Samovary jsou symbolem ruské kultury a pohostinnosti. Jedná se o speciální nádoby, které se používají při vaření čaje. Bez samovaru se v Rusku v minulosti neobešla žádná společenská akce nebo důležitá událost. Samovary vás na první pohled osloví svým vzhledem, mnoho z nich jsou doslova uměleckým dílem. Obliba samovarů postupem času klesala, avšak dnes má samovar v mnoha domácnostech i komerčních prostorech opět svoje pevné místo a kromě tradiční podoby ho můžete koupit i v moderním elektrickém provedení.
Při výběru samovaru je dobré zvážit, jakým způsobem ho budete chtít používat. Pro domácí přípravu čaje jsou vhodnější elektrické samovary, milovníci venkovského stylu ocení tradiční uhelné varianty. Důležitým parametrem je i objem nádoby na vodu, výrobní materiál, design a pochopitelně i pořizovací cena.
Typy
Samovary lze rozdělit do skupin podle zdroje ohřevu vody. Klasikou jsou uhelné, nebo též žárové samovary. Moderní přístroje jsou ohřívány za pomoci topného tělesa a elektřiny. Koupit můžete i nádoby využívající oba způsoby ohřevu.
- Uhelný samovar – klasickou podobou je uhelný samovar. V jeho případě můžete vodu ohřívat pomocí dřevní štěpky, uhlí, dřeva či suché trávy. Klasický samovar je vhodný především na venkovní používání, avšak vidět ho můžete i v čajovnách nebo některých domácnostech.
- Elektrický samovar – modernější verzí je samovar elektrický. Potěší vás jednodušší a bezpečnější obsluhou. Ohřev vody je v jeho případě rychlejší a příprava čistější. U elektrických samovarů se zaměřte na hodnotu příkonu. Tento parametr určuje, jak rychle bude voda ohřátá na požadovanou teplotu. Obvykle se příkon pohybuje v rozmezí 1 800 – 2 200 W. Velké samovary mohou nabídnout příkon 3 000 W.
Konstrukce
Samovary se skládají z několika hlavních částí. Hlavní částí je mísa, což je vlastně nádrž na vodu, jejímž středem prochází speciální komora, do které se vkládá topivo. Samovar je dále vybaven kohoutkem a roštem. Horní částí je kruhová deska – kruh, která zakrývá mísu se shora. Jako šíje je označená část spojující stojan a dno mísy. Funkční částí jsou i držadla, která jsou pro bezpečné používání vyrobena z tepelně izolačních materiálů. Pára ze samovaru odchází speciálními průduchy. Součástí samovarů bývá i praktická odkapávací miska.
První samovary byly vyráběny ručně, výrobním materiálem byla převážně měď. Po té, co obliba samovarů rostla a zájem o ně měli i v zahraničí, vznikaly první továrny, které se na výrobu samovarů specializovali. Každá společnost na trh dodávala samovary odlišného tvaru i zdobení, všechny však fungovaly na stejném principu.
Dnes můžete koupit samovar vyrobený především z mědi, mosazi, nerezu či hliníku. V mnohem menším zastoupení jsou pak porcelánové samovary.
Objem
Samovary se výrazně liší svým objemem. Malé a jednoduché kempingové samovary mohou mít objem od 0,5 – 1,2 litrů vody. Posloužit tak mohou 1 nebo 2 osobám. Samovary tradičního vzhledu jsou však mnohem větší, objem nádob bývá nejčastěji v rozmezí 3 – 7 litrů. Samovary jsou velmi často k vidění v restauracích. Zde můžete mít k dispozici nádoby o objemu 10 – 15 litrů.
Možnosti
Při výrobě elektrických samovarů se klade důraz také na praktičnost. Samovar by vám měl například umožnit plynule regulovat teplotu. Díky této funkci budete moci teplotu vody udržovat a v případě potřeby ji opakovaně převařit. K dispozici můžete mít i funkci paměťového efektu. Z hlediska bezpečnosti je praktická možnost uzamknout víko. Na provoz budete upozorněni světelnou kontrolkou ohřevu.
