Jak vybrat stojanový ventilátor?

Stojanové ventilátory jsou o něco větší než ty stolní, ale pořád se do místnosti vejdou bez toho, aniž by překážely. Dopřejí vám čerstvý závan vzduchu a příjemně vás zchladí, ať už jste v kanceláři nebo v pohodlí obývacího pokoje. Podle jakých parametrů vybrat ten váš?

Prohlédnout ventilátory

Typy

V dnešní moderní době nalezneme na trhu kromě klasických lopatkových stojanových ventilátorů i bezlopatkové, které využívají speciální technologií a liší se také svým vzhledem.

Lopatkový

Lopatkové stojanové ventilátory jsou tradiční typy ventilátorů, které používají rotující lopatky k pohybu vzduchu. Tento typ ventilátorů je velmi oblíbený díky své jednoduchosti, účinnosti a širokému spektru dostupných modelů.

Bezlopatkový

Bezlopatkové ventilátory, známé také jako ventilátory s technologií Air Multiplier, představují moderní a inovativní alternativu k tradičním lopatkovým ventilátorům. Tento typ ventilátorů nemá viditelné rotující lopatky, což přináší několik výhod, jako je vyšší bezpečnost, snadnější údržba a často i tišší provoz. Takové modely využívají k nasávání vzduchu malý motor umístěný v základně, který jej nasává a poté protlačuje přes prstenec s otvory. Tato technologie vytváří plynulý a silný proud vzduchu bez potřeby viditelných lopatek.

Velikost

Jelikož se jedná o větší typ ventilátoru, je zvážení jeho velikosti důležité. V první řadě se podívejte na velikost lopatek, která se většinou pohybuje v rozmezí od 30 cm do 45 cm. Samozřejmě, pokud zakoupíte bezlopatkový typ, tento parametr hledat nebudete. Výška stojanu by měla být nastavitelná, obvykle od 90 cm do 150 cm.

Jestliže se chcete rozhodovat na základě velikosti místnosti, pak se můžete držet následujícího dělení:

  • Malé místnosti (do 20 m²): Zvažte ventilátor s průměrem lopatek kolem 30 cm a nižší až střední výškou.
  • Středně velké místnosti (20-40 m²): Ventilátor s průměrem lopatek kolem 40 cm a střední až vysokou výškou bude ideální.
  • Velké místnosti (nad 40 m²): Vyberte ventilátor s průměrem lopatek kolem 45 cm a vyšší výškou pro efektivní cirkulaci vzduchu.

Výkon

Výkon stojanového ventilátoru ovlivňuje sílu a intenzitu proudění vzduchu, což je zásadní pro efektivní ochlazování místnosti. Najdete jej v rozmezí od 20 W do 100 W a více. Nižší výkon volte do menších místností, větší budou potřebovat vyšší výkon, aby dokázaly prostor ochladit. Hodnota výkonu nestoupá s cenou, proto se nenechte tímto parametrem zmást.

Počet rychlostí

Stejně jako u ostatních typů ventilátorů, minimální počet rychlostí by měl být 3 – nízká, střední a vysoká. Ventilátory s více rychlostmi umožňují uživatelům jemněji nastavit proudění vzduchu podle aktuálního počasí a potřeb. Nejdražší modely mohou disponovat až 10 rychlostmi.

Průtok vzduchu

Tento parametr vypovídá o tom, kolik vzduchu dokáže ventilátor přemístit za určitou dobu. Dá se vypočítat tak, že vynásobíte objem místnosti, do které chcete ventilátor umístit (vynásobíte délku, šířku a výšku místnosti) s ideálním intervalem výměny vzduchu podle typu pokoje. Tak zjistíte ideální průtok vzduchu, který budete hledat.

  • Obytné místnosti – 1 až 2 výměny za hodinu.
  • Koupelny (vyšší vlhkost) – 5 až 8 výměn za hodinu.
  • Kancelářské prostory – 5 až 9 výměn za hodinu.
  • Kuchyně (vysoká vlhkost a výpary) – 6 až 10 výměn za hodinu.

Čím vyšší je průtok vzduchu, tím rychleji ventilátor dokáže obnovovat vzduch v místnosti, a tím lépe je schopen ochladit prostor. Průtok vzduchu je úzce spjat s výkonem ventilátoru a rychlostí, kterou dokáže ventilátor generovat. Moderní ventilátory s pokročilými technologiemi, jako jsou turbo ventilátory nebo vírové ventilátory, dokáží efektivněji využít vysoké průtoky vzduchu k generování silnějšího a tichého proudu vzduchu.

Hlučnost

Nikdo nechce mít ventilátor, který ruší příjemnou atmosféru domova. Obvykle hlučnost stojanových ventilátorů dosahuje od 40 dB (tiché) až po 70 dB (hlučnější). Pokud plánujete umístit ventilátor do ložnice nebo pracovní místnosti, kde je klid důležitý, je ideální vybrat ventilátor s nižší hlučností, obvykle kolem 50 dB nebo méně. Obecně tišší jsou modely bez lopatek, za které si ale bude třeba připlatit.

Funkce

Stojanové ventilátory mají za cíl cirkulaci vzduchu v prostorách tak, aby pomohly snížit teplotu a přinesl pocit osvěžení. Jsou výkonnější než stolní modely, ale zároveň nezaberou příliš mnoho místa. Pokud používáte stojanový ventilátor společně s otevřenými okny, může tento ventilátor zesílit proudění venkovního vzduchu do místnosti.

Mezi speciální funkce, kterých se u stojanových ventilátorů můžete dočkat, patří:

  • Dálkové ovládání: Usnadňuje ovládání ventilátoru bez nutnosti vstávat.
  • Časovač: Umožňuje nastavit automatické vypnutí po určité době, což je praktické pro noční použití.
  • Filtrace vzduchu: Některé modely mají vestavěné filtry pro zlepšení kvality vzduchu.
  • ECO režim: Přizpůsobuje rychlost ventilátoru a jeho výkon tak, aby spotřebovával co nejméně energie.
  • Oscilace: Ventilátor se otáčí zleva doprava, což umožňuje lepší distribuci vzduchu po místnosti.
  • Integrovaný zvlhčovač vzduchu: Zvyšuje úroveň vlhkosti ve vzduchu, což je užitečné zejména v suchých podmínkách nebo v zimních měsících, kdy je vzduch často suchý kvůli vytápění.
  • Ionizátor: Záporné ionty pomáhají odstraňovat znečišťující látky a alergeny ze vzduchu.
  • Noční režim: Noční režim obvykle snižuje otáčky ventilátoru na minimální úroveň, což výrazně snižuje hlučnost.
  • Připojení k telefonu: Umožňuje ovládání ventilátoru prostřednictvím chytrého telefonu nebo tabletu.

Značka

Mezi oblíbené výrobce stojanových ventilátorů patří Ardes, Beper, Nedis nebo Sencor.

Cena

Nejlevněji se stojanové ventilátory pohybují do 1 000 Kč, kde ale nenabízejí velký výkon a bývají hlučnější. Co se designového provedení týče, jsou dost jednoduché.

Od 1 000 Kč do 3 000 Kč už najdete i modely na dálkové ovládání a bezlopatková provedení. Mohou také disponovat větším počtem rychlostí.

Nad 3 000 Kč pořídíte ty nejvýkonnější a nejstylovější stojanové ventilátory, které nabízejí nejrůznější funkce a jsou uživatelsky velmi přívětivé. Pokud navíc stojíte o co nejrychlejší ochlazení, pak jste ve správné kategorii.

Prohlédnout ventilátory

Údržba

Pravidelná údržba stojanového ventilátoru je důležitá pro zajištění jeho optimálního výkonu a dlouhé životnosti. Zde jsou kroky a tipy pro správnou údržbu ventilátoru:

1. Vypnutí a odpojení ventilátoru

  • Před zahájením jakékoliv údržby vždy ventilátor vypněte a odpojte jej od elektrické zásuvky, aby se předešlo jakýmkoliv nehodám.

2. Čištění lopatek a mřížky

  • Odstranění prachu a nečistot: Pravidelně čistěte lopatky a mřížku ventilátoru, aby nedocházelo k hromadění prachu a nečistot, které mohou snižovat výkon a způsobovat hlučnost.
  • Demontáž: Opatrně demontujte ochrannou mřížku ventilátoru podle pokynů v manuálu – zahrnuje odšroubování několika šroubů nebo uvolnění západek.
  • Čištění: Použijte jemný kartáč nebo suchý hadřík k odstranění prachu z lopatek a mřížky. V případě potřeby použijte vlhký hadřík s mírným čisticím prostředkem, ale ujistěte se, že všechny části jsou před opětovným sestavením suché.

3. Čištění motoru a vnitřních částí

  • Bezpečnost: Neotvírejte kryt motoru, pokud nemáte zkušenosti s elektrickými zařízeními. Pokud máte podezření na problém s motorem, obraťte se na odborníka nebo servisní středisko.
  • Odstraňování prachu: Použijte stlačený vzduch nebo vysavač s úzkým nástavcem k odstranění prachu a nečistot z motoru a vnitřních částí ventilátoru.
  • Mazání pohyblivých částí
  • Otočné mechanismy: Pokud ventilátor obsahuje otočné nebo oscilující mechanismy, mohou také vyžadovat pravidelné mazání. Použijte vhodný mazací olej nebo sprej doporučený výrobcem, abyste zajistili hladký a tichý chod.

4. Kontrola a výměna filtrů (u modelů s ionizátorem nebo zvlhčovačem)

  • Filtry: Pokud váš ventilátor obsahuje ionizátor nebo zvlhčovač, pravidelně kontrolujte a čistěte nebo vyměňujte filtry podle pokynů výrobce. Znečištěné filtry mohou snížit účinnost zařízení a zhoršit kvalitu vzduchu.

5. Skladování mimo sezónu

  • Čištění před uskladněním: Před uskladněním ventilátor důkladně vyčistěte.
  • Uložení: Uložte ventilátor na suchém a čistém místě, kde nebude vystaven prachu nebo vlhkosti. Pokud je to možné, použijte původní obal nebo kryt k ochraně ventilátoru.

Otázky a odpovědi

Je lepší lopatkový nebo bezlopatkový stojanový ventilátor?

Lopatkové ventilátory jsou obecně levnější, na trhu jich je navíc bohaté množství, ze kterého budete moct vybírat. Na druhou stranu jsou ale hlučnější, zejména při vyšších rychlostech. Jestliže máte doma navíc malé děti, může být jejich použití nebezpečné. Bezlopatkový ventilátor má atraktivní a jedinečný design, jeho provoz je tichý hlavně při nižších rychlostech, absence lopatek znamená vyšší míru bezpečnost i lepší čištění. Často obsahuje pokročilé funkce, jako jsou ionizátory, zvlhčovače vzduchu nebo chytré ovládání přes aplikace. Počítejte však s vyšší pořizovací cenou.

Za jak dlouho dokáže stojanový ventilátor snížit teplotu v místnosti?

Stojanový ventilátor technicky nesnižuje teplotu v místnosti, ale vytváří proudění vzduchu, které zvyšuje pocit chladu. To, za jak dlouho tento efekt pocítíte, záleží na velikosti místnosti a výkonu ventilátoru. Otevřená okna a dveře mohou zlepšit ventilaci a proudění vzduchu, což může zvýšit efektivitu ventilátoru. Většinou se ale pocit ochlazení dostaví nejpozději do 30 minut.

V jakých případech se hodí pořídit stojanový ventilátor?

Stojanový ventilátor je skvělým řešením pro osvěžení v horkých letních dnech, které nezabere příliš mnoho místa. Pokud nemáte klimatizaci nebo hledáte cenově dostupnější řešení, stojanový ventilátor může být dobrou volbou pro zlepšení cirkulace vzduchu. Hodí se spíše do větších místností, jako je například obývací pokoj nebo kancelář.

Závěr

Stojanové ventilátory představují praktické a flexibilní řešení pro zajištění komfortu a zlepšení kvality vzduchu v domácnosti i na pracovišti. Jejich schopnost vytvořit příjemný proud vzduchu bez nutnosti složitých instalací a vysokých nákladů je činí ideální volbou pro široké spektrum uživatelů. Moderní bezlopatkové modely jsou navíc bezpečné pro domácnosti s dětmi i domácími mazlíčky. Ventilátory mají nižší spotřebu energie ve srovnání s klimatizací, což přináší úspory na nákladech za elektřinu. Pokud plánujete ventilátor používat v ložnici nebo kanceláři, zvolte model s tichým provozem nebo nočním režimem.

Podobné články, co by vás mohly zajímat


Zdroje: www.wikipedia.org, www.ventilatory.cz

Jak se vám líbí tento článek? Pomohl vám?

5/5 (115 hodnocení)
​​

Eliška Vachková

Eliška Vachková

Psaní je můj způsob sebevyjádření, který mi zároveň dodává určitou formu bezpečí. Když zrovna nepíšu články (což se moc nestává), učím soukromě angličtinu nebo cvičím. Obecně miluju organizaci, a tak je můj život jeden velký nepořádek, který se snažím mít pod kontrolou. Abych si zachovala rovnováhu, chodím na procházky, medituji, věnuji se józe nebo čtu knihy. Stres je mé druhé jméno, ale produktivita to první.

Více o nás a jak články vytváříme | Spolupráce a kontakt

Budeme rádi, když napíšete komentář s vaší zkušeností.

Přidat komentář

Recenzer
Logo