Jak vybrat parní troubu?

Parní trouby jsou v posledních letech stále oblíbenější. Příprava pokrmů v páře přináší řadu zdravotních benefitů. Mnohé zaujme i samotná chuť masa, zeleniny či dezertů. Pára se postará o zachování většiny vitamínů i minerálních látek. Vše budete navíc moci připravovat bez přidávání tuku, což ocení zejména milovníci zdravého životního stylu. Parní trouby jsou výborné i při pečení moučníků, které budou dokonale vykynuté. Také maso bude díky páře krásně šťavnaté a parní trouba s funkcí horkého vzduchu navíc na povrchu vytvoří dokonalou kůrku. Nejlépe využijete multifunkční trouby, které nahradí parní hrnec i mikrovlnou troubu.

Parní trouba neslouží pouze k přípravě zelení, využívat ji můžete při pečení, grilování, vaření, rozmrazování i pošírování. To, co vše budete moci využívat, závisí na množství různých funkcí. Za vše, co parní trouba nabízí si, však budete muset připlatit. Parní trouba funguje na jednoduchém principu. Dovnitř trouby lze napustit vodu, která se vlivem horkého vzduchu přemění na páru. Pára je následně rovnoměrně distribuována do celého vnitřního prostoru trouby.

Při výběru parní trouby vás budou zajímat stejné parametry, jako byste pořizovali jakoukoliv jinou troubu. Mezi to základní patří umístění, velikost nebo spotřeba. U parní trouby je navíc velmi důležitá samotná parní funkce a její řešení. To souvisí se způsobem doplňování vody. Některé trouby můžete napojit na zdroj vody, jiné umožňují vodu pravidelně doplňovat do speciální přihrádky.

Porovnat ceny trub

Nejlepší parní trouby

Tento žebříček představuje nejprodávanější produkty s nejvyšším hodnocením od zákazníků.

Pořadí Název Hodnocení  Cena od Porovnat ceny Koupit
1. AEG BCE455350M 100 % 14 495 Kč Zobrazit Expert.cz
2. AEG BSK788380M 97 % 29 899 Kč Zobrazit Mall.cz
3. Whirlpool W9 OP2 4S2 H 96 % 28 490 Kč Zobrazit Alza.cz
4. Siemens HS 658GXS1 89 % 38 056 Kč Zobrazit Mall.cz
5. Electrolux EOC6H71X 79 % 17 490 Kč Zobrazit Exasoft.cz

Typy

Při výběru parní trouby narazíte na troubu s přídavnou párou a troubou s pravým parním pečením. Obě varianty se liší způsobem používání páry.

Trouba s přídavnou párou

Jedná se o trouby, které páru využívají pouze jako jednu z možných funkcí. Využít ji můžete při pečení masa a pokrmů. Díky páře bude maso šťavnaté a koláče nadýchané. Trouby s přídavnou párou jsou levnější, ale nenabídnou vám opravdové zdravé vaření jako trouby s pravý, parním pečením.

Trouba s pravým parním pečením

Trouba funguje jako klasický konvektomat. Troubu můžete používat jako klasickou troubu, ale k dispozici máte i různé programy a funkce, které vám umožní pokrmy připravovat jenom v horké páře. Připravit tak můžete zeleninu, k dispozici máte funkci napařování, ohřívaní a další. Nevýhodou tohoto provedení je však vyšší pořizovací cena.

Objem

Nejdůležitější je zvolit správnou velikost. Kromě požadavků na rozměry vestavby je důležitý objem vnitřního prostoru. Na trhu najdete parní trouby, které splní požadavky menší i větší domácnosti. A právě počet členů domácnosti je při výběru správné trouby velmi důležitý. Kromě toho myslete i na to, jakým způsobem budete troubu nejčastěji využívat, a jaké nádobí se do ní bude muset vejít.

  • 1 – 2 osoby – nejmenší trouby, které poslouží maximálně 2 osobám, mají objem od 35 – 43 litrů.
  • 3 – 4 osoby – běžná domácnost si vystačí s troubou o objemu 40 – 70 litrů.
  • 4 a více – největší trouby mají objem více než 70 litrů.