Značka
Ačkoliv mají samovary bezesporu svoje kouzlo, nejsou na našem trhu zastoupeny v příliš velkém množství. Větší oblibě se těší kempingové samovary, které koupíte například od Yale nebo ALB Forming. Pakliže preferujete samovar tradičního vzhledu, můžete vybírat mezi značkou BEEM, Gastro a Bartscher.
Cena
Samovary jsou poměrně jednoduché přístroje, které se vyznačují především svým unikátním vzhledem. Právě design a zdobení se na pořizovací ceně projevuje největší měrou. Nejméně zaplatíte za jednoduché malé cestovní samovary. Zde se cena v závislosti na velikosti pohybuje v rozmezí 1 200 – 1 900 Kč.
Klasické samovary je pak možné koupit za cenu od 2 200 – 30 a více tisíc korun. Nejdražší nádoby nabízí objem 6 litrů vody a jsou vhodné především do komerčních prostor. Levnější samovary jsou velmi často vyrobeny v kombinaci nerez a plast.
Otázky a odpovědi
Kdy se objevil první samovar?
Historie samovarů spadá do 18. století. Už v této době byly samovary spjaty s pitím čaje. Samovar se však nepoužíval přímo k vaření čaje, v této konvici se pouze ohřívala voda. Celá nádoba byla vytápěna dřevěným uhlím a horká voda se tímto způsobem udržovala po celý den.
Co je cestovní samovar?
Cestovní samovar je víceúčelová konvice, kterou využijete v přírodě při rychlém ohřevu vody. Jako palivo může posloužit pevný líh, ale i suché dřevo či tráva. Součástí některých kempingových samovarů je také plotýnka, která vám poslouží při ohřevu potravin.
Konstrukci samovaru tvoří dvouplášťová nádoba, která bývá doplněna o výlevku s píšťalkou. K přenášení slouží sklopná ucha. Dalšími částmi je pak podstavec a ohniště. Cestovní samovar je velmi praktický a dobře vám poslouží i v nepříznivých povětrnostních podmínkách.
Jakým způsobem se samovar používá?
Samovary se nepoužívají k přímé přípravě čaje, v nádobě budete moci pouze ohřát vodu, kterou potom k přípravě čaje nebo jiného nápoje použijete. Do nádoby nalijete potřebné množství vody, kterou přivedete k varu.
Součástí samovaru je i malá konvička s čajovým sítkem, ve které se budou louhovat čajové lístky. Společně se samovar budete moci koupit i speciální druhy čaje. Oblíbený je především listový gruzínský čaj, avšak použít můžete jakýkoliv listový či bylinný čaj. Důležité je, aby se jednalo o vysoce aromatický nebo esenciální druh.
Závěr
Ruské samovary bývaly v minulosti ozdobou každé domácnosti a své čestné místo měly na každé společenské akci. Samotná podoba samovaru toho mnoho vypovídala o společenském postavení domácího pána. Samovar je však pro mnohé také symbol rodinné pohody. Výsledná chuť čaje je výrazně lahodnější než chuť čaje připravovaného klasickým způsobem. Příprava čaje v samovaru je však specifická a ocení ji spíše skuteční znalci a milovníci tohoto nápoje.
V minulosti bylo možné používat pouze uhelné samovary, dnes se větší oblibě těší moderní a praktické elektrické samovary, jejichž součástí je termostat, který vám umožní nastavit požadovanou teplotu. V klasických domácnostech si vystačíte s cenově dostupným samovarem o objemu okolo 3 litrů. Výrobním materiálem je především nerez v kombinaci s plastem, ale narazit můžete i na porcelánové provedení.
Podobné články, co by vás mohly zajímat
Zdroj: www.wikipedia.org
Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?