Teakové oleje

Dřevo je stále velmi oblíbený materiál, který má však svoje požadavky. Dřevěný nábytek, dřevěné konstrukce a dřevo vůbec vyžaduje pravidelnou péči. Pravidelnou péčí zajistíte, že zůstane pevné a vydrží dlouho v dobrém stavu. Základním přípravkem k ošetření dřeva je i teakový olej.

Teakový olej není vyroben z teakového dřeva. Jedná se o obchodní název pro směs olejů, která se používá především k ošetření tvrdého dřeva. Teakovým olejem se doporučuje ošetřovat zejména nábytek z exotických dřevin, ale použít ho můžete i k ošetření domácích dřevin.

Při výběru teakového oleje je důležité vědět, zda ho budete aplikovat na venkovní nebo vnitřní nábytek. Speciální oleje pro exteriér poskytují vyšší odolnost vůči vodě i povětrnostním podmínkám. Unikátnost jednotlivých olejů však souvisí se složením. Tradiční oleje by měly obsahovat přírodní pryskyřice, lněné a další přírodní oleje. Ve vysoce kvalitním oleji bude obsažen i tungový olej. Kvalita složení souvisí s výrobcem, ale i pořizovací cenou.

Prohlédnout oleje

Typy

Na trhu najdete teakové oleje, které jsou vhodné k ošetřování venkovního i interiérového nábytku.

  • Exteriér – Venkovní dřevěný nábytek je stále velmi oblíbený díky svému přirozenému a krásnému vzhledu. Oleje pro venkovní použití zajistí dřevu jeho přirozenou krásu a ochrání ho i před nepříznivými povětrnostními podmínkami. Díky teakovému oleji nebude povrch nábytku přirozeně šednout. Tento nežádoucí jev má na svědomí sluneční záření. Teakový olej dále působí vodoodpudivě.
  • Universální – Druhou možností jsou universální oleje, které jsou vhodné pro použití v exteriéru i interiéru. Tyto oleje mohou nabídnout nižší ochranu vůči vodě nebo povětrnostním vlivům.

Vzhled

Výsledný vzhled nábytku může být polomatný nebo lesklý. Výslednou podobu můžete jednoduše ovlivnit.

  • Polomatný vzhled – aby byl výsledný efekt polomatný, je třeba přebytečný olej po cca 10 – 15 minutách vytřít do sucha. Doba s hnutí by měla být alespoň 10 hodin.
  • Lesklý vzhled – nábytek, který vás má okouzlit lesklým vzhledem s výrazným olejovým filmem, je třeba natřít, olej však v tomto případě stírat nebudete. I v tomto případě by měl olej schnout alespoň 10 hodin.

Složení

Teakové oleje se vyznačují specifickým složením. Obvyklé se jedná o složení přírodní pryskyřice, lněného oleje a jiných přírodních olejů. Každý výrobce dodává na trh oleje se specifickým složením. Koupit můžete pigmentované i bezbarvé oleje. Ty pigmentované poskytují vyšší ochranu vůči UV záření.

Teakové dřevo najdete v jižní nebo jihovýchodní části Asie. Teakový strom může dorůstat do výšky 40 metrů. Právě z těchto stromů odolné a vysoce pevné teakové dřevo pochází. Teakové dřevo je velmi specifické, dokáže odolat i extrémních povětrnostním podmínkám, velmi dobře vzdoruje škůdcům i plísním. Na údržbu však není teakové dřevo nijak náročné, avšak pravidelnou péči přece jenom vyžaduje. Díky ní si uchová svoji extrémní životnost i medovou barvu. Teakový nábytek postačí 1 x ročně natřít teakovým olejem.

Teakové oleje se vyznačují specifickým složením. Obvyklé se jedná o složení přírodní pryskyřice, lněných, levandulových a jiných přírodních olejů. Samotný teak však teakový olej neobsahuje. Každý výrobce dodává na trh oleje se specifickým složením. Koupit můžete pigmentované i bezbarvé oleje. Ty pigmentované poskytují vyšší ochranu vůči UV záření.

Za vysoce kvalitní se považují oleje, jejichž složkou je i tungový olej. Čím je jeho obsah dominantnější, tím je olej kvalitnější. Tungový olej je známý i pod označením čínský dřevní olej a jeho nevýhodou je vysoká pořizovací cena a poměrně malá dostupnost. Tento olej je určen pro hloubkovou ochranu, dokáže snížit kroucení a praskání dřeva. Dřevo dále chrání před vlhkostí, špínou, dokáže zpevnit povrch i zvýraznit kresbu.

