Ačkoli obecně patří rýžovary mezi přístroje, které se používají pouze k jednomu účelu, což je samozřejmě vaření rýže, přístroj Lauben Low Sugar Rice Cooker nabízí řadu dalších programů, díky kterým je možné si připravit polévku nebo ovesnou kaši. Rozhodli jsme se pro vás tento rýžovar vyzkoušet.
Vybavení a funkce
Hned první, co nás po vyjmutí rýžovaru z krabice zaujalo je jeho neotřelý design, pokud se totiž rozhlédnete po konkurenčních výrobcích nenaleznete výrobek s podobným nadčasovým designem. Jeho dotykové ovládání a ukazatel nijak nevybočují z tohoto dokonalého konceptu. Navíc je jeho ovládání velmi intuitivní a rýžovar zvládne nastavit každý i bez přiloženého manuálu.
Přístroj je rovněž vybaven bezpečnostními protiskluzovými nožičkami, a hlavně zevním obalem cool touch, takže se o něj nikdy nespálíte a nejsou tak potřebné ani uši pro případné přenášení. Jen pozor na otvor pro odvod páry, abyste se o ni nepopálili.
Vnitřní nádoba o objemu 1,5 l má na první pohled kvalitní nepřilnavý povrch, který dle dostupných informací snese i mytí v myčce nádobí. To, určitě potěší ty, kteří mytí nádobí a zejména pak hrnců nesnášejí. Navíc do rýžovaru díky tomuto povrchu nemusíte přidávat žádný dodatečný tuk.
Největším přínosem a plusem tohoto přístroje je funkce Low Sugar Rice, kdy se při vaření rýže mají separovat přebytečné sacharidy. Výrobce zde udává snížení podílu sacharidů až o 40 %. Jelikož se nejedná o standardní rýžovar, ale multifunkční rýžovar nabízí také tento model od firmy Lauben další užitečné programy.
Přístroj nabízí funkce:
- Quick Cook – pro rychlé vaření
- Claypot Rice – pro rýži jako z hliněného hrnce
- Slow Cook – pro pomalé vaření
- Porridge – pro vaření kaše
- Desugar – speciální program pro separaci sacharidů z rýže
- Soup – pro vaření polévek
- Reheating – program pro ohřev
Zkouška v provozu
Pro náš test jsme se rozhodli v rýžovaru uvařit rýži, podle návodu je v hrnci možné vařit jakýkoli druh rýže a jelikož si chceme i na naší testovací rýži pochutnat, zkusíme to na jasmínové. Podle návodu vsypeme do nádoby 2 hrnky rýže nalijeme vodu mírně nad rýži a za pomoci tlačítka funkce volíme funkci Claypot Rice. Tak a už jen počkat na výsledek. Věříme návodu, a tak jsme do nádoby nepřidávali žádný tuk.
Po hodině rýžovar hlásí, že je hotovo, jelikož ještě nemáme hotové maso, necháme hrnec, aby běžel v režimu keep warm.
A můžeme podávat, rýže se nepřipálila a voda se téměř vyvařila, navíc není rýže i přes delší ohřev rozvařená. Chuťově je velmi dobrá a můžeme tak hrnec pro přípravu rýže vřele doporučit.
I mistr tesař se někdy utne
Vyzkoušeli jsme postupně všechny programy a shodli jsme se na tom, že ještě mají tvůrci co vylepšit. Někdy jsou programy zbytečně dlouhé a musíte si třeba při přípravě ovesné kaše hlídat čas totéž i u dalších funkcí, protože čas není možné v jednotlivých programech měnit dle vlastní potřeby.
Parametry
Výrobce: | Lauben |
Zařízení: | rýžovar |
Objem: | 1.5 l |
Příkon: | 500 W |
Automatické vypnutí při dovaření: | ano |
Ochrana proti vyvaření vody: | ano |
Ochrana proti přehřátí: | ano |
Časovač: | ano |
Max. váha rýže: | 1.2 kg |
Hmotnost: | 2.1 kg |
Smart: | ano |
Odložený start: | ano |
Automatické vaření: | ano |
Udržování teploty: | ano |
Výborná recenze, po určitě době používání hrnce jsem dospěl ke stejnému hodnocení. Je ještě co zlepšovat, možná, ze verze 3000 už je dokonalejší.