Energetický štítek

Ani parní troubě nesmí chybět energetický štítek, který vás informuje o spotřebě elektřiny, objemu či typu trouby, ale především je na něm uvedena energetická třída. Parní trouby patří mezi jedny z nejšetrnějších a většinou jsou zařazeny v energetické třídě A nebo A +.

Programy

Největší předností parních trub jsou programy, které využijete během přípravy pokrmů. Mnoho těchto programů nabízí klasické pečící trouby, ale parní trouba většinou nabízí i něco navíc.

  • Ventilátor – rozhání horký vzduch po celém prostoru a zajistí tak rovnoměrné propečení.
  • Horký vzduch – postará se, aby žádný pokrm nebyl bez křupavé kůrky. Zároveň díky němu budou připravované pokrmy dokonale propečené.
  • Kruhové topné těleso – program vám umožní připravovat více jídel na několika úrovních, aniž by došlo k promíchání chutí a vůní.
  • Gril – další běžná a velmi žádaná funkce vhodná na přípravu grilovaných pokrmů.
  • Rozmrazování – funkce, která vám umožní šetrně rozmrazovat potraviny.
  • Mikrovlnný ohřev – díky této funkci je možné trouby využívat i jako mikrovlnku.
  • Statické pečení – zaktivuje veškerá topná tělesa a pokrmy se tak budou propékat rovnoměrně. Statické pečení využijete především při přípravě moučníků, kynutých těst nebo domácího pečiva.
  • Pizza – díky vysoké teplotě připraví trouba pizzu tak jak klasická pec na pizzu.
  • Přednastavené programy – jednotlivé trouby vám umožní využívat i několik programů, které teplotu a vlhkost přizpůsobí potřebám jednotlivých pokrmů.

Možnosti

Kromě různých programů nabízí parní trouby další praktické možnosti, které vám její používání usnadní.

  • Teleskopické rošty – dražší trouby mívají teleskopické rošty, které umožňují bezpečnou manipulaci s horkými pekáči a dalšími nádobami. Pekáč umístěný na roštu jednoduše vytáhnete, což vám usnadní manipulaci s pokrmem. U levnějších trub lze narazit na rošty závěsné, které vytahovat nelze.
  • Tlumené zavírání dvířek – je šetrné a tiché zavírání dvířek.
  • Studené dveře – bezpečnostní funkce, kterou ocení zejména v rodinách s malými dětmi. Dvířka trouby budou studené, ať už budete péct při jakékoliv teplotě.
  • Termosonda – kontroluje teplotu uvnitř připravovaného pokrmu. Termosondy se používají především při pečení masa.
  • Časovač – umožní vám nastavit dobu pečení. Po jejím uplynutí budete upozorněni akustickým signálem.
  • Dětská pojistka – bezpečnostní funkce zabrání dětem možné zpuštění trouby.

Programy údržby

Stejně jako běžné trouby mají i trouby parní různé programy, které využijete při čištění. V případě parních trub patří samočistící programy ke standardní výbavě. Zvolit můžete jednu z těchto technologií.

  • Katalytické čištění – při čistění se využívá specifický povrch, který je schopen při pečení vtáhnout mastnotu a tím ji i odstranit. Po použití díky tomu zůstane trouba čistá.
  • Pyrolýza – před čištěním je nutné nahřát troubu na vysokou teplotu cca 500°C. Při této teplotě se veškeré nečistoty spálí a popel pak jednoduše setřete houbičkou.
  • Parní program – parní čištění je u parních trub nejčastější. Do trouby se nalije voda a spustíte čistící program. Horká pára uvolní připečené nečistoty, které opět postačí setřít hadříkem.

Značka

Parní trouby nabízí řada známých výrobců. U nás patří k nejoblíbenějším parní trouby značky Bosch, AEG nebo Electrolux. V poměru cena/výkon vychází nejlépe parní trouby Mora, které však zároveň patří k méně vybaveným. Avšak ani v jejich případě pochopitelně nechybí různé funkce. Z dalších výrobců můžeme jmenovat spotřebiče Whirlpool, Gorenje nebo Miele.

Cena

Cena parních trub začíná na cca 7 000 Kč. Za tuto cenu můžete pořídit základní verze s menším množstvím funkcí. Vyhovovat budou spíše méně náročným uživatelům. Větší možnosti budete mít u lépe vybavených spotřebičů s cenou od 10 – 20 000 Kč. A ti nejnáročnější mohou za troubu utratit více než 20 000 Kč.

Porovnat ceny trub

Otázky a odpovědi

Jak se liší parní trouba od konvektomatu?

Konvektomat a parní trouba je jeden a ten samý spotřebič. Konvektomaty jsou však spíše známé jako velké spotřebiče, které se využívají v profesionálních kuchyním. V souvislosti s domácím spotřebičem klasické velikosti se zase užívá spojení parní trouba.

Lze koupit samostatně stojící parní troubu?

Parní trouby jsou v současnosti na trhu pouze jako vestavné spotřebiče. Při výběru trouby je tak velmi důležitým parametrem zvolit správný rozměř pro vestavbu.

Jakým způsobem se tvoří pára?

Parní trouby využívají dva způsoby. První jsou bojlerové a druhé nástřikové parní trouby. Součástí bojlerových trub je bojler, kde se pára tvoří. Jedná se o větší přístroje, které se využívají především v profesionální kuchyni. Bojler zajistí rychlé tvoření páry i v případě, kdy budete troubu často otevírat. Nástřikové trouby využívají princip vstřikování vody na topné těleso. Tímto způsobem se tvoří pára, nevýhodou je její pomalejší tvorba. Spotřebiče jsou levnější a v hodné do domácností, kde nebudete muset troubu příliš často otevírat.

Jaké jsou výhody parní trouby?

Největší výhodou je, že v parní troubě připravíte prakticky cokoliv. Při pečení v parní troubě nebudete muset používat nezdravé tuky a potřebovat nebudete ani dochucovadla.

Díky tomu bude příprava pokrmů šetrná a zdravá. Pára nenarušuje buněčnou strukturu potravin, přičemž se můžete spolehnout na rychlou přípravu. Parní troubu můžete využívat i k ohřevu potravin, ty budou chutnat obdobně jako potraviny právě uvařené.

Jaké jsou nevýhody parní trouby?

V recenzích si uživatelé parní troubu většinou chválí. Parní troubu je možné používat na pečení masa i dezertů. V páře můžete zapékat, rozmrazovat, ale i vařit. Avšak i parní trouby mají několik nevýhod. Nevýhodou je vyšší spotřeba elektrické energie, složitější čištění i skutečnost, že se po sražení páry, vrací voda zpět do výrobníku.

Závěr

Vaření v páře je nejmodernější způsob přípravy jakýchkoliv pokrmů. Parní vaření a pečení přináší řadu výhod. Pára zanechá připravovaným pokrmům přirozenou chuť, barvu, tvar i strukturu. Navíc si potraviny zachovají až 2x více vitamínů a minerálních prvků než tomu bývá u běžné podoby tepelného zpracování.

Při pečení a vaření rovněž nemusíte přidávat tuk a v menším množstvím budete moci používat sůl. Při výběru trouby je nutné znát přesné rozměry prostoru, ve kterém bude trouba umístěna. Velikost užitného objemu závidí počet porcí, které budete pravidelně připravovat. Podle toho, jaký způsob přípravy preferujete, vybírejte speciální funkce a programy.

Parní trouby můžete nakoupit v těchto e-shopech: Alza.cz a Allegro.cz

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

4.9/5 (64 hodnocení)
​​

Alena Rajnochová

Alena Rajnochová

Po vystudování střední školy jsem vyzkoušela více různých profesí. Mojí velkou vášní jsou knihy, které mě přivedly i k psaní vlastních příběhů. Díky nim jsem se dostala k profesnímu psaní. Ve volném čase se věnuji rodině, mám ráda turistiku, ale i relax u moře.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

1 komentář
  1. Parní troubu jsem dostala od manžela k dvacátému výročí naší svatby. Koupil mi BEKO BIS 14300 BPS, ze které mám opravdu obrovskou radost, protože to je úplně něco jiného než ty staré trouby. Tato má tolik zajímavých funkcí, tak krásný vzhled a je velmi kvalitně zpracovaná, měla jsem z ní radost jako malá holka když dorazila z e-shopu.

Přidat komentář

Recenzer
Logo