Jak teakový olej používat?

Aplikace teakového oleje není nijak složitá. Nutné je však dodržovat několik základních pravidel. V době ošetřování nesmí být dřevo mokré, olej se aplikuje na řádné suché a dobře očištěné dřevo. Silně znečištěné dřevo, které není možné umýt běžným způsobem, se doporučuje obrousit.

Nový nábytek se doporučuje nechat alespoň týden venku, aby měl čas se aklimatizovat. Na takovýto nábytek je poté vhodné aplikovat 2 vrstvy nátěru. Rozestup mezi nátěry by měl být alespoň 12 hodin. Starší nábytek, který byl již teakových olejem ošetřen, stačí natřít pouze jednou.

Vrstva nátěru by neměla být nijak velká, po nátěru by mělo být dřevo ideálně vlhké.

Značka

V obchodech najdete širokou škálu teakových olejů. Jednotlivé oleje se liší zejména složením, které ovlivňuje vlastnosti i pořizovací cenu.

Kromě kvalitních můžete bohužel narazit i na nekvalitní oleje, proto výrobce ani v tomto případě nepodceňujte. Opravdu kvalitní oleje obsahují tungový olej, tyto oleje lze použít i k ošetřování hraček nebo dřevěných výrobků, které se dostanou do styku s potravinami. Teakový olej nabízí OSMO, Colorlak, Bondex, VeGa, Sokrates nebo TEAKÖL.

Cena

Pořizovací cena hraje při výběru kvalitního teakového oleje velmi důležitou roli. Avšak cena není to jediné, čím byste se měli při výběru konkrétního teakového oleje řídit. Velmi důležité je pozorně číst složení.

Dále cena souvisí s velikostí balení, nejmenší balení obsahuje pouze 125 ml oleje, naopak největší balení může mít objem až 20 litrů oleje. Nejčastěji však narazíte na balení s velikostí od 0,7 – 1 litru. Cena takových to olejů bývá v rozmezí 220 – 750 Kč.

Prohlédnout oleje

Otázky a odpovědi

Obsahuje teakový olej teak?

Teak je dřevina, která vyniká svojí vysokou kvalitou a tvrdostí. Stejné vlastnosti má poskytovat i teakový olej. Samotný teak však v oleji obsažen není.

Proč je vhodné teakový olej používat?

Olej velmi účinně chrání dřevo před povětrnostními podmínkami i proti mechanickému poškození, které se při běžném používání po čase vyskytne.

Oleje obecně zvýrazňují přirozenou texturu i odstín dřeva. Teakový olej dokáže proniknout hluboko do nábytku, vyživí ho a zabrání pronikání vlhkosti i praskání. Olej povrch dřeva neuzavře, naopak zůstane prodyšný. Díky tomu je dřevo chráněno před plísněmi.

Jak často nábytek pomocí teakového oleje ošetřovat?

Doporučení radí používat teakový olej alespoň 1 x během roku. Nátěr je vhodné aplikovat vždy před sezónou. Avšak žádnou chybu neuděláte, pokud budete údržbu provádět i po sezóně. Starší nábytek, který je náchylný k vysychání je možné natírat i častěji. V tomto případě dřevu častější výživa opravdu prospěje. Myslet však musíte na to, že velmi častá aplikace může způsobit ucpávání póru, což poznáte snadno podle lepkavého povrchu.

Závěr

Teakový ojel je osvědčený nátěr, který funguje na principu obnovitelných surovin. Použít ho můžete k ošetření prakticky všech exotických, jehličnatých i listnatých dřevin. Obecně je olej nejvhodnější k ošetřování tvrdých dřevin. Teakový olej zachová přirozenou krásu, ale zároveň nechává dřeviny dýchat.

Olej je nezůstane jen na povrchu, naopak dokáže proniknout hluboko do dřeva. Po zaschnutí se olej nemá tendenci odlupovat. U venkovního nábytku dokáže olej zvýšit odolnost vůči povětrnostním vlivům i vodě. Samotná jeho aplikace je velmi jednoduchá.

Podobný článek, co by vás mohl zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (160 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo