

Tato služba je většinou zdarma. Vytápění domácnosti představuje velkou investici, přesto se však v tomto případě nevyplatí šetřit, naopak dopředu si ověřte kvalitu výrobce. Velmi nápomocné vám mohou být recenze a zkušenosti uživatelů. Podlahové vytápění může do vaší domácnosti instalovat například Eurosystemy, V-systém, Rehau, Kotelnaklic, Topenilevne atd.

Cena

Cena podlahového topení stojí na několika faktorech. Hlavní roli hraje především celková podlahová plocha, kterou budete chtít vytápět. Velkou roli hraje i typ topení, tedy to, zda upřednostníte elektrické nebo teplovodní topení. Konkrétní cenu není možné v tomto případě určit, záleží na firmě, která vám bude topení naceňovat. V ceně je zpravidla zahrnuta i montáž, zkouška a doprava topení.

Prohlédnout topení

Otázky a odpovědi

Jak vybrat podlahovou krytinu pod podlahové topení?

Podlahové topení můžete instalovat prakticky pod jakoukoliv podlahu, můžete zvolit lino, vinyl, dřevo, lamino i dlažbu. Některé typy podlah však mohou pokládku topení zbytečně ztížit a tím i navýšit pořizovací náklady.

Při výběru podlahového topení bude vhodné přihlédnout k tepelnému odporu. Nejnižší tepelný odpor má keramická dlažba, lino, PVC a vinyl. Naopak nejméně vhodným typem je lamino, ale i dřevěné podlahy. Nejhorší variantou je však podlahové topení v kombinaci s kobercem s vysokým chlupem nebo filcem. V tomto případě bude koberec fungovat jako izolant.

Kam je možné podlahové topení umístit?

Podlahové topení můžete instalovat do různých místností. Vhodným místem pro instalaci je například koupelna, v jejím případě přijde teplá podlaha opravdu vhod. Tepelná pohoda vám jistě přijde vhod i v obývacím pokoji, což je místnost, kde rodina tráví nejvíce času. Zde oceníte i skutečnost, že uspoříte prostor, který by v opačném případě zabraly radiátory. Podlahové topení můžete instalovat i do kuchyně, dětského pokoje nebo ložnice. Instalace podlahového topení se však nevyplatí v chodbě, předsíni nebo třeba šatně. Podlahové topení v podobě elektrických fólií se nejčastěji instalují pod vinylovou nebo laminátovou podlahu.

Na jakou teplotu se může podlahové topení ohřát?

Podlahové topení obvykle podlahu vyhřeje na teplotu v rozmezí 22 – 25 °C. Platná norma vám však umožní podlahu vyhřát až na teplotu 29 °C, v koupelně se můžete dokonce projít po podlaze s teplotou maximálně 33 °C.

Závěr

Podlahové topení je možné instalovat prakticky pod jakoukoliv podlahovou krytinu. Zvážit byste však měli i její tepelný odpor a tepelnou vodivost. Nejvhodnějším materiálem je v tomto ohledu keramická dlažba, která velmi dobře vede teplo, a proto se bude rychle ohřívat. Díky těmto vlastnostem můžete nastavit nižší teplotu a ušetřit tak nějaké náklady na vytápění. Podobné vlastnosti jako dlažba má i lino, vinyl, PVC či marmoleum. Tyto krytiny jsou vhodnější v místnostech. Dřevěné podlahy mají vysoký tepelný odpor, který roste v závislosti na její tloušťce.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.akoupelnyatopeni.cz, www.hornbach.cz, www.inspiri.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (116 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo